Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 25 de desembre del 2017

Estenalles, Cortins, Montcau, Òbits, Mola (per la canal del Mico), Griera i Morral GranPujada directa als Cortins des del coll d'Estenalles


De la capella dels Cortins només queda el peu

Capella desapareguda abans d'arribar al turó dels Cortins
Una nova excursió i força completa que des del coll d'Estenalles ens portarà fins el Morral Gran, però visitant abans el turó dels Cortins, el Montcau el turó dels Òbits, la Mola (a la que pujarem per la canal del Mico) i el turó d'en Griera. 
D'aquets indrets dos son molt cocorreguts (el Montcau i la Mola), un poc visitat (el turó dels Cortins), però els altres tres (Òbits, Griera i Morral Gran) no ho son gens; d'aquests mereix una especial atenció el turó d'en Griera per la gran panoràmica que tindrem del Morral del Drac i del turó de les Nou Cabres i de la seva espectacular i solitària contrada i el Morral Gran que té un gran mirador de gairebé 360 graus i que per arribar-hi passarem per un encantador camí per dins del bosc i on trobarem una pau i solitud especialement gratificant. 
En tot el recorregut només hi ha dos passos de grimpada, un per pujar al turó dels Cortins i l'altre és la canal del Mico; la grimpada als Cortins només els tres o quatre primers metres son una mica verticals i a part de les preses només hi ha un antic clau per agafar-se, la resta ja és molt fàcil; mentre que la canal del Mico està totalment equipada amb graons metàl-lics. 
Però si volem baixar el nivell de moderat a fàcil no hi ha cap problema doncs tots dos es poden esquivar. Per la grimpada al turó dels Cortins, només cal seguir el camí que revolta el turó per la seva base i pujar-hi per la canal equipada que hi ha a l'altre costat (que és per on baixarem després) i per esquivar la canal del Mico només cal seguir l'ample camí del coll d'Estenalles a la Mola. De totes maneres en la descripció ja amplio detalls. 
Sortim del coll d'Estenalles seguint la carretera en direcció a Mura i en el primer revolt cal deixar-la per seguir un camí a la dreta. Primer baixa i després comença a flanquejar fins a travessar una torrentera i comença a pujar. 
Sortida del bosc, a l'esquerra el camí continua flaquejant la base del turó dels Cortins (it. recomanat si no volem grimpar; nosaltres seguirem pujant lleugerament a la dreta (hi ha alguna fita) i rastres de corriol fins a quedar situats al peu d'una curta canal que cal pujar. Curta i fàcil grimpada, sembla haver-hi esglaons tallats a la roca i encara queda un clau com a presa. És més llarg explicar-ho que pujar-hi. 
Després seguim un tros pla i sortirem al peu de la pujada final a l'antic oratori que algun brètol va arrencar; allí comença un planer passeig fins el punt més alt del turó dels Cortins. 
Tornarem sobre els nostres passos fins el peu de la pujada final a l'antic oratori; allí trobarem un corriol a la dreta que segueix el relleu del turó dels Cortins a mitja alçada. 
Hi ha un pas curt i planer però una mica aeri per acabar sortint al peu de la canal, molt ben equipada, que ens deixa definitivament al peu del turó. 
Abans encara estava més ben equipada doncs hi havia una cadena, ara només hi ha els graons de ferro i els claus (aixafats a cop de martell) per on passava la cadena. 
Hi ha una colla de brètols que tenen com a camp d'acció la serra de l'Obac i es van carregant totes les ajudes i símbols que hi ha per a determinades roques .... imaginem que passaria si el seu camp d'acció fos Montserrat! 
Ara comencem una llarga flanquejada en forma de V, primer i novament per la base del turó dels Cortins (ara però per l'altre costat) i després per la base del Montcau, aquí cal posar atenció doncs a l'hivern poden haver-hi trams glaçats (alguns es poden esquivar anant a buscar la vegetació una mica més amunt). Arribats a un collet farem un gir de 180 graus i ens enfilarem per un corriol que surt a la dreta (deixant a l'esquerra el corriol que ens portaria al coll d'Eres). 
Anirem guanyant alçada, amb curtes grimpades fins a sota mateix del Montcau. Aquí trobem un camí transversal que podem seguir a dreta o esquerra. 
El track segueix a l'esquerra, però per la dreta també hi arribaríem. El de la dreta ens deixa al camí principal que ve del coll d'Estenalles que seguiríem fins el cim. 
Poca explicació mereix el recorregut fins la Mola, doncs cal seguir l'ample camí que baixa al coll d'Eres i continua vers la Mola. Per trencar aquesta monotonia ens desviarem a la dreta per a pujar al turó dels Òbits seguint un ample camí a l'esquerra. Aquest turó no té gaire bona vista, hauríem de seguir uns metres més a l'esquerra per arribar a la punta de la cinglera i tenir una bona vista panoràmica. En aquest punt per no seguir el mateix camí d'anada vaig fer una inútil i prescindible caminada per dins del bosc sense camí per anar a sortir a pocs metres del camí d'anada. Tornarem a deixar el camí principal per a pujar per la canal del Mico. 
Aquesta la trobarem una vegada hàgim deixat endarrere el morral del Drac. Ara cal seguir la traça ja que l'inici és una mica perdedor. 
No s'estalvia gaire trajecte, però és força interessant pujar-hi, primer unes arrels ens ajudaran per entrar en una petita cova que té una altre sortida a l'esquerra i és on hi ha les grapes a la paret per a superar en dos sectors l'esmentada canal. Després retrobem el camí que havíem deixat ja molt a prop de la Mola. 
Ara ens queda tornar al coll d'Estenalles. Es pot fer evidentment seguint el camí principal o be podem tornar a trencar la monotonia i buscar la variant del Morral Gran. 
Però abans ens tornarem a desviar dues vegades del camí principal (novament hem de posar atenció al traçat); una de pocs metres per anar a un gran mirador del Morral del Drac i l'altre per a seguir un poc marcat corriol que ens porta dalt del llarg turó d'en Griera, on gaudirem d'una gran vista del sector de les Nou Cabres. 
Del turó d'en Griera tornarem al camí principal baixant directament per un terreny molt obert i fàcil fins el proper i visible camí principal. 
Una vegada tornats al camí principal arribarem al punt on a l'anada hem girat per anar al turó dels Òbits i ara tornarem a girar però per l'altre costat per seguir la variant que ens portarà per una zona molt poc transitada però amb unes vistes molt boniques sobre la Mola i sobre el massís de Montserrat; si el Pirineu està molt nevat i el dia (o la tarda) és clar es poden veure muntanyes molt llunyanes com el Montseny de Pallars o el pic de Mainera entre d'altres. 
El començament d'aquest camí per la carena del morral Gran (atenció al traçat) és molt difús, però després és molt clar i no hi ha pèrdua. 
Carenejant arribarem (a la sortida del bosc) al Morral Gran; allí el camí gira gairebé 180 graus i segueix carenejant. 
També hem d'estar atents al traçat a partir d'ara doncs hi ha una sèrie de girs, cruïlles i corriols molt difusos on cal estar molt amatent. En aquesta baixada gairebé directa, també hi ha marques (molt gastades) de pintures grogues, o vermelles com també anells de color blanc pintats en alguns arbres. 
Una vegada perduda l'alçada comencem una serie de flanquejades en direcció al coll d'Estenalles amb una lleugera pujada final paral·lelament per sota la carretera. 
HORARIS: 
del coll d'Estenalles al turó dels Cortins: 30mn 
del turó al Montcau: 50mn 
del Montcau al turó dels Òbits: 35mn 
dels Òbits a la Mola (per la canal del Mico): 50mn 
de la Mola al turó d'en Griera: 25mn 
del turó d'en Griera al Morral Gran: 30mn 
del Morral Gran al coll d'Estenalles: 50mn 
TOTAL: 4h 30mn
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Estenalles, Cortins, Montcau, Òbits, Mola (per la canal del Mico), Griera i Morral Gran - Mura, Catalunya (España)- GPS track

           
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada