Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 4 d’abril del 2017

Pratdip, puig de Cabrafiga i barranc de Dòvia













 

 





Curta però recomanable excursió al privilegiat mirador del puig de Cabrafiga de 614 metres d'alçada, però situat pràcticament a "primera línia del mar" veient des de Salou a la punta del Fangar del Delta de l'Ebre i per darrere la Mola de Colldejou, la Miranda de Llaberia, amb el radar meteorològic, el Mont-redon i el Cavall Bernat de Llaberia, també tenim a sota els nostres peus el poble de Pratdip. 
També passarem per les restes del Castellet de les Mugues, que amb els seus 312 metres d'alçada és un nou mirador excepcional, ara encara més a prop de la costa. 
Per arrodonir l'excursió entrarem al barranc de Dòvia que resseguirem fins a les portes de Pratdip passant abans pel salt de la Sabinosa. 
Tot i els noms de: portell del Grauet, pas del Gos, pas del Cabrit i el Grauet de les Mugues no hi ha cap dificultat en tot el trajecte. Potser cal esmentar que el descens des del coll dels Meners fins poc abans del Castellet de les Mugues és força dret i a estones per una tartera una mica incomoda (recorda una mica la tartera del Pedraforca, en petit), no portar el calçat adequat per passar aquesta zona és anar a patir una mica. 
Sortim del davant del pavelló esportiu del bonic poble de Pratdip i en pocs metres de carretera ja trobem el camí que comença a guanyar alçada per dins del bosc. És un camí olt fresat i amb marques de pintura blaves que no deixarem en tota l'estona. 
El poble queda ràpidament enfonsat i passem per sota dues torres d'alta tensió, no és figuratiu, és real, el camí travessa la base de les dues torres. 
Poc després ja ens trobem davant el primer cingle que es supera sense cap dificultat i ens deixa al Portell del Grauet, aquí comencem a seguir la carena i la vista per tant és dilatada per tots costats. 
La carena té un petit desnivell que és l'anomenat pas del Gos, tampoc hi ha cap problema, dalt la vista encara s'eixampla més. 
D'aquesta manera arribem dalt del puig de Cabrafiga, hi ha un vèrtex geodèsic i un llibre registre. La vista de 360 graus és realment excepcional. 
Podem tornar per on hem vingut i acabarem l'excursió en poca estona; però podem seguir per fer una bonica circumval·lació. 
Seguirem el camí i les marques blaves i comencem a perdre alçada en direcció E. Després d'una baixada el camí planeja una estona, on trobem el pas del Cabrit, que tampoc presenta cap mena de dificultat. 
Després arribem al collet dels Meners. Aquí el camí gira a l'esquerra i comença una forta davallada, passem pel costat d'una cova, és una davallada a estones una mica incòmoda, però igualment sense cap problema. 
Finalment el camí s'aplana i arribem a una cruïlla de camins; seguim recta uns metres i ens plantem a les restes del Castellet de les Mugues. Nou mirador sobre la costa. 
Tornem a la cruïlla anterior i seguim el camí i les marques blaves. Anem donant la volta al Cabrafiga per la part baixa. Veiem la carretera força enfonsada i no hi acabem de baixar fins que arribem al Grauet de les Mugues, on el camí baixa pel dret tot seguint el curt grau. Tampoc hi trobarem cap dificultat. 
El camí arriba a un revolt de la carretera antiga on un cartell ens indica el camí que baixa al torrent de la Dòvia i passarem per sota la carretera i començarem a remuntar-lo per la vorera dreta (sentit de l'aigua). 
Arribarem al Salt de la Sabinosa, aquí el camí torna a travessar el torrent que tornarem a travessar just per sobre aquest salt d'aigua. 
Normalment el torrent porta poca aigua, però si en porta molta podem tenir dificultats per travessar-lo. 
El camí segueix el curs del torrent, i és un tram molt bonic. Passarem pel costat de la capelleta de Sant Isidre. Seguidament comencem a trobar els primers horts i el camí es converteix en pista; torna a travessar el torrent i abans d'arribar a la carretera tenim una molt bona perspectiva del poble de Pratdip. 
Pocs metres de carretera i arribem al punt de partida d'aquesta bonica excursió. 
HORARIS: 
de Pratdip al portell del Grauet: 35mn 
del portell del Grauet al puig de Cabrafiga: 30mn 
del puig de Cabrafiga al coll dels Meners: 25mn 
del coll dels Meners al Castellet de les Mugues: 30mn 
del Castellet al barranc de Dòvia (pas per sota la carretera): 25mn 
del barranc a Pratdip: 45mn 
TOTAL: 3h 10mn 
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Pratdip, puig de Cabrafiga i barranc de Dòvia - Pratdip, Catalunya (España)- GPS track


 








 


 




 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada