Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 12 de febrer del 2017

Pont Cabradís, anada per la ruta dels cims i tornada pel camí del riu





 











Abans d'entrar en detalls cal fer una sèrie de consideracions: 
Primer no crec que siguin ni 16 kms ni 1300 metres de desnivell, doncs degut a la vegetació el senyal del GPS se'n va d'excursió per seu compte i suma metres i kms sense fer-los; per exemple el punt d'interès de tornada "Resclosa" ha quedat a mitja muntanya a l'altre costat del riu. 
Així doncs deuen ser aproximadament com a màxim 15 kms i uns 1000 metres de desnivell. 
Segon, un altre detall a considerar és que el track només creua el torrent una vegada, i és al molí de la Corriu i el creua per un pont; l'altre vegada que hauriem de creuar el torrent ho fem precisament per sobre el pont Cabradís; totes les vegades que segons el track creuem el torrent son per manca de cobertura del GPS. 
També en alguns mapes el topònim emprat és "Pont Quebradís" però tots els indicadors i rètols indiquen "Cabradís" 
Malgrat la poca cobertura en alguns indrets, el camí és sempre clar i ben senyalitzat i no indueix a confusió. 
La classificació com a difícil ve donada per ser una excursió llarga i tota l'estona estem pujant i baixant, i que hi ha indrets equipats amb cadenes i cordes, que sense ser difícils, donen seguretat per evitar una relliscada per culpa de la humitat. L'indret de l'escala és en realitat el més fàcil de tots els trams equipats. 
Després d'aquesta llarga introducció, cal dir que l'excursió és molt bonica i contrasta el paisatge de l'anada per terreny elevat amb la tornada a ran del riu i per una zona molt humida i l'excursió té com a finalitat conèixer l'indret del pont Cabradís, un túnel natural que el riu de Valls ha excavat al llarg dels segles. 
Per a situar-nos a l'inici de l'excursió hem de situar-nos a la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys i agafar el trencall a Valls. 
Aquest trencall és situat al davant mateix del trencall a Aiguaviva que ens portaria al tossal de les Viudes. 
Una bonica carretera local passa per l'ajuntament de Valls i poc després hem de deixar el vehicle en un petit aparcament que hi ha en un revolt molt pronunciat. 
Un cartell ens indica el començament del camí, que en realitat és una antiga pista que porta a una petita resclosa. 
El camí segueix per unes escales al costat de la resclosa i si el petit pantà està ple el paisatge és molt bonic. Aquest pantà serà el referent pràcticament durant tota l'excursió. Aquest tram de camí entre el pantà i el molí de la Corriu serà l'únic moment que durant l'anada anirem a nivell del riu. 
L'indret del molí de la Corriu està situat a la cua del pantà. A un costat del riu hi ha la central i a l'altre el molí, reformat amb molt de gust. Un pont uneix els dos costats. A la central arriba una pista que prové del nucli de Sisquer. 
Davant el molí hem de girar a l'esquerra per tal de trobar una antiga pista que seguirem força estona. 
El camí és molt evident i de tant en tant hi ha estaques indicadores. Passarem per la font del Roure on més que una font el que hi ha és un gran roure i poc metres més amunt el terreny s'obre i s'aplana davant les ruïnes de la Torre de la Corriu, un gran mas en estat ruïnós, però situat en un indret privilegiat, amb una vista impressionant amb la serra de Busa al davant. 
Seguim una pista en desús fins trobar un pal indicador que ens assenyala el camí que surt a la dreta i a pocs metres hi ha un mirador amb panells indicatius de la panoràmica que estem gaudint. 
Ara i durant quatre llargs kilòmetres seguirem aquest camí enlairat i amb vistes panoràmiques constantment. 
Travessarem l'encaixonat torrent de Vilacireres, (en una pedra hi ha un cartell que explica el recorregut d'aquest torrent). 
Cada revolt és un mirador, en un també hi trobem panells informatius de la panoràmica. Més endavant passem per la balma dels Cints. 
Seguim caminant i comencem a sentir el soroll del torrent a prop. 
En un indret boscós i humit hi ha un panell que ens indica el camí de tornada i amb un gir de 90 graus en indica també que estem a punt d'arribar al pont Cabradís. 
Una curta canal, molt humida (inclús hi ha una corda per no relliscar) ens deixa a la sortida del túnel natural del riu de Valls. És una gran cavitat, de la que s'entreveu l'altre boca uns 100 metres aigües amunt. En aquest cas i degut al gran cabdal del riu en prou feines es podia arribar a l'inici de la boca. 
Retrocedirem fins el cartell indicat i girarem a la dreta per a començar el camí de retorn. 
Pocs metres més endavant, i situats a sobre el túnel del pont Cabradís hi ha un nou cartell indicador, recta ens portaria a Sisquer i a la dreta comença pròpiament el camí de tornada. 
Si el camí d'anada ha estat llarg, però plàcid, el de tornada és curt, però intents. 
El camí segueix el torrent, però amb continues pujades i baixades, algunes amb força pendent, on ens haurem d'ajudar d'arrels i arbres, en alguns casos hi ha cadenes, cordes i cintes per ajudar a no relliscar en el passos una mica exposats. 
Arribarem al torrent Fondo, una illa de descans, l'únic indret tranquil d'aquest recorregut. Deixarem aquest bonic indret d'unió del torrent Fondo amb el riu de Valls i seguim pujant i baixant; un nou tram amb una corda de seguretat ens indica que hem arribat a l'escala. 
Indret on una moderna i segura escala ens baixa del petit cingle on estem fins a nivell del torrent i poc després arribem al final d'una pista i final també de les dificultats. 
Ara ja només ens queda seguir aquesta pista, que primer passa per una molt petita resclosa a l'indret de la balma de les Pintes on també trobem la pista principal que ve de Sisquer al molí de la Corriu. 
Seguim aquesta ampla pista fins l'esmentat molí, on després de travessar el riu Valls per un pont al costat de la central, ens retrobem amb l'itinerari d'anada. 
HORARIS: 
de l'inici al molí de la Corriu: 30mn 
del Molí a la font del Roure: 45mn 
de la Font a la Torre de la Corriu: 05mn 
de la Torre: a la cruïlla i mirador: 05mn 
del mirador al torrent de Vilaciceres: 20mn 
del torrent de Vilaciceres al mirador amb panells informatius: 20mn 
del mirador al pont Cabradís: 50mn 
del pont Cabradís al torrent Fondo: 15mn 
del torrent Fondo al Molí de la Corriu: 50mn 
del Molí al punt inicial: 35mn 
TOTAL: 4h 35mn 
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Pont Cabradís, anada per la ruta dels cims i tornada pel camí del riu - Sant Llorenç de Morunys, Catalunya (España)- GPS track















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada