Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 12 de gener del 2017

Santuari de les Salines-roc de la Campana-roc de Frausa-roc del Comptador-el Moixer-pic de les Salines










Hi ha moltes coses remarcables en aquesta excursió, però potser la més important és la passejada per la fageda de la part obaga. És molt bonica, tant que s'ha de repetir la sortida a a tardor per poder-ne gaudir en tot el seu esplendor! 
També haig de fer constar que em sembla que hi ha un embolic de noms amb el roc de Frausa i el roc de Comptador. aquest últim nom no surt en els mapes, però moltes ressenyes de la zona l'esmenten on els mapes senyalen el roc de Frausa (en els mapes francesos consta com a roc de Fransa??) si girem la "u" queda una "n", però no sé a que ve el nom de "roc de Fransa" en un país tant gran i amb tantes muntanyes considerar aquella modesta pedra com a emblema del país! 
Abans d'arribar-hi hi ha una altre pedra més aguda amb les restes d'un pal al capdamunt on hi ha una inscripció amb el nom de roc de Frausa. Quin és en realitat? 
El roc de la Campana també és una pedra singular a la que es pot pujar sense cap problema però queda una mica abans d'arribar al punt més alt, on hi ha les restes d'una paret i unes vistes impressionants. 
L'excursió s'acaba pujant al pic de les Salines. No cal anar-hi si no es vol, doncs en arribar al coll dels Pous de Neu es pot tornar per on hem vingut. 
Aquest track baixa del pic de les Salines directament al Santuari, sense cap mena de camí, una baixa directa, tal com es pot veure en la gràfica; no hi ha cap problema, el bosc és molt clar. Però si tornem del cim novament en direcció al coll dels Pous trobarem a mitja distància del coll el camí que també puja al cim des del Santuari. 
Feta aquesta amplia introducció, al Santuari de les Salines si arriba per una pista de 12 km que es troba just a l'entrada de Maçanet de Cabrenys, els primers 3 ó 4 km son asfaltats i la resta de la pista és molt ampla i en perfecte estat. 
Al Santuari els dies festius hi ha un restaurant així com també un refugi lliure que actualment forma part de la ruta dels "quatre refugis de la Tramuntana". 
Davant mateix del Santuari surt el camí directa al pic de les Salines, nosaltres retrocedirem uns metres per la pista per on hem vingut fins la cava de les Salines. Hi ha una reixa oberta i podem entrar a veure el petit altar que hi ha. Just al costat de la cova arrenca el camí que, en forta pujada al principi, ens deixa al collet dels Pous de Neu. 
Aquest indret és molt bonic i important cruïlla de camins. 
A la dreta surt el camí que després seguirem al pic de les Salines, a l'esquerra passa la pista que porta a les antenes que hi ha al pic del Moixer i davant tenim una pista que creua la frontera. Només passar-la a l'esquerra surten dos corriols separats per pocs metres. Pel més proper tornarem i ara agafaren el situat uns metres més endavant. 
Aquest té les marques de GR, i durant una llarga estona assistirem a l'espectacle que ens ofereix la fageda. 
Sortirem del bosc just en arribar al collet de Sant Martí. Uns metres a cel obert i tornem a entrar al bosc del que sortirem ja davant del cim de la Campana. 
Primer pujarem a la pedra característica i després fins el punt més alt. 
Vaig anotar el que bonament anava reconeixen: el Canigó, Bastiments, Taga, Estela, Comanegre, Puigsacalm, Cabrera, Bassegoda, Gavarra, castell del Bac, ermita de la Fau, Montseny, Montgrí, pantà de Boadella, Roses (badia i ciutat), cap de Creus, Port de la Selva, puig Neulós, i tota la plana del Roselló i en dies amb vent encara es deu veure més panoràmica! 
Tornem al collet de Sant Martí i seguim el corriol que s'enfila per sota el fil de la carena i ens porta a l'esmentat roc de Frausa i poc després al roc del Comptador (ó roc de Frausa o de Fransa, segons quins mapes), seguim carenejant i arribem al cim del Moixer, desmillorat per les antenes, però igualment amb molt bona vista. 
Sortim del cim i sense tocar la pista-carretera agafem un camí a l'esquerra que novament entra a dins la fageda i tornem a fruir de valent d'aquell paisatge; en un moment passem a tocar d'un revolt de la pista i seguim el corriol que ens deixa novament al collet del Pous. 
Tal com ja s'ha comentat, podem tornar per on hem vingut o seguir el camí que puja al pic de les Salines. 
Aquest cim és una amplia esplanada, amb vèrtex geodèsic, llibre registre, pessebre, en resum de tots els cims d'aquesta ressenya és el que té més entitat. 
El Santuari de les Salines queda exactament sota la vertical del cim i a només uns 230 metres de desnivell que conviden a baixar-hi directament; cosa que fa aquest track. 
HORARIS: 
del Santuari al collet dels Pous: 20mn 
del collet al collet de Sant Martí: 50mn 
del collet de Sant Martí al roc de la Campana: 15mn 
del roc de la Campana al roc de Frausa: 25mn 
del roc de Frausa al roc del Comptador: 05mn 
del roc del Comptador al Moixer: 05mn 
del Moixer al collet dels Pous: 20mn 
del collet al pic de les Salines: 25mn 
del pic de les Salines al Santuari: 20mn 
TOTAL: 3h 05mn en moviment
També podeu seguir aquesta excursió i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Santuari de les Salines-roc de la Campana-roc de Frausa-roc del Comptador-el Moixer-pic de les Salines - les Salines, Catalunya (España)- GPS track












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada