Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 27 d’abril del 2017

Banys de Benasc, estany d'Alba, pic d'Alba, 3118m i tuca Blanca de Paderna, 2855m.



  

















 


 

 

 

 

Excursió per la vall d'Alba darrera els Banys de Benasc i que ens portarà a visitar el bonic indret de l'estany d'Alba i també pujarem al pic d'Alba i flanquejarem per tal d'assolir també la poc visitada tuca Blanca de Paderna. 
És una excursió d'alta muntanya de fort desnivell, però sense dificultats tècniques i amb unes vistes fantàstiques. 
Sortirem de l'aparcament que hi ha al costat dels Banys de Benasc i durant pocs metres seguirem un planer camí marcat amb els senyals de GR, però el deixarem aviat per tal d'emprendre la forta pujada per una torrentera secundària. 
Aquesta pujada és molt forta i actualment hi ha tres indrets on hi ha instal·lada una cadena; son tres curts passos on aquestes cadenes no son estrictament necessàries, però en cas de baixada amb la pedra mullada poden ser una bona ajuda. De tota manera aquesta és la cinquena vegada que pujo al pic d'Alba i no recordo que aquestes cadenes hi fossin les vegades anteriors. 
Poc després de la tercera cadena arribem a un collet on el panorama canvia radicalment; si fins ara era una pujada feixuga per un terreny inhòspit ara entrem en un jardí de prats i flors i amb pujades molt més "normals". 
Tot això es degut a que poc després de la sortida d'aigües de l'estany d'Alba el torrent desapareix en un "forau" i per tant la vall d'Alba no té vall ni en forma de "U" ni de "V" i l'accés és per una sèrie de torrenteres secundàries fins que arribes al mateix indret de l'estany. 
Una vegada a l'estany cal voltar-lo per la nostra esquerra tot seguint un fresat camí, fites i marques de pintura. 
A l'entrada d'aigües de l'estany el corriol comença a guanyar alçada d'una manera força regular, l'estany va quedant enfonsat i la panoràmica es va obrint. 
Mes amunt veiem molt enfonsat i apartat el segon estanyet d'Alba i després apareix molt més proper el tercer i més alt . 
Seguim pujant, i podem contemplar en tota la seva magnitud la cresta dels "Quinze Gendarmes", més endavant la pujada s'accentua per tal de superar una gran graonada que ens deixa a sota mateix del cim. 
El qual assolim poc després. 
Hem arribat al cim, però veiem que encara hi ha una cota lleugerament més alta separada pel que sembla una curta i trencada cresta, però no ens hem de preocupar perquè pel vessant contrari (el que dona a la vall de Paderna) hi ha fins i tot un corriolet que ens hi porta sense cap problema. 
Una vegada contemplada l'extensa panoràmica, (Dent d'Alba, Maladetas, Forcanada, Salvaguardia, Glera, Estauas, Mall Pintrat, Mall Plané, Barrat, Bom, Malpàs, Crabioules, Perdiguero, Baquo, Clarabide, Gias, Vinhamala, Bachimala, Posets, Cotiella, Tubón, Estatats, Quillón, Creguenya, Piedras Albas, Aragüells i Vallhiverna, així com l'estany de Cregüenya i el refugi de la Renclusa), sortim del cim i seguim les fites que ens portarien a la vall de Paderna (itinerari al pic d'Alba des del refugi de la Renclusa), però més endavant les deixem per a començar una llarga flanquejada a estones per una incòmoda tartera de blocs, fins arribar al peu de la canal que puja a la tuca Blanca de Paderna. 
Aquesta canal no té cap dificultat, és el punt dèbil d'aquest cim d'aparença difícil. No hi ha fites però el camí és evident i només cal ajudar-se de les mans en dos o tres punts concrets. 
Sorprèn el color blanquinós de les pedres del cim. Nova panoràmica de la zona, ara podem contemplar millor la gelera de la Maladeta així com també veiem l'estany de la Glera. 
Baixem del cim per on hem pujat i seguim baixant directament per la vall que s'insinua; no hi ha un camí tant ben marcat com el de pujada al pic d'Alba, però per on hem de baixar és molt evident, i a mitja baixada també comencem a trobar algunes fites que ens porten a unir-nos amb l'itinerari de pujada just a l'entrada d'aigües de l'estany d'Alba. 
HORARIS: 
dels Banys de Benasc al collet d'Alba: 45mn 
del collet a l'estany d'Alba: 45mn 
de l'estany al pic d'Alba: 2h 30mn 
del pic d'Alba al peu de la canal de la tuca Blanca: 1h 
del peu de la canal a la tuca Blanca de Paderna: 25mn 
de la tuca Blanca a l'estany d'Alba: 1h 20mn 
de l'estany als Banys de Benasc: 1h 10mn 
TOTAL: 7h 55mn 
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Banys de Benasc, estany d'Alba, pic d'Alba, 3118m i tuca Blanca de Paderna, 2855m. - Benasque, Aragón (España)- GPS track



 


 


 































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada