Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 26 de maig del 2017

Arinsal, refugi del Pla de l'Estany i pics de Racofred, 2837m i del Pla de l'Estany, 2859m; tornada per Montmantell













































Arinsal a part de ser un centre d'esquí és també el punt de sortida per a molts cims d'aquest racó d'Andorra, les principals rutes excursionistes porten al refugi guardat de Coma Pedrosa i als cims del seu cercle, o també als pics de Medacorba, Roca Entravessada i Pla de l'Estany. 
Al mig de tots plegats hi ha el bonic i poc visitat cim de Racofred, situat a la carena fronterera i entre els pics de Medacorba i Pla de l'Estany. 
Aquesta excursió circular ens porta, prenen com a base el refugi lliure del Pla de l'Estany (Joan Canut) als estanys Forcats i d'allí directament al cim de Racofred i seguint la carena fins el cim del Pla de l'Estany per a retornar al refugi Joan Canut pel port d'Arinsal i els estanys de Montmantell. 
El refugi lliure del Pla de l'Estany no és l'únic indret on podem pernoctar ja que durant el recorregut hi ha altres aixoplucs. Primer tenim la borda Coruvilla abans d'arribar al Pla de l'Estany; després tenim el refugi de fusta situat als estanys Forcats, aquest està en una balconada amb una vista espectacular de la vall d'Andorra, i finalment tenim una precària cabana metàl·lica per sota els estanys de Montmantell (aquesta només en cas d'emergència). 
És un itinerari fàcil, però de fort desnivell i la part de l'excursió que cresteja no presenta cap dificultat, potser en algun punt ens haurem d'ajudar de les mans, però tot plegat és molt fàcil. 
El camí també és molt ben marcat fins els estanys Forcats i a partir dels de Montmantell. 
La panoràmica és molt extensa i en particular sobre els cims de Coma-pedrosa, Baiau, Roca Entravessada, Medacorba, Lavans, pica Roja, Romaset i pica d'Estats. 
També es veu el pla i el pantà de Solcèn, el poble d'Arinsal i el refugi del Pla de l'Estany. 
Com a curiositat cal destacar que des del pic del Pla de l'Estany es veu el pic de Certascan, emmarcat a l'esquerra pel pic de Baborte i a la dreta pel pic dels Estanys. 

Per a començar l'excursió ens hem de situar al poble andorrà d'Arinsal i seguir en direcció a les pistes d'esquí, just abans d'arribar-hi la carretera fa un revolt de 180 graus i travessa el riu; en aquest punt surt a la dreta la carretera als Prats Sobirans. Només començar es travessa un túnel i a la sortida hem de girar a la dreta i ja podem deixar el vehicle al costat dels blocs d'apartaments que hi ha (blocs que varen patir els efectes d'un gran allau l'any 1995 en que la neu va arribar a entrar per les finestres inclús dels pisos superiors). 
D'aquest punt arrenca una pista, barrada als vehicles no autoritzats, que porta fins el refugi del Pla de l'Estany. 
Seguirem aquesta llarga pista. Després d'un primer revolt de 180 graus (on deixem a l'esquerra el camí al refugi de Coma Pedrosa) arribem a la borda de les Agunes amb una font. 
Seguim pujant i deixem momentàniament la pista per seguir un camí paral·lel a la dreta que ens porta a la borda Coruvilla, adaptada com a petit refugi lliure per a 6 persones, amb taula i llar de foc. Al final del prat del darrera hi ha una font. 
Reprenem la pista que ja no abandonarem fins que s'acaba al costat de la captació d'aigües del Rec de l'Areny. 
Ara seguim el camí que travessa una zona de prades i aiguamolls on a l'altre extrem hi ha el refugi lliure del Pla de l'Estany o de Joan Canut. Abans d'arribar-hi deixem a la dreta el camí que porta al refugi de les Fonts pel coll de Font Podrida. 
El refugi, situat a 2030 metres, té capacitat per a 10 persones, amb taula, bancs i llar de foc. En un apartat tancat hi ha l'estança del pastor. 
Deixem el refugi i seguim el marcat camí, a poques passes hi ha una font, i en pocs minuts arribem a una cruïlla de camins. 
Seguirem a l'esquerra, però el camí de la dreta a Montmantell és per on tornarem. 
Unes fortes giragonses ens faran guanyar alçada ràpidament, més amunt creuarem el torrent que es despenja de l'estany del Port Dret 
Seguim una estona planejant fins que el camí es torna a enfilar per apropar-se al torrent dels Estanys Forcats, però sense arribar-hi en cap moment. 
A dalt de la graonada que acabem de pujar hi ha les restes d'una cabana metàl·lica i immediatament després arribem al bonic estany Forcat Inferior a 2628 metres. 
Amagat a la nostra esquerra i darrera un bony hi ha el petit refugi de fusta. Aquí podem gaudir d'una finestra a més de 2600 metres sobre les valls d'Andorra. És un molt bon indret per pernoctar. 
Tornem a l'estany i travessem la seva sortida d'aigües. 
Ara veiem el pic de Racofred, situat a sobre l'estany i un estrep que surt del cim i que precisament és el que tanca la cubeta de l'estany i també veiem una marcada bretxa a l'oest del cim i una gran tartera que hi porta. Si encara hi ha neu i porteu el material necessari podeu pujar per aquesta canal fins la bretxa, però si ja no hi ha neu la pujada per la tartera pot resultar desagradable, llavors hi ha una segona opció molt més elegant que consisteix en pujar directament al cim per l'estrep esmentat anteriorment. 
Forta pujada, amb alguns passos de fàcil grimpada (Iº) que ens deixaran a l'aresta cimera i a pocs metres del cim que queda a la dreta (E). 
Després de contemplar la panoràmica seguirem la cresta en direcció E. No hi ha cap compromès, ja que podeu seguir-la principalment pel vessant andorrà, o pel mateix fil i en alguna ocasió pel vessant de l'Arièja. 
Poc abans d'arribar al port Dret la cresta queda convertida en un suau llom. 
Indret bonic i solitari, amb el bonic estany del Port Dret als nostres peus. 
Ara una forta remuntada per un llom tarterós ens deixa al capdamunt del planer cim del Pla de l'Estany. Arribem primer a una cota una micamés baixa de 2848 metres i després arribem a la punta més alta de 2859 metres. 
Ara per acabar la circumval·lació seguirem la carena i baixarem al port d'Arinsal, que és el punt d'unió de les valls de Solcén i d'Arinsal. 
Ara ja només ens queda baixar fins els estanys de Montmantell. Podem fer-ho directament, o flanquejar a la dreta (que és el que fa el camí) per tal d'anar a buscar el camí que puja dels estanys de Montmantell al pic del Pla de l'Estany. 
Si fem la flanquejada arribarem a una precària cabana metàl·lica al costat de les fonts del Montmantell, on trobem el camí que ja no deixarem fins arribar a la cruïlla a sobre el refugi del Pla de l'Estany i retrobar l'itinerari de pujada. 
HORARIS: 
de l'aparcament a la cruïlla amb el camí al refugi de Coma Pedrosa: 15mn 
de la cruïlla a la borda de les Agunes: 10mn 
de les Agunes a la borda Coruvilla: 10mn 
de la borda Coruvilla al refugi del Pla de l'Estany: 25mn 
del refugi a la cruïlla d'anada i tornada: 15mn 
de la cruïlla a l'estany Forcat Inferior: 1h 
de l'Estany Forcat Inferior al pic de Racofred: 35mn 
del pic de Racofred al port Dret: 30mn 
del port Dret al pic Pla de l'Estany: 30mn 
del pic Pla de l'Estany al port d'Arinsal: 10mn 
del port d'Arinsal a l'estany Inferior de Montmantell: 15mn 
de l'estany Inferior de Montmantell al refugi del Pla de l'Estany: 55mn 
del refugi a l'inici: 50mn 
TOTAL: 6h
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Arinsal, refugi del Pla de l'Estany i pics de Racofred, 2837m i del Pla de l'Estany, 2859m; tornada per Montmantell - Arinsal, La Massana (Andorra)- GPS track















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada