Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 5 de març del 2022

Berga, font Calenta, Cap de Tartaneda, Castellberguedà, Cova de la Troballa, Santuari de Queralt, Sant Pere de Madrona i miradors de les Guilles i del Garreta


Berga, font Calenta, Cap de Tartaneda, Castellberguedà, Cova de la Troballa, Santuari de Queralt i Sant Pere de Madrona


Caminada remarcable per aquesta abrupta i espectacular zona del Berguedà amb unes vistes panoràmiques remarcables.
Caminarem sense cap mena de dificultat i tota l’estona per camins i pistes, però amb un desnivell acumulat de més de 900 metres; ja que a part de la pujada inicial seguirem fent continues petites pujades i baixades que aniran afegint metres.
A la part final, concretament a partir de l’oratori de Sant Joan, entrarem a la zona propera al Santuari de Queralt i visitarem la majoria d’indrets que hi estan relacionats, com els dos excel·lents balcons-miradors i la Santa Cova on, segons la llegenda, el segle XIV un pastor de Vilaforniu trobà la imatge de la Mare de Dèu.
Podeu trobar una amplia i detallada descripció del Santuari i de la llegenda de la troballa de la imatge de la Mare de Déu a l’enllaç de Turisme de Berga:

http://www.turismeberga.cat/que-fer/turisme-cultural/esglesies/item/364-santuari-de-santa-maria-de-queralt/364-santuari-de-santa-maria-de-queralt 

Ja de baixada ens aproparem a l’ermita romànica de Sant Pere de Madrona, del segle XIII, però documentada ja l’any 839.
La serra de Queralt s’alça de sobte damunt de Berga i la converteix en un magnífic mirador del Berguedà i del Bages, fins les muntanyes que el tanquen com Montserrat i Sant Llorenç del Munt i fins el Montseny. De la plana destaca la petita taca blava de l’estany de Graugés. Pel nord tenim gairebé a tocar el Cogulló d’Estela i els Rasos de Peguera amb el Santuari de la Mare de Déu de Corbera a mitja muntanya i Espinalbet i el càmping de Font Freda als nostres peus, així com del pantà de la Baells.
També podem gaudir de la vista del Sobrepuny, del punxegut cim del Salga Aguda i de pic Peris. Òbviament la vista d’ocell sobre Berga ens acompanyarà durant molts punts del recorregut. Per l’altre costat també veiem Sant Martí de Coforb.

Començarem la caminada en el km 2,3 de la carretera BV-4242 de Berga al Santuari de Queralt i als Rasos de Peguera, concretament en un petit aparcament que hi ha a la dreta de la carretera davant de Cal Fumanya i d’un gran dipòsit.
Des de l’aparcament ja veiem sobre els nostres caps l’ermita de Sant Pere Madrona, però que deixarem pel final de l’excursió.
Seguim pocs metres la carretera en direcció Berga i només deixar Cal Fumanya a la dreta comencem a seguir un camí molt bonic que planeja oferint-nos ja de bon començament unes grans vistes sobre Berga i de tota la plana.
Arribem a un petit collet situat a la Serra de Fullaracs on ens desviem uns metres a l’esquerra per anar fins l’extrem d’aquesta serra on hi ha una estelada i l’indret és un extraordinari mirador.
Tornen al camí que durant una estona s’apropa molt a la carretera BV-4241 de Berga a Solsona. Deixem a la dreta un camí que puja directament fins l’oratori de Sant Joan (per on també passarem de tornada), i a l’alçada de Cal Garreta enllacem amb el rec de Font Calenta. Si el camí ja era bonic, a partir d’ara encara ho serà més. Anem seguim el rec per dins el bosc fins que arribem a la font Calenta. Quatre surgències d’aigua, la més important de dins d’una cova. L’aigua no està ni freda ni calenta, però notes que té una temperatura no habitual per ser un brollador de la muntanya.
Evidentment aquí s’acaba el rec i segueix un camí que aviat desemboca en una pista, que seguirem força estona. Anem guanyant alçada lentament per la pista fins que queda convertida en un camí que empren una forta i sostinguda pujada. Camí i pujada forta s’acaben en desembocar en una pista que seguim per la dreta. Caminem per un costat sota els espadats dels serrats que ens envolten i per l’altre seguim gaudint d’una gran vista. El paratge que ens envolta és molt bonic. Després d’una forta llaçada la pista segueix, però per la dreta hi ha una drecera perfectament senyalitzada que ens en estalvia un bon tros.
Recuperem la pista davant mateix del mas de Cal Portet. Totalment reconstruït i amb uns finestrals oberts a la vall des d’on deu haver-hi una vista envejable. Seguim la pista que poc després ens deixa al coll Gran, situat a 1350 metres d’alçada. Hem arribat a dalt la carena. Per l’esquerra fent el senglar enllaçaríem amb un atractiu itinerari de l’osukarusan que ressegueix la Serra dels Lladres i puja al Gegant de Campllong (esmenta que el “senglar” dura dues hores per fer aquesta serra).
Nosaltres girarem a la dreta i emprendrem una agradable caminada per dins del bosc que ens portarà al coll de la Mel, de 1397 metres d’alçada. A diferència del coll Gran, que és obert amb grans vistes, aquest és totalment emboscat i no veiem rés, però pocs metres després el camí surt a una balconada des d’on recuperarem la vista. Anem sortint i entrant al bosc i així arribem a una nova cruïlla. Ara farem una anada i tornada per l’esquerra al Cap de Tartaneda. Seguim ara per un camí menys marcat, que després d’una mica de planejada acaba en una forta pujada que ens deixa dalt d’un avant-cim de 1429 metres d’alçada i que és un mirador excepcional de 360 graus. El Cogulló d’Estela, el Santuari de la Mare de Déu de Corbera, Espinalbet, el pantà de la Baells, el Santuari de Queralt...
Seguim fins el punt lleugerament més alt i que aparentment sembla emboscat; el camí pràcticament a desaparegut, vaig voler-hi anar directament pel llom però vaig quedar emboscat, el millor indret és anar-hi una mica per la dreta, els boixos deixen un pas més fàcil i també hi ha traces de camí.
Al Cap de Tartaneda, de 1430 metres de desnivell ens hi espera una petita fita i una vista impressionant, només tapada una mica a l’oest per la vegetació. Queralt, la Baells i Espinalbet es veuen millor des d’aquesta punta.
Contemplada la panoràmica desfem el camí fins la cruïlla anterior; ara el camí passa estrictament per sota el Cap de Tartaneda i la seva cinglera. Més endavant se’n separa per perdre una mica d’alada per la dreta.
Aquí el mapa marca que el camí segueix per sota la cinglera, però el camí real gira a la dreta; vaig intentar seguir recta, però després d’una bona estona vaig veure que el camí bo i jo estàvem separats per una petita cinglera, tot i que es podia intentar desgrimpar vaig optar per tornar endarrere i seguir el “bon camí”, va ser un “experiment” fallit. Recuperat el camí ja no el deixarem fins arribar a un collet on hi ha l’oratori o capella de Sant Joan i que és una important cruïlla de camins.
Recta aniríem directament al Santuari de Queralt, però seguirem el camí de la dreta que ens porta al balcó-mirador de les Guilles. Fantàstic mirador penjat a l’espadat amb una vista formidable; mirador que per altre banda ja havíem vist des de molts punts de l’itinerari.
A partir d’aquí el camí es torna molt ampla i perd una mica d’alçada. Arribem a una nova cruïlla on tornarem a fer una anada i tornada, aquesta vegada per pujar al Castellberguedà.
Girem a l’esquerra i emprenem una forta pujada per un corriol que ens hi deixa al capdamunt. Els darrers metres son força costeruts.
Al Castellberguedà, de 1242 metres d’alçada, ens hi espera una estelada i una nova i espectacular vista panoràmica de la que destaca la taca blava de l’estany de Graugés i els vols de parapent que van passant per damunt nostre.
L’indret convida a fer-hi una bona aturada.
Baixem del cim i recuperem el camí que poc després ens deixa en un nou balcó-mirador.
Al mirador de Garreta també hi ha la capella o oratori de Sant Ignasi de Loiola excavada a la roca de la muntanya. Una taula panoràmica ens va senyalant els diferents indrets del bast territori que veiem. A tocar tenim ja el Santuari de Queralt.
Seguim una mica més el camí i arribem a la cruïlla que puja a la Cova.
Nova anada i tornada pel camí de la Cova, molt ampla i amb un banc a cada giragonsa.
Arribem a la Cova on segons la tradició es va trobar la imatge de la Mare de Déu, que per més que la baixessin sempre tornava a aparèixer al mateix lloc.
La descripció de la capella també està descrita a l’enllaç de l’inici de la descripció.
Vista la Cova i la capella tornem al camí principal i poc després arribem al Santuari de Santa Maria de Queralt. El fet d’anar-hi un dia entre setmana l’indret el vaig trobar absolutament en silenci, no hi havia ningú. L’única senyal de “vida” era la música dins del Santuari i la flama de les espelmes. L’alberg tancat, el bar tancat, els records tancat i no hi vaig veure a ningú. En el fons és un privilegi poder-te moure sense trobar ningú per un indret tan concorregut.
Visitat el Santuari seguim el camí que baixa fins l’aparcament .
Una vegada situats a l’aparcament ens dirigim a la carretera d’accés i només arribar-hi girem a la dreta per anar a l’altre aparcament que hi ha a un nivell lleugerament inferior, només entrar-hi hem de girar a l’esquerra per a seguir un camí d’inici una mica discret. Quatre passes de pujada i seguidament emprenem una sostinguda baixada, passem per sota de l’aparcament i anem baixant. El camí és molt ben marcat, però està una mica malmès.
Després d’una bona estona baixant arribem a un collet des d’on farem una nova anada i tornada, aquesta vegada fins l’ermita de Sant Pere de Madrona.
És un trajecte molt curt de lleugera pujada. Bonica ermita romànica i l’indret i la panoràmica també. A la viquipèdia i trobareu una detalla descripció de l’ermita i de la seva història; vegis:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Pere_de_Madrona_(Berga)

Des de l’ermita podem gaudir de la vista de l’esvelt cim de Salga Aguda així com també del seu veí el pic Peris. El petit prat que hi ha al costat convida a fer-hi una bona aturada contemplativa i costa marxar-ne.
Quan finalment decidim emprendre el retorn, ho farem fins la cruïlla anterior i d’allí seguirem baixant pel camí de l’esquerra.
Més avall ens ajuntem amb el camí que puja directament de Berga al Santuari de Queralt per la capella de Sant Jacint.
A partir d’aquí el camí és més ample i poc després arribem just on hem deixat el vehicle en començar aquesta agradable i panoràmica excursió.

HORARIS:
De Berga al primer mirador: 25mn
Del primer mirador a la font Calenta: 35mn
De la font Calenta al coll Gran o de Portet: 55mn
Del coll Gran al coll de la Mel: 10mn
Del coll de la Mel a l’avant-cim: 20mn
De l’avant-cim al Cap de Tartaneda: 05mn
Del Cap de Tartaneda a l’oratori de Sant Joan: 40mn
De l’oratori de Sant Joan al mirador de les Guilles: 05mn
Del mirador de les Guilles al Castellberguedà: 15mn
Del Castellberguedà al mirador del Garreta: 10mn
Del mirador del Garreta a la Cova: 05mn
De la Cova al Santuari de Queralt: 05mn
Del Santuari de Queralt a Sant Pere de Madrona: 20mn
De Sant Pere de Madrona a l’inici: 10mn
TOTAL: 4h 20mn.













































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada