Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 8 de desembre del 2017

Torrelles de Llobregat, puig Vicenç, coves de Can Riera i penyes Cucut i can Riera
























 


 




 

Excursió circular amb sortida i arribada a Torrelles de Llobregat amb dos objectius principals que son: primer, pujar al puig Vicenç, un cim amb una gran vista panoràmica de 360 graus, i segon visitar les coves i balmes de Can Riera, un conjunt de curioses i espectaculars cavitats que hi ha mig amagades a la cinglera. 
Com a complement també passem per les penyes Cucut i de Can Riera. 
Aquesta excursió segueix uns determinats camins i pistes, però s'hi poden fer moltes combinacions ja que el terreny ho permet, com també es pot fer en sentit contrari. 
Faig aquest comentari sobre les combinacions de camins ja que en el cas descrit passem per trams de corriols a vegades poc marcats i esborrats per arbres caiguts i en altres hi ha cordes per ajudar a pujar. És especialment perdedor el tram entre les penyes Cucut i de Can Riera, així com arribar a les coves de Can Riera venint per la carena. 
Però si anem a les coves pel camí de tornada, aquest no té cap complicació doncs son pistes fins a pocs metres de les coves; llavors, això si, el sender s'enfila pràcticament en línia recta, però poca estona. 
També haig de fer un aclariment, doncs a pocs metres del principi, l'itinerari entra uns 300 metres en uns terrenys privats; això òbviament va contra el meu desig. Al primer punt d'interès que he anomenat com: "VEURE OBSERVACIÓ", és una cruïlla on no hi ha cap mena d'indicació I el meu traçat gira a la dreta i quan ja portes una estona et trobes amb una tanca que diu "no passeu" i uns 300 metres desprès et trobes una nova tanca amb el mateix rètol per a sortir, no hi ha cap mas, tot son camps, però s'ha de respectar la voluntat dels propietaris. 
Per això, en el punt d'interès esmentat, en lloc de seguir el traçat que gira a la dreta, hem de continuar recta una bona estona més per la pista principal, tot deixant una bassa a la dreta. 
Després arribem a una cruïlla de pistes i hem de seguir la que surt a la dreta amb, gairebé, un angle de 180 graus. Seguim aquesta nova pista fins una propera cruïlla, aquí hem de seguir la nostra pista per l'esquerra que segueix baixant, deixant-ne una a la dreta. 
D'aquesta manera ens retrobarem amb el traçat passat ja el terreny privat i abans del punt d'interès de "creuar el torrent de can Valent". 
Aquesta esmena és només al començament i transcorre entre els dos primers punts d'interès; a la resta no hi ha més canvis. 
L'itinerari comença a la plaça de Can Roig de Torrelles de Llobregat, on hi ha aparcaments. Sortim de la plaça i passem pel costat de la gran masia de can Roig i seguim una pista que s'enlaira una mica i a sota veiem les instal·lacions esportives. 
Anem seguint la pista i arribem a la cruïlla esmentada en el comentari anterior. Si seguim a la dreta ens trobarem amb la tanca i el cartell. Hem d'abandonar el traçat una estona i seguir recta, deixant la bassa a la dreta fins la propera cruïlla que girarem quasi 180 graus a la dreta i poc després hem de seguir a l'esquerra, on una mica més avall retrobem el traçat. 
Així arribem al fons del torrent de can Valent, on la pista travessa el torrent per un pont i s'enfila una mica fins una propera cruïlla. Ara girem 180 graus a l'esquerra per a seguir una nova pista durant poca estona ja que aviat haurem de girar a l'esquerra per a seguir una nova pista en lleugera baixada, aquesta la podríem anomenar-la de secundària. 
Seguirem aquesta pista que ens portarà a sota de l'espectacular mas de can Riera, abans d'arribar-hi passarem pel costat d'una cabana de pedra seca. 
El camí deixa el mas una mica apartat a la dreta. És visible un gran i solitari arbre, però tot i ser molt bonic no és l'antic roure monumental de can Riera, ja que d'aquest ja només queda una mica de soca, una mica més endavant i a l'esquerra del camí. Passaria inadvertit si no fos perquè encara resta un petit mur de totxos que servia per apuntalar-lo. 
A pocs metres arribem a important collet de Can Riera. 
Aquest collet és una important cruïlla de camins i també hi ha un rètol informatiu. 
Per aquest bonic collet hi passarem dues vegades. Ara a l'anada girarem completament a la dreta i farem una curta drecera que ens deixarà a la pista que passa per sota. 
La seguirem uns metres i en arribar a una nova cruïlla també amb un rètol informatiu girarem a l'esquerra per a seguir un camí que ve a ser una drecera de la pista que deixem. 
Com que és una drecera o camí paral·lel acabarem sortint novament a la pista, però aquí hem de posar molta atenció, ja que la seguirem molt pocs metres ja que haurem d'agafar un desdibuixat corriol (al començament) que s'enfila per l'esquerra. 
Ara comencem a pujar en mig del bosc per la carena, fins que sortim a una mena de collet. El corriol és força evident, i també hi ha algunes fites. 
En el collet girarem a la dreta per a apropar-nos a la punta de la cinglera, tot passant per costat de la balma del Cucut, així com d'altres petites cavitats d'aquesta turmentada i erosionada part de la carena. La punta de la cinglera és la penya del Cucut. 
Indret on veiem el que realment hem pujat i amb una panoràmica una mica limitada per la vegetació. Aquesta punta no té una elevació màxima clara, si no que consta d'una sèrie de roques soltes. 
Tornarem al collet anterior i seguirem recta per la carena, no dic "seguim el camí" perquè aquest durant uns metres és inexistent degut a la gran quantitat d'arbres caiguts que l'esborren completament durant uns metres. 
Afortunadament aquest fet dura molt pocs metres en que ens haurem d'obrir pas apartant branques ja que molt aviat retrobem el camí, força ben marcat i amb fites. 
Per facilitar el pas per alguns indrets, primer trobem una corda per a superar un curt tram de pujada i a continuació hi ha una segona corda horitzontal per acompanyar en un pas que hi ha un petit despreniment. 
Ara seguim uns metres horitzontals i passem pel costat d'una balma, aquests metres s'acaben amb una nova corda que també ajuda a pujar uns metres una mica verticals. 
A partir d'aquí el camí es torna molt fàcil i planer i passem pel molt poc definit cim de les Penyes de Can Riera i poc després el camí desemboca en una pista. 
Un rètol ens indica el camí que puja al puig Vicenç. 
Hem de travessar la pista i anar seguint el camí que s'enfila de valent i acaba sortint al costat mateix del vèrtex geodèsic del puig Vicenç. 
Si fins ara les vistes panoràmiques eren escasses degut a la vegetació el puig Vicenç ens recompensa àmpliament, doncs és un mirador de primer ordre. 
Barcelona, les torres del port Olímpic, el Tibidabo, Montseny, la Mola, Montserrat, Garraf, amplia extensió del mar ... 
Ara tornarem per on hem vingut fins la cruïlla que hi ha als peus del cim i seguim la pista a la dreta, a pocs metres agafem una curta drecera per arribar a una nova pista que anirem seguint en direcció novament al collet de Can Riera. Abans d'arribar-hi passarem pel costat d'una característica i fotogràfica agulla. 
Situats doncs al collet de Can Riera ara seguirem la pista a la dreta. 
Tal com deia al començament, que aquest itinerari permetia varies alternatives, ara se'ns presenta una nova variant i és per anar a les coves de Can Riera: la fàcil i la més entretinguda. 
Si seguim la pista arribarem al coll de la Serra de Can Valent i d'allí sense cap complicació, seguint l'itinerari en sentit invers arribarem a les esmentades i espectaculars coves; aquest és el camí que vaig tindre la temptació de seguir durant uns instants, però m'ho vaig repensar i vaig recular els metres que havia fet en direcció a l'esmentat coll fins arribar a la cruïlla on un imperceptible corriol s'enfila muntanya amunt (al track es poden veure perfectament aquests metres de dubte). 
Aquest corriol en pocs metres ens porta a passar pel costat d'unes pedres de fores curioses. Seguim pujant i assolim la part superior de la cinglera just a l'indret on hi ha una cova foradada, contornegem aquesta cova foradada i ens apropem a l'extrem del cingle on podem gaudir d'una espectacular vista aèria de la vall. 
Tornem a la roca foradada i seguim el corriol que ens porta a un collet que permet passar a l'altre costat de la carena. 
Just en aquest indret hi ha una balma una mica apartada a la dreta, on hi ha espelmes, sac de dormir i altres utensilis que denoten una certa utilització (imagino quan no fa tant fred). 
A partir d'aquí seguim un rastre de corriol per ser una mica optimista, ja que el que seguim és la intuïció baixant uns metres, afortunadament hi ha alguna fita que ens indica que no ens hem perdut. Aquestes fites comencen una marxa horitzontal i el corriol sembla una mica més clar; fins que de sobte ens trobem a l'indret de les coves de Can Riera. 
A partir d'ara, i durant una estona, ens mourem per un indret que és pràcticament ineludible de visitar per la seva espectacular singularitat. 
Ens trobem davant un indret on la natura ha modelat de forma capritxosa les roques de la cinglera creant una sèrie de coves, balmes i foradades que ens captivaran. 
D'entrada ens trobem en un primer nivell de balmes i coves i per pujar al nivell superior hi ha una escala que permet fer-ho. En aquest nou nivell segueixen les balmes i les coves i una d'elles és foradada i ens permet passar a un replà penjat a la cinglera i si som una mica atrevits també podem accedir a un replà situat darrera el primer. 
Tornem a travessar la foradada i seguim el corriol i passem per dos nous indrets que també ens deixaran bocabadats. 
Ara el corriol, que tot i portar-nos a uns indrets molt bonics, sembla molt improvisat comença a baixar i ens cal desviar-nos uns metres a la dreta per tal d'apropar-nos a una nova cova de mides també considerables. 
Retrocedim de nou aquests metres i el corriol segueix baixant d'una manera precipitada i poc lògica. 
Afortunadament aquesta abrupta baixada s'acaba aviat, ja que arribem al final d'una pista o camí més ampla que planeja i que seguirem força estona fins arribar al coll de la Serra de Can Valent. 
Coll al que no hem d'arribat per pocs metres quan ens hem desviat d'una de les pistes que hi porta per tal de passar per les roques de forma curiosa. 
Sortirem del coll seguint una pista, que després d'una lleu pujada inicial va davallant fins arribar al coll de la Serra de Can Ros. 
Aquí seguirem la pista de la dreta que segueix davallant seguint una torrentera, a l'esquerra deixarem dos alts pins molt propers. 
A continuació arribem a una cruïlla de pistes a prop del final de l'itinerari. Aquest track segueix la de la dreta, però si seguim la de l'esquerra arribarem igualment a pocs metres de l'indret on hem deixat el vehicle. 
HORARIS: 
de la plaça de Can Roig al collet de Can Riera: 1h 05mn 
del coll de Can Riera a la penya Cucut: 30mn 
de la penya Cucut a la penya de Can Riera: 20mn 
de la penya de Can Riera al puig Vicenç: 15mn 
del puig Vicenç novament al collet de Can Riera: 25mn 
del collet de Can Riera a les coves de Can Riera: 35mn 
entre les primeres coves i la darrera uns 25mn de visita 
de la darrera cova a l'aparcament: 40mn 
TOTAL: 4h 15mn
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Torrelles de Llobregat, puig Vicenç, coves de Can Riera i penyes Cucut i can Riera - Torrelles de Llobregat, Catalunya (España)- GPS track


 







 


 


 



 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada