Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 30 de març del 2017

Sadernes, Sant Aniol, puig d'en Coll i Sant Julià de Ribelles







 




 

 

 

 

         


Quan caminem per la vall de Sadernes en direcció a Sant Aniol, qui no s'ha sentit atret per l'alterós cim que tanca la vall? O també pujant al Bassegoda el puig d'en Coll destaca d'una manera prominent. 
Doncs aquest cim és el puig d'En Coll de 1030 metres d'alçada i objectiu d'aquesta excursió juntament amb la bonica ermita de Sant Julià de Ribelles, situada al darrera del cim. 
És una excursió, com gairebé totes les de la zona, de 1000 metres, aproximadament, de desnivell i a vegades per camins poc o gens fresats. 
Des del cim i durant tota la pujada gaudirem d'una extensa panoràmica, principalment de les anfractuositats de la vall de Sadernes i els seus afluents. 
Dalt del cim sobren un parell o tres d'arbres i matolls perquè la panoràmica sigui de 360 graus totalment lliures, però tot i així podem estar una bona estona fruint de la vista. Tota la vista més propera queda 1000 metres a sota nostre i més llunyans queden el Bassegoda, el Pirineu i una poc vista perspectiva del Comanegra i el puig de les Bruixes. També veiem l'ermita de Sant Julià de Ribelles i el puig del Casso. 
També ens desviarem uns metres per apropar-nos al bonic indret de la font del Sant. 
No hi ha dificultats en cap moment, però si es té vertigen millor no anar-hi, ja que en alguns punts es pot tindre la sensació de "buit" i potser en algun moment ens haurem d'ajudar de les mans. 
També cal esmentar la bellesa del camí a Sant Aniol, sobretot si la riera baixa amb força cabdal, tot i que si en baixa massa potser tindrem dificultats per a creuar-la. 
La durada de l'excursió també depen de la pista de Sadernes fins "l'aparcament 3", ja que a vegades està tancada, llavors l'itinerari s'allarga 3,6kms més (1,8 d'anada i 1,8 de tornada). Aquesta ressenya comença a l'esmentat aparcament 3. 
Aquesta excursió tampoc és de 19,8 kms ja que a la sortida de la font del Sant vaig fer una parell de marrades (descrites més endavant) que varen sumar uns quants metres més; potser uns 500. 
Sortim de l'esmentat aparcament 3 seguint la pista però aviat la deixarem per a travessar la riera pel bonic pont de Valentí, després seguirem el fresat camí fins que ens ajuntem novament amb la pista. 
Haurem de creuar per primera vegada la riera, tenim tres possibilitats, a l'anada travessem per la primera i a la tornada per la tercera. Si no ha plogut molt travessar la riera no presenta cap dificultat. 
Seguirem el camí fins que tornem a travessar la riera a l'indret de la gorja del Goleró. 
Aquest indret és molt bonic. Seguim el camí i aviat hem de tornar a travessar la riera. 
Continuem pel camí que ens deixa davant el pont penjant just a l'entrada de Sant Aniol. 
Just en aquest indret, a la dreta, surt el camí que hem de seguir, però ens arribarem fins a Sant Aniol d'Aguja per gaudir de la pau de l'indret en el moment que el Sol tot just despunta per darrera el campanar. Llàstima que ens queden mil metres de desnivell, perquè l'indret convida a quedar-si! 
Tornarem a creuar el pont penjant i seguirem el camí esmentat. Forta pujada, aviar comencem a veure enfonsat Sant Aniol i la vall. 
Un petit descans el trobarem al collet de Clarioles. 
Seguirem el camí de l'esquerra que segueix pujant amb força. Supera uns petits cingles. En un hi ha una mena d'escala de pedra i en un altre potser ens haurem d'ajudar de les mans per pujar amb més comoditat. Més amunt el camí combina pujades amb flanquejades, aquestes son molt boniques, encara que en alguns punts es pugi tenir la sensació de timba. Sempre anem seguint marques grogues, verdes i fins i tot blaves. 
Arribem a una cruïlla, a partir d'aquí hi ha dos camins paral·lels, les marques segueixen el més baix i que passa per les ruïnes de can Llebre. Nosaltres seguirem el de més amunt (es pot anar pels dos). 
L'inici d'aquest és poc clar, però després és molt evident. En un punt d'aquest camí es veu al fons l'impressionant Salt del Brull (indret marcat en el track amb un punt d'interès); és espectacular l'engorjat i el desnivell per on es despenja el torrent. 
Arribem a un nou collet. Aquí el camí segueix recta, però girarem a la dreta per tal d'enfilar-nos pel llom de la muntanya, directes al cim del puig d'en Coll. 
Hi ha un corriol, alguna fita, però a estones no hi ha rés, però la direcció a seguir és molt evident, primer pel llom mateix de la carena, i després per dins del bosc. 
Aquí potser és més perdedor, però el bosc és molt clar i sabem que tard o d'hora ens trobarem amb el camí que puja des del coll de la Bassa. 
El punt on finalment trobem aquest camí està marcat en el track com a "camí"; el seguirem a la dreta, quan comença a baixar vaig decidir girar a l'esquerra i acabar de pujar al cim per la via ràpida (també hi ha alguna fita). 
Assolit el cim cal tornar per on hem pujat i seguir el camí fins el coll de la Bassa (realment hi ha una petita bassa natural). 
Seguirem el corriol de l'esquerra que ens porta a creuar la pista que ve de can Moretó a l'indret del collet de Can Queller. 
Travessarem la pista i en pocs minuts la tornem a trobar, just a l'indret de Sant Julià de Ribelles. 
Si Sant Aniol ja convidava a quedar-si, a Sant Julià la temptació és irresistible. Quin indret tant bonic! L'ermita està reconstruïda, però la data de consagració pel bisbe de Girona, Gotmar, és del 18 de febrer del 947, és a dir fa 1070 anys! Tot es verd al seu voltant, el Comanegra sembla a tocar pel vessant N. 
Amb recança hem d'abandonar l'indret i tornar al coll de la Bassa, en arribar a la pista i coll de can Queller, per variar una mica podem tornar-hi per l'esquerra. 
Una vegada al coll de la Bassa seguirem el camí de l'esquerra, molt ben marcat, que després d'una flanquejada baixa per la curta canal de l'Escaler del Devallant. 
Arribem a una cruïlla amb el camí que ve de la Comella, (gran masia que queda lluny a l'esquerra, i que l'hem vist des del puig d'en Coll). 
Seguirem aquest camí en direcció a la Comella, fins la propera i bonica font del Sant. 
Tornem unes passes endarrere i quan el camí comença a pujar en surt a l'esquerra un altre que planeja i que està molt menys marcat. 
Planeja primer i després baixa per una canal. 
Fins aquí tot és correcte, però entre les cotes 720 i 700 el camí ha de flanquejar per anar a buscar una nova canal; però jo vaig seguir baixant més del compte i a la cota dels 640 metres vaig veure que no anava be. Així que vaig recular, tot remuntant i flanquejant fins a retrobar el camí (punt marcat en el track com a "camí-2"). 
Recuperat el camí el seguirem, fins una nova cruïlla on prendrem el camí que davalla per l'esquerra. 
Seguim aquest camí que porta directament al coll de Clarioles on ens ajuntaríem amb l'itinerari de pujada, però uns metres abans en seguirem un a l'esquerra que davalla al camí principal a Sant Aniol, fent una mica de drecera. 
Ara només cal seguir-lo fins arribar novament a l'inici de l'excursió. 
Podem tornar novament pel camí i pont de Valentí o seguir íntegrament la pista. En aquesta darrera alternativa haurem de creuar per quarta vegada la riera. 
HORARIS: 
de l'aparcament-3 a Sant Aniol: 1h 15mn 
de Sant Aniol al coll de Clarioles: 15mn 
del coll de Clarioles al collet abans del cim: 1h 10mn 
del collet al puig d'en Coll: 30mn 
del puig d'en Coll al coll de la Bassa: 20mn 
del coll de la Bassa al coll de can Queller: 10mn 
del coll de can Queller a Sant Julià: 05mn 
de Sant Julià a la font del Sant: 30mn 
de la font del Sant a la gorja del Goleró: 1h 35mn (inclou el temps de la marrada) 
de la gorja del Goleró a l'aparcament: 45mn 
TOTAL: 6h 35mn 
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Sadernes, Sant Aniol, puig d'en Coll i Sant Julià de Ribelles - Sadernes, Catalunya (España)- GPS track



 






 

 


 


 

 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada