Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 13 de gener del 2021

Badalona (aparcament de l'antic berenador de Can Ruti), font del Goig i del Pop; i turó de Fra Rafel i de l'Home



















Curta excursió circular des de l’aparcament de l’antic berenador de Can Ruti que ens portarà font del Goig i des d’allí pujarem per camins menys coneguts fins dalt la carena de la Serralada de Marina; una vegada a dalt ens aproparem al turó de Fra Rafel i de baixada recuperarem l’oblidat corriol que baixa seguint el llom de la carena; remuntarem fins el turó de l’Home i des d’allí baixarem fins la font del Pop o de Beu-i-tapa.

Aquesta és una nova excursió de les múltiples caminades que podem fer des de Badalona, enllaçant diferents indrets i explorant camins menys transitats, encara que inevitablement en algun moment haurem de caminar per els senders més concorreguts; però intentarem que sigui la menor estona possible.
De bon començament ens plantarem a la font del Goig; una bonica font, que normalment raja, situada en una solejada raconada, indret força desconegut, i molt semblant a la font de l’Amigó, semblen tretes del mateix patró.
Tant el turó de Fra Rafel com el de l’Home son uns grans miradors; encara que el primer supera al segon, ja que és una mirador de 360 graus.
Des de tots dos tindrem grans vistes sobre el mar i la costa; però des del turó de Fra Rafel veurem gran part del Vallès i
muntanyes llunyanes com Montserrat, La Mola de Sant Llorenç del Munt, els cingles de Bertí, el Montseny i el encara més llunyà Pirineu, d’on veurem el Puigmal, principalment si està nevat.
La font del Pop o de Beu-i-tapa és força coneguda i visitada; està molt a prop de l’antic berenador de Can Ruti, i degut a aquesta proximitat la font i l’entorn estava força degradat; des del tancament d’aquest berenador l’indret de la font ha anat recuperant de mica en mica el seu bonic ecosistema.

Per a situar-nos al començament de l’excursió hem de seguir la carretera de Can Ruti i al tanatori de Badalona; deixem l’accés a Can Ruti a l’esquerra i uns metres després l’accés al tanatori a la dreta.
Una cinquantena de metres després, a l’esquerra hi ha l’antic aparcament de l’àrea de pic-nic de Can Ruti; un ampli indret per deixar-hi el vehicle.
Sortim a la carretera i la seguim per l’esquerra fins que arribem a les escales mecàniques automàtiques del tanatori.
Escales que ens pujaran fins el nivell de l’esmentat tanatori.
Girem a l’esquerra i travessem discretament tot l’aparcament d’aquest indret.
Just al final de l’aparcament segueix una pista asfaltada que mena a Can Ruti.
Seguim aquesta pista i en arribar a l’alçada de l’Institut de Recerca de la Leucèmia Josep Carreras aquesta pista fa un gir de 90 graus a l’esquerra.
En aquesta corba deixem la pista i seguim un camí per la dreta que s’enfila lleugerament i en pocs minuts arribem a l’acollidor racó de la font del Goig.
Massa aviat per a descansar, però si per a fer-hi fotografies.
Fetes aquestes, seguirem un marcat camí que surt per la nostra esquerra i que passa per darrere de la font.
Bonic i ben marcat camí que va pujant i girant a l’esquerra. Arribem a una cruïlla i girem a la dreta per a seguir pujant per un nou camí, que poca estona després desemboca en el transversal camí del Bosc.
Girem a la dreta per a seguir escassos metres aquest camí, perquè poques passes després arribem a una nova cruïlla.
Aquí seguim el camí que surt per l’esquerra.
Aquest camí es nota que és menys trepitjat que els anteriors. Anem guanyant alçada pausadament mentre anem girant a la dreta fent una marxa transversal en direcció al coll de Fra Rafel.
La vista es va ampliant a mesura que anem pujant.
Finalment arribem al coll de Fra Rafel i sortim a la pista que ve de la Conreria i girem a la dreta; però per aquesta pista no arribem a caminar-hi, ja que immediatament hem de girar a la dreta per a seguir un poc marcat camí que surt just al costat del camí que acabem de deixar.
D’aquest nou camí, només son poc marcats els primers metres, perquè pocs metres després ja és un ample i ben marcat camí.
Farem una forta i curta pujada seguida d’una idèntica baixada, que ens deixa en un mena de collet. En aquest indret per l’esquerra arriba un curt camí que també comunica amb la pista que no hem seguit.
Seguidament tornarem a fer una forta i curta pujada i arribem a dalt del llarg i planer carenar del turó de Fra Rafel.
El camí planeja i hem d’estar atents a un discret camí que surt tangencialment per l’esquerra.
Una trentena de metres per aquest camí ens deixa dalt de la bonica plataforma del turó de Fra Rafel, de 413 metres d’alçada. És remarcable la panoràmica de 360 graus d’aquest turó.
Descansem i gaudim d’aquesta extensa vista i deixem el turó pel costat contrari al que hi hem arribat.
En pocs minuts arribem de nou al camí anterior que continuarem seguint.
El camí arriba a un excel•lent mirador i gira a l’esquerra.
Però nosaltres gaudirem d’aquest mirador natural i seguirem recta, ja que d’aquí arrenca o segueix un poc marcat corriol que empren la baixada seguint la carena de la muntanya.
És un corriol cada vegada menys definit, però no tindrem cap dificultat per anar-lo seguint. Inclús trobarem dos antics i recremats cartells de la “Reserva de Caça” a peu de corriol. Hi ha un parell de punts on potser podem tenir una mica de dubte, però el traçat va seguint pel lloc correcte. El punt potser més dubtós, és un pi jove que ens barra el pas, però el camí segueix per darrere i ens deixa a la ampla pista que puja directament des del tanatori de Can Ruti.
Girem a l’esquerra i seguim aquesta pista i pocs metres abans d’arribar al coll del turó de l’Home girem a la dreta per a seguir una curta pista secundària d’accés a una torre d’alta tensió.
La pista acaba en arribar a la torre i seguim el corriol que segueix per darrere.
Curta pujada i ja som dalt del turó de l’Home, de 363 metres d’alçada.
Nou indret per a descansar i contemplar, ja que la vista sobre el Barcelonès, Barcelona, el port i Montjuic és fantàstica; també veurem entre la vegetació el monestir de la cartoixa de Montalegre.
Deixem aquest turó pel costat contrari al que hi hem arribat i després d’una forta baixada inicial el camí ens porta pràcticament al final de la carretera d’accés a la urbanització del Mas Ram.
No hi acabarem d’arribar a aquesta carretera, ja que abans girarem a la dreta per a seguir un corriol que baixa en línia recta seguint el traçat d’uns pals d’una línia de baixa tensió.
Aquest camí ens porta directament al bonic racó de la font del Pop o de Beu-i-tapa.
Aquesta font també raja pràcticament sempre. Contemplem aquest indret i seguim el camí que surt del costat mateix de la font.
Aquest camí travessa per un túnel la carretera d’accés a Can Ruti, i una vegada a l’altre costat en cinc minuts arribem a l’aparcament on tenim el vehicle.

HORARIS:
De l’aparcament a la font del Goig: 10mn
De la font del Goig al coll de Fra Rafel: 30mn
Del coll de Fra Rafel al turó de Fra Rafel: 10mn
Del turó de Fra Rafel al turó de l’Home: 20mn
Del turó de l’Home a la font del Pop: 20mn
De la font del Pop a l’aparcament: 05mn
TOTAL: 1h 35mn

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:

Wikiloc | Ruta Badalona (aparcament de l'antic berenador de Can Ruti), font del Goig i del Pop; i turó de Fra Rafel i de l'Home















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada