Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 8 de maig del 2020

Badalona (la Rambla), turó de l'Enric, d'en Folc, d'en Boscà, de Miravitges, de Home i d'en Galzeran



















 







Nota: Degut a una errada en la gravació, aquest itinerari està traçat des de l’ordinador; però degut a la senzillesa del recorregut, el traçat actual sobre el plànol, no pot variar gaire del recorregut real.

Excursió pels voltants de Badalona, que ens porta a visitar alguns dels seus turons i per les restes del poblat ibèric del turó d'en Boscà.
Si el dia és clar, la vista que es té sobre la costa i sobre les ciutats de Badalona i Barcelona és espectacular.
Sortint des de baix a mar, per anar als turons haurem de trepitjar asfalt durant una estona, però de pujada anirem per la via Verda del parc de la Bòbila, entre la Morera i Búfala, i de tornada anirem per la riera de Pomar, procurant evitar tant com sigui possible les construccions i polígons.
El turó de l'Enric és un petita elevació entre l'autopista C-31 i la B-20, però malgrat aquesta situació, és un espai completament verd i amb molt bona vista.
Després creuarem el tranquil barri de Bonavista, per a enfilar-nos seguidament als turons d'en Folc i d'en Boscà.
En aquest darrer hi ha les restes del poblat ibèric. És una llàstima que un patrimoni tan important estigui pràcticament abandonat; tot i estar situat en un mirador privilegiat.
És un poblat força extens, tot i que hi ha molt per excavar; i on a part de les restes típiques d'aquesta mena de poblats, aquí cal destacar-ne l'escalinata de pedra, que molt probablement deuria correspondre a l'entrada principal o única.
La importància de l’època romana a Badalona, sempre ha deixat de banda el llegat ibèric, que també és prou important.
Només cal comparar com han tractat a Santa Coloma de Gramenet les seves restes ibèriques del Puig Castellar amb les badalonines del turó d'en Boscà.
Baixant de l'esmentat turó, anirem directament fins el gran mas de Can Miravitges.
Seguirem fins el turó de Cam Miravitges, on hi ha les restes d'una curiosa construcció, de la que només en queda la planta, que consisteix en una petita base quadrada, on a cada angle hi ha la base d'una torre.
Visitat aquest turó, ens enfilarem fins dalt la carena i seguirem fins el turó de l'Home; amb unes vistes espectaculars.
Continuarem fins l'alberg i coll de la Conreria. Durant aquest trajecte observarem la majestuosa cartoixa de Montalegre.
De la Conreria anirem fins el turó d'en Galzeran, on hi ha una torre d'observació antiincendis, i també el vèrtex, veritable joia, totalment oblidada, que va formava part del meridià de Dunkerque a Barcelona, i que va servir per a determinar la longitud del metre.
Fins no fa gaire estava pràcticament colgat de vegetació; però darrerament l'indret ha estat desbrossat i es pot contemplat, tant el vèrtex, com la vista; fins que la vegetació el torni a colgar.
En altres països, aquest indret tindria un tractament molt diferent a l'oblit que se'n té aquí.
Des del turó d'en Galzeran emprendrem una fantàstica baixada per un camí que va fent llassades per camps de vinyes, i finalment, després d'un llarg descens, arribarem de nou a la civilització.
Parlar de gran panoràmica, quan bàsicament veus Barcelona, Badalona, Sant Adrià i Santa Coloma, pot semblar que estic fent broma; però, tant quan puges, com quan vas per dalt la carena, com quan baixes per les vinyes, la vista és molt bonica; amb el gran contrast entre el mar, la muntanya i les grans urbes; tot en poc espai, i per això hi ha grans contrastos.

HORARIS:
de baix a mar al turó de l'Enric: 30mn
del turó de l'Enric al d'en Folc: 20mn
del turó d'en Folc al turó i poblat ibèric d'en Boscà: 10mn
del turó d'en Boscà al de Miravitges: 20mn
del turó de Miravitges al mirador del Sacrifici d'Abraham: 55mn
del mirador al turó de l'Home: 05mn
del turó de l'Home al coll de la Conreria: 20mn
de la Conreria al turó d'en Galzeran: 25mn
del turó d'en Galzeran a baix a mar: 2h 05mn
TOTAL: 5h 05mn

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc | Ruta Badalona (la Rambla), turó de l'Enric, d'en Folc, d'en Boscà, de Miravitges, de Home i d'en Galzeran
























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada