Passejada des de Moià per la riera de Marfà.
Itinerari molt bonic ja que només deixar endarrere Moià ja no veurem cap construcció i caminarem tota l'estona voltats de vegetació.
El camí és molt fàcil ja que tota l'estona caminarem per pistes i passarem per indrets molt bonics, i per sobre de tots ens captivarà l'indret del molí de Brotons.
Sortirem de Moià per carrer Ramón Molera cantonada carrer del Remei i aviat deixarem les cases del poble a la nostra esquena i ens ajuntarem amb el camí que segueix el GR3 que és una ampla pista.
Passarem pel costat del salt Candeler, tot i que està indicat costa una mica de veure, i més si baixa poca aigua.
Seguim la pista i l'esmentat GR3 fins arribar a una cruïlla (indicada com a cruïlla d'anada i tornada) allí deixarem el GR3 i baixarem seguint un corriol que molt aviat troba un camí més ample fins l'indret del Gorg Estret, on el nom fa honor a l'indret, ja que el torrent ha excavat un estret i polit pas a les roques de la seva llera.
Retrocedim uns metres i seguim una pista secundària que ens condueix a una pista més ample.
Seguim davallant i ens trobem davant la petita ermita de Santa Maria de Marfà o de la Llet situada a l'indret anomenat de la Tosca.
Aquí podem triar, a la dreta al molí de Marfà o a l'esquerra al de Brotons.
Escollim la primera opció i en pocs metres ens trobem en un bonic i ample replà de la riera on hi ha les runes del molí de Marfà. L'indret és molt bonic.
Tornem a l'ermita i ara seguim fins el proper salt de la Tosca, el camí es torna més estret i en pocs metres més arribem davant el molí de Brotons. Indret espectacular i molt bonic. Salt d'aigua que forma un gran gorg i a l'altre costat hi ha el molí, situat sota una bauma que li fa de teulada.
Precisament aquesta situació va ser la causa, degut a una forta riuada, la mort del moliner i la seva família, ja que l'indret no té escapatòria.
"Fou l'any 1863, hi hagué una avinguda d'aigua extraordinària que s'endugué un nadó amb el seu llitet de fusta de l'interior del molí, i hi moriren les vuit persones de la família del moliner. A partir d'aleshores ha romàs abandonat" (Viquipèdia).
Si volem arribar-nos fins el molí hem de retrocedir uns metres fins el salt de la Tosca. Just abans del salt, i si baixa poca aigua, podrem travessar el torrent i seguir un corriol a l'altre costat que ens porta a les ruïnes del molí. Si baixa molta aigua travessar el torrent poc presentar dificultats.
Tornarem a l'indret de l'ermita i desfarem part de l'itinerari, esquivarem passar novament pel gorg Estret seguin la pista principal i arribarem a la cruïlla esmentada anteriorment com d'anada i tornada. Aquí seguirem a la dreta una nova pista, travessarem la riera i arribarem a la primera casa habitada en molta estona (la casa de la Vinya) i poc després a les ruïnes de la masia de la Saleta.
Seguirem la pista i passarem a molts pocs metres de l'itinerari d'anada a l'indret del salt Candeler, podem anar-hi seguint la pista a l'esquerra i tornar per on hem vingut o seguir la pista a la dreta i passar per una zona d'escalada esportiva per tal arribar al poble pel costat del cementiri i la capella que hi ha al costat.
HORARIS:
de Moià al molí de Marfà: 1h 30 mn
del molí de Marfà al de Brotons: 10mn
del molí de Brotons a Moià: 1h 50mn
TOTAL: 3h 30mn
OBSERVACIÓ: Tot l'itinerari d'anada fins el molí de Brotons és baixada, per tant tot l'itinerari de tornada és pujada.
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Moià-molíns de Brotons i Marfà i ermita de Sta. Maria de Marfà (la Tosca) - Moià, Catalunya (España)- GPS track
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada