Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 27 de maig del 2019

Manlleu (parc de l'Arborètum), Santuari i Puig-Agut





 











 
 



Bonica excursió matinal des de Manlleu al turó i santuari de Puig-Agut, tot passant de tornada per l'ermita de Sant Jaume de Vilamontà. 
El santuari de Puig-Agut és d'estil neogòtic i està inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 
Situat dalt d'un turó de 696 metres d'alçada en el punt més elevat del terme municipal de Manlleu i dedicat al Sagrat Cor de Jesús; fou dissenyat per l'arquitecte August Font i Carreras. Construït entre el 1885 i 1886 i beneït pel bisbe Morgades el 18 de febrer de 1886. 
Destaca des de molt lluny degut a la seva cúpula prismàtica de color verd. 
L'altre indret pel que també passarem és l'ermita de Sant Jaume de Vilamontà. D'aquesta ermita hi ha més història de l'antiga que de la nova; tot i que de l'antiga, situada a uns 800 metres de distància, no en queda pràcticament res. 
Se'n conserven encara els fonaments en un indret molt proper a la masia de Sant Jaume Vell, el nom de la qual té relació directa amb l’antiga capella. 
L’església de Sant Jaume de Vilamontà era una petita capella situada al nord del terme de Manlleu, en un petit pujol, a poca distancia del límit del terme entre Manlleu i Torelló. 
Aquesta capella apareix citada per primera vegada l’any 1267, quan Berenguer de Saniàs, en el seu testament, deixà dotze sous a l’església de Sant Jaume de Vilamontà. 
La construcció de la nova ermita, l'any 1855, fou conseqüència d'una epidèmia de còlera que va afectar la zona l'any 1854 i té un mas adossat a un lateral. 
A part de l'interès històric dels dos indrets, la caminada és molt bonica, de molt poc desnivell i amb unes vistes molt extenses de les muntanyes que envolten la plana de Vic, des del Montseny, al Cabrerès, el Puigsacalm, Bellmunt, el Far i el Bertí, entre d'altres. 
L'itinerari comença a la vila de Manlleu, concretament al costat de les piscines municipals, on hi ha molts llocs per aparcar. 
Estarem situats just al costat del parc de l'Arborètum; parc que travessarem de bon inici. 
Tot i estar rodejats de polígons industrials, des del camí per dins del parc ni es veuen; a part que son uns polígons dissenyats amb molt bon criteri i on es combinen les naus (moltes de disseny) amb la vegetació. 
No puc per menys que recordar quan hi tenia clients en aquestes naus. 
La caminada per dins del parc s'acaba en arribar a la font de Tarrés, una bonica raconada al costat de l'antiga nau de Mecanitzats Nogué, actualment Ausa RSC. 
A partir d'aquí en endinsem per camins que voregen els camps i la poca alçada que hem guanyat ens permet començar a gaudir d'una bonica panoràmica. 
La punxa del campanar del Puig-Agut se'ns apareix entre els arbres i ens serveix d'orientació. 
Els últims metres farem una mica de drecera i ens enfilem pel dret i anem a sortir directament al Puig-Agut. A la dreta tenim el cim i a l'esquerra el santuari i el restaurant (obert de dijous a diumenge). 
Si el dia acompanya podem fer-hi una llarga estada, doncs és un indret molt bonici amb una gran vista. 
Una vegada haguem gaudit àmpliament de l'indret seguirem una pista que primer ens porta a passar per davant del gran mas de Diumeres i després a l'indret de Quatre Camins, seguim caminant i ens desviem una mica de la pista `per apropar-nos a Sant Jaume de Vilamontà. 
Venint del Puig-Agut, l'indret de Sant Jaume no té el mateix encant. 
Tornem a la pista que immediatament abandonem per a seguir un camí per l'esquerra que ens porta directament a les primeres cases de Manlleu i posteriorment a l'inici d'aquesta bonica excursió. 
De Manlleu tinc encara records de la meva infantesa; parlo de principis dels anys 1960, quan la meva padrina era mestra nacional a Manlleu i vivia a les Cases Barates, hi anava per les vacances, i encara recordo que hi havia un forn que venien unes memorables pastes en forma de cargol, que m'han quedat gravades a la memòria per sempre. 

HORARIS: 
del parc de l'Arborètum al Puig -Agut: 1h 10mn 
de Puig-Agut a Sant Jaume de Vilamontà: 15mn 
de Sant Jaume de Vilamontà al parc de l'Arborètum: 50mn 
TOTAL: 2h 15mn

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Manlleu (parc de l'Arborètum), Santuari i Puig-Agut - Manlleu, Catalunya (España)- GPS track


 





 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada