Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 20 de desembre del 2017

Coll de Condreu, Roques Encantades, Bolet de Toia (ó Troia) i cim de Toia










 







Curta i bonica excursió que ens porta a visitar dos indrets molt curiosos com son les Roques Encantades o Encadenades i el Bolet de Toia. 
Les primeres un conjunt de roques de diferents mides i formes que estan situades al mig d'una bonica fageda i que pengen sobre el poble de Sant Feliu de Pallerols i que la llegenda explica que el diable les feia rodolar muntanya avall fins el poble, finalment i atenen les pregaries dels habitants de la vall un àngel les va encadenar perquè no les podes moure. 
Curiosament l'època de la llegenda coincideix amb els forts terratrèmols dels segles XIV i XV, tal com explica un cartell que hi ha a la zona. 
Aquesta zona és força visitada en contraposició amb l'indret del Bolet de Toia, una espectacular roca que s'aguanta en equilibri inestable sobre un pedestal. 
Trec la conclusió de més o menys visitada, primer pel marcat camí que porta a les primeres i les senyals en forma de pintades en algunes roques que hi han deixat els brètols de rigor en contrast amb els corriols mig perduts que porten a la segona. 
El dia d'aquesta excursió ha estat un dia de rigorós hivern, cel tapat i molt poca visibilitat; però s'intuïa el Canigó (mig tapat), el Comanegra, el Montseny .. és de suposar que en dies clars la vista deu ser molt amplia (a la tarda va acabar queien una petita nevada). 
El punt d'inici de l'excursió és l'aparcament del coll de Condreu situat a la carretera de d'Olot a Vic per Rupit. Just en aquest coll hi ha la desviació al Santuari del Far. 
Sortirem de l'aparcament, travessarem la carretera i seguirem el camí al mas d'Armadans; és un camí molt bonic pel mig d'una fageda, fins arribar a prop del mas, situat en un extens prat amb unes vistes privilegiades. 
Abans d'arribar-hi trobem una cruïlla, senyalitzada, que segueix a la dreta per tal de no passar pel davant mateix del mas. Aquest camí revolta el prat i torna a entrar a la fageda. 
Poca estona després les Roques Encantades ja s'intueixen entre els arbres i hem de seguir un camí a la dreta que ens porta a aquest indret màgic. La zona és una mica extensa i cal estar-hi una bona estona voltant i revoltant entre mig de les roques i anirem descobrint els seus racons i encants, així com també ens hem d'apropar a l'extrem de la carena per a contemplar el poble de Sant Feliu de Pallerols als nostres peus. 
Ara si volguéssim fer una excursió molt curta, podríem tornar pràcticament al començament i enfilar-nos directament per dins del bosc per anar al Bolet de Toia; però allargarem una mica més l'excursió per a conèixer i caminar pel bonic i extens altiplà en el que estem situats. 
Així que sortirem de l'indret de les Roques Encantades per un camí, una mica perdedor perquè les fulles seques l'esborren una mica, però hi ha marques de pintura groga als arbres. 
Aviat aquest camí desemboca en una pista que seguirem i que ens portaria al Santuari de la Salut. 
Caminem per una zona mixta de bosc i prades molt bonica. Arribem a una cruïlla de camins i deixem les marques grogues i el camí a la Salut a la dreta i nosaltres seguim recta. En un terreny pràcticament pla amb extenses pastures arribem a les dues basses de la Jaça, avui convertides en una pista de gel. 
Seguim caminant fins arribar a la pista, a estones cimentada, que porta al mas de la Jaça, que deixem a l'esquerra. Nosaltres la seguim a la dreta i comença a davallar fins arribar a una torrentera que creuem; nova cruïlla que seguim a l'esquerra, riera avall, passem pel costat d'una làpida de pedra en memòria d'un tràgic accident l'any 1958, al costat de la qual hi ha una singular roulotte abandonada i poc després arribem a la carretera a l'indret del pont del Papalló. 
Podríem seguir la carretera, però és molt més bonic seguir un corriol paral·lel, a estones una mica esborrat per les fulles seques, que va seguint el curs de la riera. Un indret ombrívol i enclotat, però molt bonic. 
Més endavant acabem sortim igualment a la carretera, que només seguirem uns 200 ó 300 metres, fins que en un revolt veiem una reixa i un indicador dels Esquellons. 
Seguirem aquest camí i en el primer revolt ens aproparem fins l'indret del salt dels Esquellons, avui sense gota d'aigua, però en el cas d'haver-ni deu ser força bonic ja que el salt fa com uns petits graons. 
Tornem a la pista que hem deixat a només un metres i l'anem seguint; passem per costat d'una petita estació meteorològica, a partir de la qual la pista es torna menys transitada. Uns metres més endavant hem de posar atenció a la traça i a una petita fita (que pot ser que no hi sigui), ja que un esborrat i diminut corriol s'enfila a l'esquerra. Al principi és molt perdedor, però més endavant és una mica més marcat. De tota manera la silueta del Bolet de Toia s'entreveu entre els arbres. 
Aquest corriol flanqueja el Bolet uns metres per sota i surt en un petit collet hem de seguir un altre corriol a la dreta que ens porta definitivament al peu d'aquesta singular pedra, que realment sembla un bolet gegantí petrificat. 
Contemplarem i fotografiarem aquesta silueta i seguirem el corriol que segueix pujant, immediatament després passarem pel costat de la petita balma de la Toia per a seguir el camí que en lleugera pujada ens deixa dalt del cim de la Toia. 
Indret on hi ha tres petites pedres clavades a terra, una sembla de terme i les altres dues potser també. 
De vista no gaire, però el dia tampoc convidava a veure gran cosa, ja queien unes petites volves de neu. 
Ara ja tot és baixada, seguim inicialment un esborrat corriol, però amb un seguit de fites que van senyalitzant la direcció a seguir, fins que desapareixem, així com el corriol, o potser van en una altre direcció. 
Però la pista al mas d'Armadans que hem seguit al principi és molt visible i a tocar, el bosc és molt net i pel dret acabem de fer els últims metres. 
Al final podem permetre'ns el luxe de no acabar d'arribar a la pista i seguir un camí paral·lel, però és igual, ja que estem a 50 metres de l'aparcament. 
HORARIS: 
del coll de Condreu a les Roques Encantades: 30mn 
de les Roques Encantades a la Bassa de la Jaça: 30mn 
de la bassa al salt dels Esquellons: 50mn 
del salt al Bolet de Toia: 30mn 
del Bolet al cim de Toia: 05mn 
del cim de Troia a l'aparcament: 15mn 
TOTAL: 2h 40mn
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Coll de Condreu, Roques Encantades, Bolet de Troia i cim de Troia - les Planes d'Hostoles, Catalunya (España)- GPS track








 

 


 

 


 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada