Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 2 de maig del 2017

Pineda de Mar, ruta de les 4 ermites i castell de Montpalau






 

 






 






Fàcil i complerta excursió circular per la serralada que encercla per ponent la població de Pineda de Mar. 
En només 11 kms visitarem quatre ermites (Mare de Déu de Gràcia, Sant Pere de Riu, Sant Rafael i Sant Jaume), un oratori, la font del Ferro, una arcada romana (petit aqüeducte), un molí, un forn de calç, un cim i les ruïnes d'un castell i tot acompanyat de molt bona vista sobre la costa (inclús s'arriba a veure Montjuïc). 
Sortirem per un extrem de Pineda i arribarem per l'altre per tant no ens quedarà altre solució que caminar aproximadament 1,5 kms pel costat de la N-II. 
Iniciarem la caminada al carrer Huguet de Pineda perpendicular a la N-II a tocar de la pujada a Gràcia. 
En pocs minuts arribem a l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia. L'ermita és molt bonica tan per fora com per dins i l'indret dalt d'un turó té una panoràmica molt extensa. 
Ara seguim caminant entremig de pinedes fins arribar al costat d'un dipòsit i d'un repetidor. Just al costat arrenca un corriol que puja fins el turó de la Guàrdia de 240 metres. En aquest indret hi ha una instal·lació de llançament de parapent així com una taula explicativa d'aquesta activitat. 
Seguim caminant i passem per sobre l'autopista per damunt del túnel que hi ha abans del peatge, just desprès girem a l'esquerra i ens encaminem vers l'ermita de Sant Pere de Riu, convertida en una casa de colònies. 
Abans d'arribar-hi passarem per un petit oratori dedicat a la Mare de Déu. 
Seguim una mica més i arribem al bonic indret de la font del Ferro, un indret molt ben arranjat, a pocs metres hi ha una arcada romana, que era un petit aqüeducte que superava el desnivell de la riera. 
A continuació arribem al molí de Can Marquès, molt ben reconstruït i amb un panell informatiu, a escassos metres hi ha el forn de calç també de can Marquès, igualment arranjat. 
Ara toca tornar a pujar, en un revolt de la pista que seguim més amunt surt un corriol que fa drecera. 
Desprès d'una forta, però relativament curta pujada, arribem al coll dels Altars, una important cruïlla de camins i pistes. 
A l'esquerra surt el camí que ens porta fins el turó i ruïnes del castell de Montpalau de 265 metres d'alçada. 
Vista fantàstica, i del castell poca cosa, tot i que en una paret encara hi resta una finestra. És una llàstima que no hi hagi cap mena de conservació d'aquest castell edificat sobre un primitiu poblat ibèric. 
Tornem al coll dels Altars i emprenem una forta baixada per una pista. 
Així arribem a l'ermita de Sant Rafael. Molt bonica, però els brètols de rigor han fet un forat a la porta i inclús han intentat cremar-la i també hi ha pintades a sobre la porta; és que ens estem apropant a la "civilització". 
Amb un cert regust agredolç abandonem el bonic indret de l'ermita i seguim baixant. Ara tornarem a travessar l'autopista, però aquesta vegada per sota. 
Pocs metres desprès deixarem la carretera i girarem a la dreta per arribar-nos fins la bonica i petita ermita de Sant Jaume, també situada en un indret molt bonic i acollidor, però ara la "civilització" ja és imminent i la brutícia és abundant. 
Ara ja només resta seguir una amplia pista que arriba a les primeres cases i carrers; anirem a buscar la N-II i la seguirem fins arribar al punt inicial. 
HORARIS: 
del carrer Huguet de Pineda a l'ermita de Gràcia: 10mn 
de l'ermita al turó de la Guàrdia: 35mn 
del turó de la Guàrdia a Sant Pere de Riu: 25mn 
de Sant Pere al castell de Montpalau: 55mn 
de Montpalau a l'ermita de Sant Rafael: 15mn 
de Sant Rafael a l'ermita de Sant Jaume: 15mn 
de Sant Jaume a l'inici: 35mn 
TOTAL: 3h 10mn.
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Pineda de Mar, ruta de les 4 ermites i castell de Montpalau - Pineda de Mar, Catalunya (España)- GPS track


 



 



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada