Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 21 d’abril del 2017

Resclosa de Sallente i pic de Subenuix, 2949m.



 

























Aquesta excursió al pic de Subenuix de 2.949 m pel vessant de la vall Fosca és una manera de conèixer i admirar tota la sèrie d'estanys que com un rosari ens acompanyaran durant tot el recorregut. 
És llarga però hi ha indrets per dormir com el refugi de la Colomina o la cova-habitacle que hi ha a la capçalera de l'estany Tort. D'aquesta cova ja en parla l'Agustí Jolis a la pàgina 185 de la guia "Pallars-Aran" és molt amplia, pots estar pràcticament dret i inclús hi ha un banc de pedra per estar assegut. També hi ha innombrables indrets on poder passar la nit al costat d'un estany, principalment els de la part superior els de Castiesso i Morto que no tenen resclosa. 
No entenc perque`si el conjunt de Sallente-Gento és reversible, és a dir durant el dia buiden l'estany Gento i durant la nit bombegen l'aigua de Sallente al Gento, perquè els estanys superiors estant mig vuits, si en el fons no fa falta la seva aigua? 
El recorregut comença a l'altre extrem de la resclosa de Sallente i després d'una introducció el camí fa 22 giragonses per tal de guanyar alçada i apropar-se a la via de les vagonetes, a la que arriba en un punt que hi ha una font. 
Seguirem la via de vagonetes, i després de quatre curts túnels arribarem a l'estany Gento. 
Passarem per sota la terminal de l'aeri d'on surt el camí que puja als estanys superiors i al refugi de la Colomina. 
Després d'una forta pujada arribem a la via de les vagonetes superior i a una important cruïlla de camins, a la dreta al refugi de la Colomina, en diagonal als estanys dels Vidals i a l'esquerra seguint la via a l'estany Tort. 
Si fins ara era bonic, a partir d'aquí comença l'espectacle! 
L'estany Tort és molt gran, inclús ha absorbit un de més petit que hi havia a la capçalera i que es deia Llaunaga, revoltar-lo costa força estona, però les diferents perspectives que ens ofereix paga la pena. 
A la capçalera trobem la cova i passem per sobre la resclosa de l'estany de Neriolo i seguim pujant voltats d'aigua per tots costats. 
Així arribarem a l'estany de Cubieso que també és la unió de dos estanys més Cubieso i Eixerola. 
A la capçalera d'aquest estany trobem un pal indicar i cruïlla de camins. A l'esquerra a la collada de Dellui i a la dreta al coll dels Gavatxos. 
Seguim aquesta direcció i ara s'acaben les rescloses i passem per l'encantador indret de les Basses de Cubieso i seguidament a l'estany de Castieso on comença la pujada al coll dels Gavatxos. Per l'estany Morto no hi passem però l'anem veien durant tota la pujada. 
Arribats al coll dels Gavatxos l'espectacle no solament continua sinó que s'eixampla amb els estanys dels Gavatxos i la perspectiva enlairada de tots els que acabem de passar. 
Hem de girar a la dreta i seguir la carena que puja al Subenuix. Durant gran part del recorregut el corriol passa pel vessant esquerra (vall dels Gavatxos), però més endavant passa al contrari, per després d'un nus d'arestes (al pic Morto) tornar a passar a l'esquerra. 
Els últims metres son els mes drets però no hi ha cap dificultat. El cim és un conjunt de grans blocs i d'una panoràmica extraordinària. 
Als estanys que ja veiem hem d'afegir l'estany de Llong. Redó, Bergús, Contraig, i Amitges. El massís de la Maladeta, la Pala Alta, el Montardo, els Encantats, El Peguera, Vidals, Mainera, Montsent de Pallars, Mauberme, Mont-roig, Certascan, Pica d'Estats, Pessó, Turbó, Cotiella, .....no té preu tot el que es veu des del cim! 
HORARIS: 
de Sallente a la via de vagonetes: 45mn 
de la via a l'estany Gento: 10mn 
de l'estany Gento a la cruïlla de l'estany Tort: 25mn 
de la cruïlla a les Basses de Cubieso: 1h 35mn 
de les Basses al coll dels Gavatxos: 1h 10mn 
del coll al cim del Subenuix: 50mn 
del cim al coll: 40mn 
del coll a les Basses: 35mn 
de les Basses a l'estany Gento: 1h 45mn 
de l'estany Gento al Sallente: 50mn 
Total pujada: 4h 55mn 
Total baixada: 3h 50mn 
TOTAL: 8h 45mn 
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Resclosa de Sallente i pic de Subenuix, 2949m. - Cabdella, Catalunya (España)- GPS track





 






 

 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada