Aquesta excursió ens portarà al doble pic de la Carabassa, de 2736 i 2740 metres d’alçada, un cim força destacat i visible des de molts indrets de la Cerdanya ja que queda lleugerament separat de la carena axial; hi ha un vèrtex geodèsic a la cota més baixa situada més al S; que per aquesta mateixa raó és un excel·lent mirador de tota la zona i de muntanyes molt més llunyanes com el massís de la Maladeta, la Pica d’Estats, el Montseny, el Puigpadrós de Lanós i el Pedraforca.
Una vegada assolit el cim ens mantindrem durant molta estona per sobre de la cota 2700, ja que caminarem pel llom de la carena passant pel Bony del Manyer S de 2809 m i el N de 2806 m i fent un gir de 180 graus arribarem al Roc Lliçà de 2801 m; cota que no abandonarem fins la portella d’Engorgs de 2691 metres, des d’on baixarem al cercle i refugi dels Engorgs.
És una excursió sense cap dificultat tècnica, però de forta pujada, ja que de bon començament haurem de superar un desnivell de 1000 metres, després tot serà una agradable passejada per la carena.
Haig de remarcar que el traçat d’aquest itinerari està fet des de l’ordinador i per tant el traçat pot no ajustar-se a l’indret exacte per on passa el camí. Per aquesta raó també és necessari anar seguint l’explicació. Que d’altre manera és com es seguien les ressenyes abans de l’aparició dels GPS i satèl·lits.
De tota manera d’aquesta excursió poca descripció i traçat es pot fer perquè tot el trajecte és molt evident.
De tota manera intentarem fer una mínima descripció d’aquesta panoràmica caminada.
Per començar la caminada ens hem de situar a Meranges i seguir la carretera al refugi de Malniu, passem pel petit nucli de Girul, seguim una mica més fins el pronunciat revolt de 180 graus a la dreta, inici de la pujada al refugi; aquí a l’esquerra hi ha un espai per aparcar, situat a pocs metres de la zona recreativa i d’acampada de Campllong, vegis l’enllaç: http://www.refugimalniu.com/ca/campllong
Situats a l’aparcament comencem a caminar retrocedint uns dos-cents metres per la carretera fins a la cruïlla amb la pista que surt per la dreta, la seguim, travessa el riu Duran i una trentena de metres després la deixem per girar a la dreta i emprendre la pujada muntanya amunt, sense un camí definit, però amb el pas molt fàcil per dintre el bosc. Hem començat a caminar sobre la cota dels 1700, anem pujant sense concessions, a la cota de gairebé 2000 metres creuem una pista, a partir d’aquí ja tenim el camí una mica més definit i que ens porta fins el refugi de pastor de Fontberenella o Font Berenella, situat a 2070 metres d’alçada i en uns rasos molt bonics. Uns cent metres més amunt passem pel costat d’un antic orri que deuria ser l’aixopluc dels pastors abans de la construcció de la nova cabana una mica més avall.
Ara el bosc es va aclarint i el paisatge es va obrint, l’objectiu és clar i cal anar guanyant alçada amb paciència, ja que encara ens queda per endavant un desnivell de 700 metres.
El bosc queda endarrere i les pastures també, entrem en la zona d’alta muntanya amb pedregam que anirem superant.
Arribem al llom carener i seguidament al vèrtex geodèsic de la Carabassa de 2736 metres d’alçada situat al costat d’una immensa fita cimera. Indret des d’on podem veure tota la Cerdanya. Si ens hi fixem bé, entre el Cadí i el Moixeró treu el nas la part més alta del Pedraforca i el Calderer i per l’altre banda veurem el massís de la Maladeta.
Tot hi haver-hi la fita i el vèrtex no és el punt més alt, aquest de només quatre metres més està situat uns metres més al nord. Aquesta escassa diferència d’alçada explica perquè el vèrtex està a l’altre cota, ja que la més alta queda tapada per la primera i el vèrtex geodèsic per a les triangulacions no es veuria, mentre que la punta més baixa es veu des de tots els punts.
Contemplem la panoràmica i a partir d’ara anirem caminant pel llom de la muntanya, amb unes vistes extraordinàries tota l’estona.
Deixem el cim i seguim la carena en direcció N, fem un lleuger descens i remuntem fins la punta més alta de la Carabassa, de 2740 metres d’alçada. La proximitat de la punta a la del vèrtex i la poca diferència d’alçada tapa part de la vista vers el Sud, però per a la resta la panoràmica és la mateixa.
Per la morfologia de tota la muntanya recorda una mica el Puigmal, només és qüestió d’anar caminant, però per la immensitat de l’entorn si hi ha boira pots anar a parar a un indret totalment diferent al que preteníem.
Seguim carenejant, baixem a la portella del Torer i a partir d’aquí emprendrem una llarga marxa per la carena amb petites pujades i baixades amb tendència ha anar pujant; anem avançant i comença a aparèixer a la nostra esquerra l’estany del Calm Colomer.
La carena és més llarga del que sembla; finalment arribem a la punta del Bony del Manyer S, de 2809 metres d’alçada. Aquí només hi trobem una petita pilona de canvi de terme i la carena comença a girar lleugerament a l’esquerra i arribem a un important nus d’arestes que és el Bony del Manyer N, de 2806 metres d’alçada.
Des d’aquesta cota, on hi ha una pilona de pedres també gaudirem d’una gran panoràmica, amb el Puigpedrós ó Puig Pedrós i el cercle d’Engorgs als seus peus, així com també veiem el característic i espectacular Roc Colom o Marfaig
Ara farem una anada i tornada fins la punta del Roc Lliçà de 2801 metres d’alçada, d’aquesta manera haurem donat tota la volta a l’estany de Calm Colomer.
Des d’aquest cim també gaudim de la vista de la Muga, de la vall de la Llosa, dels estanys de la Muga i del de Montmalús.
Tornem sobre les nostres passes fins el pic del Manyer N, però no cal tornar-hi a pujar, el podem vorejar per l’esquerra i recuperar la carena que havíem deixat.
Ara tenim dues opcions per anar baixant; podem anar directament al refugi d’Engorgs seguint el llom de la muntanya, o podem seguir fins la portella de Calm Colomer o d’Engorgs i baixar-hi passant pels estanys.
Escollim aquesta segona opció i anem baixant fins l’esmentada portella d’Engorgs o de Calm Colomer, situada a 2691 metres d’alçada. Per l’esquerra baixaríem a la vall de la Llosa per la cabana dels Esparvers i per la dreta ho farem als estanys. Acabem d’enllaçar amb el GR-11, que seguirem una estona.
Iniciem la davallada seguint un sender o per terreny obert fins arribar a l’estany de la Portella, seguim baixant i arribem als dos estanys dels Minyons o dels Aparellats. Aquí no hem de seguir el curs de l’aigua que surt dels estanys, ja que el camí va per la dreta per baixar fins el refugi lliure dels Engorgs o Joaquim Folch i Girona, situat a 2378 metres d’alçada, pertany a la FEEC i actualment està fora de servei pel mal estat de conservació, encara que en cas d’emergència t’hi pots aixoplugar. El perquè ha arribat a aquest lamentable estat sense que s’hagi pres cap mesura per evitar el gamberrisme imperant, queda fora d’aquesta ressenya. Si en Joaquim Folch i Girona, geòleg, enginyer, impulsor de la metal·lúrgia a Catalunya i fundador de la industria de PINTURAS “Titán” aixequés el cap el primer que faria seria agafar un pot i una brotxa i anar-hi a fer “una repassadeta”.
De tota manera les prades i l’entorn del refugi és molt bonic. Seguim baixant i poc després de deixar el refugi arribem a una cruïlla senyalitzada; on deixem el GR-11 que segueix planejant per l’esquerra fins el refugi de Malniu i seguim per la dreta el camí “de tota la vida” al refugi (SC-101) que va resseguint sempre el curs del riu Duran per l’esquerra.
El camí per dins del bosc ens permet anar veient els petits salts d’aigua i gorgs del riu.
Finalment el camí desemboca en una pista i poc després passem pel costat de l’àrea recreativa de Campllong per arribar seguidament a l’aparcament, donant per acabada aquesta panoràmica excursió.
HORARIS:
De l’aparcament al refugi de Font Berenella: 1h 10mn
Del refugi a l’antiga cabana de pastor: 15mn
De la cabana al vèrtex del pic de la Carabassa: 1h 15mn
Del vèrtex a la punta N del pic de la Carabassa: 10mn
De la punta N a la portella del Torer: 05mn
De la portella del Torer al bony del Manyer S: 35mn
Del bony del Manyer S al bony del Manyer N: 15mn
Del bony del Manyer N al Roc Lliçà: 10mn
Del Roc Lliçà a la portella d’Engorgs o de Calm Colomer: 15mn
De la portella d’Engorgs al refugi d’Engorgs: 35mn
Del Refugi d’Engorgs a l’aparcament: 1h 15mn
TOTAL: 6h.
Total de visualitzacions de pàgina:
dimarts, 22 de març del 2022
Pics de la Carabassa (vèrtex i cota més alta), Bony del Manyer S i N, Roc Lliçà i refugi d'Engorgs
Pics de la Carabassa (vèrtex i cota més alta), Bony del Manyer S i N, Roc Lliçà i refugi d'Engorgs
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada