Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 4 de maig del 2017

Presa de Cavallers i pic de Coma-lo-forno, 3032m pel pas de l'Ós


 




















Aquest itinerari es podria considerar la via normal d'accés al pic de Coma-lo-forno, ja que és l'itinerari més directe i no presenta dificultats apreciables perquè una vegada assolida la bretxa cal passar al vessant de Gèmena car allí hi ha el pas més fàcil per assolir el cim. 
El pas de l'Ós consisteix en passar per sota d'un bloc encastat, tant estret que no passes amb la motxilla a l'esquena, has de passar primer la motxilla i després tu. 
Si fem l'excursió a finals d'estiu pot ser que en lloc de congestes ens trobem amb tarteres de grans blocs que facin més lenta la marxa. 
L'excursió comença a l'aparcament que hi ha a sota la presa de Cavallers al final de la vall de Boí i travessa la presa; a l'altre costat arrenca el camí, sempre molt ben marcat que comença a guanyar alçada. 
El pas de l'Ós es troba aviat, i tal com ja he comentat no té cap complicació. El camí segueix pujant i assoleix un collet que dona accés a la coma dels estanys gelats de Coma-lo-forno, una zona molt bonica si encara hi ha neu. 
A partir de l'estany Gelat el pendent no disminueix en cap moment i ens hem de situar a sota la marcada bretxa que hi ha a la dreta del cim, a la que condueix una molt visible tartera. 
Penosa pujada per la tartera (o neu, segons les condicions) fins la bretxa. 
Ara ja veiem els estanys de Gèmena. La traça de camí passa a aquest vessant i a uns metres per sota el fil de la cresta assoleix el cim. 
Al cim, a l'any 2013, encara hi havia una petita creu de ferro que esmenta l'Agustí Jolis a la guia "Pallars-Aran" i que la va fer col·locar l'any 1907 el comte Delamarre, propietari en aquella època bona part d'aquestes muntanyes 
La panoràmica és molt extensa; i per posar-ne només alguns exemples es veuen els cims del Medacorba, Coma-pedrosa, Gerri, Monteixo, pica d'Estats, Certascan, Mont-roig, Ventolau, Campirme, Mont-valier, Besiberri N i S, punta Harlé, Montardo, punta Alta, Vallhiverna, tot el massís de la Maladeta, Molières, Perdiguero, Crabioles, Malpàs, Bom, la Fornacada, la punta Senyalada, Avellers i els estanys de Negre, Tumeneia, Monges, Mengades, Coma-les-bienes i Gemèna. 
HORARIS: 
aparcament de la presa de Cavallers al pas de l'Òs: 30mn 
del pas de l'Òs a l'estany Glaçat de Coma-lo-forno: 2h 05mn 
de l'estany Glaçat a la bretxa: 1h 35mn 
de la bretxa al pic de Coma-lo-forno: 10mn 
del pic de Coma-lo-forno a l'aparcament de la presa de Cavallers: 3h 20mn 
TOTAL: 7H 40MN. 
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Presa de Cavallers i pic de Coma-lo-forno, 3032m pel pas de l'Ós - Boí, Catalunya (España)- GPS track
i a:
Wikiloc - ruta Aproximació al Comaloforno pel pas de l'ós - Boí, Catalunya (España)- GPS track
i: 
Wikiloc - ruta Pic de Comaloforno, 3032m, pel pas de l'ós - Erill la Vall, Catalunya (España)- GPS track


pas de l'Ós









 







 

 



 

 

 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada