Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 31 de maig del 2017

Resclosa de Sallente i pics del Montsent de Pallars, 2883m i Montorroio, 2861m

Montsent de Pallars el 25 de juny del 2000

Montsent de Pallars el 30 de maig del 2017
Montsent de Pallars des del Montorroio el 25 de juny del 2000

Montsent de Pallars des del Montorroio el 30 de maig del 2017
 
Montsent de Pallars des del Montorroio el 17 de juny del 2001

Montsent de Pallars des del Montorroio el 25 d'abril del 2004


 
Aquest itinerari és el camí normal per a pujar al Montsent de Pallars directament pel barranc de Pigolo i de passada apropar-nos també al Montorroio per a completar aquesta excursió circular. 
Degut al seu aïllament, ja que està situat al final d'una carena que es desprèn en direcció S de la carena principal, el Montsent de Pallars té una panoràmica extraordinària ja que en dies clars es veuen els pics: d'Eriste, Posets, massís de la Maladeta (amb l'Aneto destacat), Cotiella, Besiberri, punta Alta, Contraix, Subenuix, Gran Tuc de Colomers, Mont-roig, Ventolau, Certascan, Montabona, Flamisella, Pica d'Estats, Sotllo, pica Roja, Monteixo, Medacorba, Coma-pedrosa, Font Blanca, torreta de l'Orri, Montsec, Peguera, Vidals, Tort, Neriolo, Mussoles, Pessó, Filià, Cervi,i els estanys Gento, Llong, Colomina, Mar, Neriolo i Fosser i les valls Fosca i d'Àssua, tot això per fer un breu resum del que es pot arribar a veure, ja que podríem dir que el Montsent queda a mig camí entre la Pica d'Estats i l'Aneto. 
El Montorroio té la mateixa panoràmica, però amb petites variacions com per exemple l'estany de Mainera que des del Montsent no es veu. 
Actualment el refugi guardat de la Colomina també és una base per a accedir al Montsent, però queda una mica apartat del cim, mentre que el torrent de Pigolo és la via més directa i curta per accedir-hi des del vessant de la vall Fosca. 
L'excursió no té cap dificultat important, però el desnivell és de més de 1000 metres. 
Els horaris poden variar degut a l'existència o no de neu a la part alta, ja que aquesta pot facilitar molt el descens. 
Per accedir a la resclosa de Sallente ens hem de situar al final de la carretera de la vall Fosca, recorregut que comença a Senterada on deixem la carretera de la Pobla de Segur al Pont de Suert. 
Arribats al final de l'esmentada carretera en lloc d'anar a l'aparcament del aeri que puja a l'estany Gento hem de passar per sobre la resclosa i aparcar al petit aparcament que hi ha a l'altre costat. 
El recorregut comença a l'altre extrem de la resclosa de Sallente doncs d'allà surt un molt ben marcat camí que després d'una curta flanquejada que serveix com d'introducció per a situar-nos a l'inici d'una forta pujada amb 22 giragonses que ens deixa en un petit replà on hi ha una font i després segueix pujant per tal de guanyar més alçada fins arribar a l'antiga via de les vagonetes, 
En aquest punt també hi ha una font. Travessam la via de vagonetes i seguirem pujant, tot seguint un perdedor corriol, però ara tot son prades i no hi ha cap problema per anar pujant. A pocs metres trobem una petita captació d'aigües, seguim pujant, amb rastre de corriol i alguna fita; el torrent es divideix en dos i pugem per un pendent herbós que hi ha al mig. 
Dalt del pendent arribem a una zona més planera i d'extenses prades. 
Fina ara anàvem seguint més o menys els mateix itinerari de pujada que de baixada, ara però ens decantarem a la dreta per a seguir pujant, separant-nos definitivament de l'itinerari de baixada. 
Ara el camí ja és més evident i les fites també, d'aquesta manera arribem al collet de les Passades de Montsent. 
Ara seguirem pel fons d'una coma que deixarem en arribar a la cota aproximada de 2600 metres, per a girar a la dreta i emprendre la pujada final al cim, que després d'una forta pujada ens deixa al llom de la carena i la panoràmica s'obre a la vall Fosca amb el poble de Cabdella als nostres peus. 
Així arribem a l'ampli cim del Montsent de Pallars. Gaudim de la seva dilatada panoràmica i del Montorroio i que vist ara sembla estar molt lluny. 
Sortirem del cim i passarem per una segona cota una mica més baixa i emprendrem la baixa fins el coll d'Entremonts situat a 2700 metres, és a dir un descens considerable de 180 metres. 
El camí sempre força marcat, encara que a estones pugui desaparèixer sota la neu, passa sempre pel vessant de Cabdella per tal d'esquivar la carena que en aquest sector és una mica trencada pel vessant d'Àssua. 
Anem pujant, el Montorroio és d'aquells cims que sempre hi ha un petit repetxó més abans d'arribar-hi. 
Arribats al cim i després de contemplar que lluny i isolat queda el Montsent emprenem el descens per la via ràpida, ja que aquest cim permet baixar-ne directament a la seva base per un seguit de fines tarteres o de congestes. Evidentment aquestes "fines tarteres" son molt més aptes per a baixar que per a pujar-hi. En cas de pujar primer al Montorroio és més còmode anar a la collada de la Coma d'Espòs (entre el Montorroio i la Pala Pedregosa). 
Arribats a la base del cim travessarem les extenses prades i tot baixant fins a retrobar el camí de pujada. 
HORARIS: 
de la resclosa de Sallente al final dels 22 revolts: 30mn 
del final dels revolts a la via de vagonetes: 15mn 
de la via de vagonetes al collet de les Passades de Montsent: 1h 
del collet al Montsent: 50mn 
del Montsent al coll d'Entremonts: 15mn 
del coll d'Entremonts al Montorroio: 45mn 
del Montorroio a la via de vagonetes: 55mn 
de la via de vagonetes a la resclosa de Sallente: 25mn 
TOTAL: 4h 55mn
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Resclosa de Sallente i pics del Montsent de Pallars, 2883m i Montorroio, 2861m - Cabdella, Catalunya (España)- GPS track
 


 
 
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada