Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 31 de març del 2017

Volta a la Pica d'Estats per l'estany Fondo (pics de Canalbona, 2959m, Rodó de Canalbona, 3004m, punta SE ó Gabarró, 3114m, Pica d'Estats, 3143m, punta NW ó Verdaguer, 3129m, Montcalm, 3077m i Sotllo, 3073m)

Circuït per la zona de la pica d'Estats amb un recorregut integral per tots els cims que envolten la Pica, començant pel pic de Canalbona i passant a continuació pel pic Rodó de Canalbona (primer 3000 del Pirineu venint de l'Est), la punta Gavarro, la pica d'Estats, la punta Verdaguer, el cap de la Coma de Riufred, el Montcalm i el Sotllo; el descens per acabar de conèixer la zona el farem per la coma dels estanyets de Sotllo (racó preciós i totalment solitari). 
Hi ha petits sectors de fàcil grimpada, però en línies generals el recorregut és fàcil però amb força estona per damunt dels 3000 metres i amb un desnivell total força elevat. 
He escollit l'indret de l'estany Fondo per a pernoctar degut a la bellesa d'aquest indret; això m'ha obligat en tornar del circuït a remuntar la pujada del torrent de Sotllo a l'esmentat estany, però paga la pena aquest esforç suplementari de 20 mn; òbviament pernoctar a l'estany Fondo és totalment opcional! 
L'inici de l'itinerari coincideix amb el camí a la pica d'Estats (com a canviat el paisatge del refugi de Vallferrera degut al gran allau d'aquest hivern! 
Travessarem el torrent de Sotllo per la palanca de Sotllo i en aproparem a l'estany. 
Just quan ja estem a tocar de l'estany comença el nostre itinerari alternatiu; girarem a la dreta i després d'una curta pujada baixarem a un bonic replà situat sota mateix de la cascada que hi ha a la sortida d'aigües de l'estany de Sotllo. 
Indret molt bonic i amagat completament! Travessarem el torrent de Sotllo i ens enfilarem directament per una clotada que tenim davant mateix (sempre hi ha isards) per arribar al doble estany Fondo. Indret espectacular!!! 
Vorejarem l'estany per la nostra esquerra i diagonalment anirem guanyant alçada per tal d'assolir l'amagat collet que hi ha entre els pics d'Estany Fondo i el Canalbona i que dona accés a la valleta de la Conca Gelada (veiem parcialment l'estany d'Estats al fons). 
Girarem a la dreta i pel llom de la muntanya assolirem el fil de la carena amb vistes a la vall d'Areste. La carena s'estreny en arribar al pic de Canalbona i la panoràmica s'obre a la vall occitana de Riufred. 
Sortirem fàcilment del cim, però haurem de travessar una petita bretxa que requerirà una mica d'atenció, una segona petita bretxa ens deixarà en un collet on s'uneix el nostre itinerari amb el que puja per la vall de la Conca Gelada. 
Una curta flanquejada ens portarà a l'indret de l'estany Mes Alt de Catalunya. Indret d'una gran bellesa i emmarcat al fons pels pics de Baborte i d'Estanys. 
Aquí comença la pujada final a la Pica; abans podem pujar al pic Rodó de Canalbona de 3004 metres que és el primer cim de mes de 3000 metres venint de la Mediterrània. 
Un corriol força ben marcat i amb fites en deixarà dalt de la punta Gavarró. 
Des d'aquest cim veiem els estanys Fondo, Mes Alt de Catalunya, Estats i Sotllo. 
Ara ens enfrontarem a la part "mes difícil" de l'excursió: la cresta entre la punta Gavarró i la Pica. travessia que farem "en menys de 15 minuts", baixarem de la punta Gavarró i just quan la cresta es torna a aixecar a la nostra esquerra haurem de grimpar "dos metres". A la sortida d'aquesta "grimpada" ve el pas clau que consisteix en "passar al vessant occità" aquesta és la dificultat "NO seguir pel vessant català". Una vegada al vessant occità ja es veu que la grimpada esdevé fàcil fins arribar a la Pica. Com a curiositat de la panoràmica de la Pica cal esmentar que es veu perfectament l'estany de Certascan. 
Baixarem de la Pica i pujarem al turó de la punta Verdaguer, i seguidament ens trobarem dalt del cap de la Coma de Riufred, (nou cim de tres mil metres que no deixa de ser un lleu promontori de la la carena). 
Seguirem fins el coll de Riufred, indret on arriba el camí de la via normal a la Pica des de Vallferrera i des de Pinet. 
Aquí començarem la pujada al Montcalm. Un camí molt ben marcat ens hi deixarà al capdamunt. Cim molt planer i amb una vista diferent de la Pica. Seguim veien l'estany de Certascan. 
Tornarem al coll de Riufred i baixarem per la via normal fins a prop de l'estanyol de Barz (contrasta el blau de l'aigua amb el color rogent de la pedra que l'envolta). 
Seguirem el camí costa amunt vers el port de Sotllo. 
Abans d'arribar-hi, quan ja el tenim a tocar, ens desviarem a la dreta per a començar la pujada al pic de Sotllo. Seguirem les traces de camí i les fites que ens apropen a la carena i assolirem del cim. 
Ara tenim una nova perspectiva de la Pica i la panoràmica s'obre a la vall de Broate, on es veu brillar el refugi. 
Deixarem el cim i seguirem la carena baixant sense cap problema a un profund coll. Ara també gaudim de la vista dels estanys de la coma de Sotllo. 
En aquest coll baixarem fins el fons de l'esmentada vall de la coma de Sotllo farcida d'un rosari d'estanyols fins arribar al més gran voltat de prades, indret molt bonic. 
Seguirem baixant i seguidament ja veurem l'estany de Sotllo on retrobarem el camí de la via normal a la Pica. 
El seguirem en sentit descendent i si hem fet nit a l'estany fondo haurem de remuntar fins l'estany per a recollir els patracols que hi hàgim deixat. 
Després novament fins l'aparcament de la Vallferrera. 

HORARIS: 
de l'aparcament al refugi: 15 mn 
del refugi al collet i desviament a la vall d'Areste: 30mn 
del collet a la palanca de Sotllo: 30mn 
de la palanca a creuar el torrent sota l'estany de Sotllo: 35mn 
del torrent a l'estany Fondo: 30mn 
de l'estany Fondo a collet de l'estany Fondo: 55mn 
del collet al pic de Canalbona: 45mn 
del pic de Canalbona a l'estany Mes Alt de Catalunya: 20mn 
de l'estany al pic Rodó: 20mn 
del pic Rodó a la punta Gavarró: 25mn 
de la punta Gavarró a la pica d'Estats: 15mn 
de la Pica a la punta Verdaguer: 10mn 
de la punta Verdaguer al cap de la canal de Riufred: 10mn 
del cap de la canal al Montcalm: 25mn 
del Montcalm al pic de Sotllo: 1h 35mn 
del Sotllo al collet E de Sotllo: 30mn 
del collet a l'estany Gran de la coma de Sotllo: 30mn 
de l'estany Gran a l'estany Fondo: 55mn 
de l'estany Fondo a l'aparcament: 1h 50mn 
TOTAL: 11h 25mn 
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Volta a la Pica d'Estats per l'estany Fondo (Canalbona, Pica, Montcalm i Sotllo) - Tor, Catalunya (España)- GPS track
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada