Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 13 de maig del 2020

Badalona, turó d'en Boscà, de Miravitges, de l'Home, de Fra Rafel, 413m i les fonts del Pop i de Sant Bru































Excursió pels voltants de Badalona, que ens porta a visitar alguns dels seus turons i per les restes del poblat ibèric del turó d'en Boscà.
Si el dia és clar, la vista que es té sobre la costa del Maresme i sobre les ciutats de Badalona i Barcelona és espectacular.
Sortim del polígon industrial de Pomar, a tocar de la B-20.
Només travessar-la començarem a remuntar la riera de Pomar, on encara podem observar els antics bancals, actualment totalment erms, que antigament eren plens de vinyes, deixem enlairat el mas de Can Colomer, i seguidament passem acaronant les parets del castell Godmar.
Aquesta gran i espectacular construcció, probablement bastida sobre una antiga vil•la romana, conserva elements romànics, dels segles XII i XIII. Amb el pas del temps l'antiga torre medieval va esdevenir residència senyorial. L'edifici actual conserva elements sobretot del segle XV, d'època gòtica, en que el castell era un casal fortificat i emmurallat, amb una torre de defensa adossada.
Durant el segle XIX, el castell va ser reformat totalment deixant-hi la fisonomia actual de castell romàntic amb muralles, merlets i torres.
Just davant del castell deixem la riera i girem a l'esquerra per seguir un camí que ens condueix fins a Can Cabra, i d'allí sortim a la carretera d'accés a Can Ruti; carretera que seguirem uns metres, per un carril per a vianants fins una rotonda.
Aquí farem una curta anada i tornada fins el turó d'en Boscà, amb una gran vista i on hi ha les restes d'un poblat ibèric.
És una llàstima que un patrimoni tan important estigui pràcticament abandonat; tot i estar situat en un mirador privilegiat.
És un poblat força extens, tot i que hi ha molt per excavar; i on a part de les restes típiques d'aquesta mena de poblats, aquí cal destacar-ne l'escalinata de pedra, que molt probablement deuria correspondre a l'entrada principal o única.
La importància de l’època romana a Badalona, sempre ha deixat de banda el llegat ibèric, que també és prou important.
Només cal comparar com han tractat a Santa Coloma de Gramenet les seves restes ibèriques del Puig Castellar amb les badalonines del turó d'en Boscà.
Tornem a la rotonda anterior i la travessem, tot seguint un corriol que en forta baixada ens deixa al davant de la porta d’entrada a Can Miravitges.
Seguim el camí que voreja la finca, camí que deixarem, per girar a la dreta per tal d’anar fins el turó de Miravitges; , on hi ha les restes d'una curiosa construcció, de la que només en queda la planta, que consisteix en una petita base quadrada, on a cada angle hi ha la base d'una petita torre.
Visitat aquest turó, al que haurem fet una curta anada i tornada per a visitar-lo, tornem sobre les nostres passes, i seguim un bonic i planer camí que ens porta fins la font del Pop.
Un indret molt bonic. Aquí, girarem a la dreta i emprendrem una forta pujada, gairebé en línia recta, seguint un sender local (marques verd i blanc) que en gran part, segueix el traçat d’una línia de baixa tensió.
La pujada és molt forta i sense treva, que ens deixa dalt de la carena, just on acaba la carretera de la urbanització del mas Ram. Indret on hi ha un dipòsit, un mirador i una taula panoràmica; ja que l’indret gaudeix d’una extensa vista.
Des d’aquí ens enfilem fins el proper turó de l’Home (del Mas Ram), on novament tornem a gaudir d’una dilatada panoràmica de 360 graus.
Seguim caminant i aviat arribem a un coll, que és una important cruïlla de camins; i on farem una interessant anada i tornada al turó de Fra Rafel.
És un turó al que recomano apropar-s’hi, ja que serà la màxima alçada de l’excursió, i des d’on també gaudirem de la millor vista de la jornada.
Per anar-hi, seguirem el GR que mena fins a l’alberg de la Conreria. Camí, que seguirem poca estona; hem d’estar atents al traçat, ja que aviat trobarem un corriol a l’esquerra que haurem de seguir.
Nova atenció al traçat, ja que també l’haurem de deixar, per seguir-ne un altre que surt a l’esquerra.
Aquest nou corriol, ens enfila fins el llom de la carena; en arribar-hi hi ha unes pedres, que son un bon mirador; aquí el corriol gira a l’esquerra i segueix pel llom de la carena.
Passem per sota el turó de Fra Rafel, i una vegada sobrepassat veurem un petit i curt corriol que surt a la dreta, i que ens hi acaba de portar.
En arribar-hi tindrem una grata sorpresa, ja que si ens pensàvem que seria un llom emboscat i sense vista degut a la vegetació; ens trobarem amb una petita plataforma, lliure de vegetació, amb un petit seient per a poder-hi fer una parada contemplativa, i amb una gran panoràmica.
No sé de que ve el nom, però si era un frare cartoixà que hi anava a meditar, el bon home, tenia molt bon gust!!!
Una vegada contemplat l’indret i la vista, tornem sobre les nostres passes fins el collet esmentat anteriorment.
Una vegada allí, seguirem l’ample camí que va baixant.
Molt aviat, si volem escurçar l’excursió, trobem un camí a la dreta que ens retornaria al mirador del turó de l’Home, i d’allí baixaríem al Mas Ram.
Però nosaltres, en aquest revolt, seguim a l’esquerra.
Pocs metres després, tenim una nova opció per a escurçar la caminada; a la dreta surt un corriol que ens portaria a prop de la font de Sant Bru.
Però nosaltres, avui, volem passar per la cartoixa, i continuarem per la pista, que va fent marrades fins arribar a la porta d’entrada de la cartoixa de Santa Maria de Montalegre.
Hem fet una mica de volta; però l’indret és particularment tranquil i acollidor; on t’envaeix una gran pau i serenor.
Parem-hi una estona!! I després enfilem la carretera d’accés vigilats per dues fileres de xiprers.
En arribar al primer revolt, deixarem aquesta estreta carretera i seguirem una pista que surt a la dreta.
Aquesta pista travessa la riera de Montalegre, i poc després, nova atenció al traçat, ja que hem de deixar-la per a seguir un bonic sender local (verd i blanc) que arrenca per l’esquerra.
És un camí molt agradable de seguir. Finalment arribem a un indicador que ens assenyala el camí a la font de Sant Bru.
Farem una nova i curta, anada i tornada, per a visitar aquest bonic i ombrívol racó de la riera de Montalegre.
Tornem a la cruïlla anterior i el sender ens deixa en el camí d’accés a Can Sentromà, que deixem a la dreta.
A partir d’aquí, tots els camins que eviten la carretera estan tancats; i contra la nostra intenció, hem de seguir el camí d’accés a Can Sentromà fins a la carretera B-500.
Haurem de seguir-la durant uns 600 metres, posant la màxima atenció, ja que no hi ha pràcticament espai per a vianants.
Passats aquests metres, ja podem caminar una mica apartats de la carretera, i poc després ja enfilem el polígon de Pomar, on hem començat a caminar.

HORARIS:
del polìgon de Pomar al turó d'en Boscà: 30mn
del turó d'en Boscà al turó de Miravitges: 20mn
del turó de Miravitges a la font del Pop: 10mn
de la font del Pop al mirador de Mas Ram: 20mn
del mirador al turó de l'Home: 05mn
del turó de l'Home al turó de Fra Rafel: 20mn
del turó de Fra Rafel a la Cartoixa de Montalegre: 35mn
de la cartoixa a la font de Sant Bru: 15mn
de la font de Sant Bru al polìgon de Pomar: 35mn
TOTAL: 3h 10mn

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc | Ruta Badalona, turó d'en Boscà, de Miravitges, de l'Home, de Fra Rafel, 413m i les fonts del Pop i de Sant Bru

























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada