Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 18 de novembre del 2020

Els Castellets, les Agudes, puig de Sacarbassa, puig del Catiu d'Or, turó de l'Home, puig de Sesolles, turó Petit, turó Gros o d'en Paletreques i font del Briançó

 

Les Agudes, pels Castellets, Sacarbassa, Catiu d'Or, turó de l'Home, Sesolles, turó Gros (Paletreques) i font del Briançó












La allargada ombra de Les Agudes







































És difícil catalogar aquesta excursió, finalment l'he classificat com a "Difícil" per les grimpades pels Castellets i per la paret de les Agudes, mentre que tota la resta de l'excursió és "Fàcil", però he cregut més prudent posar el "Difícil".
De tota manera tant els Castellets com la paret final es poden esquivar per un camí marcat amb pintura vermella que segueix per la dreta de la muntanya i va a sortir al coll de les Agudes.
És per tant una sortida molt complerta doncs hi trobem tots els ingredients de l'excursionisme: grimpades, panoràmiques, passejades per una llarga carena, un racó encisador com la font del Briançó i una caminada final per uns camins que s'endinsen per les fagedes del massís del Montseny; és a dir un "tot en un".
Amb aquesta excursió recorrerem gairebé en la seva totalitat la carena cimera del Montseny, ja que assolirem la carena pocs minuts després de començar a caminar i no la deixarem fins que de tornada arribem al coll de Sesbasses i comencem a perdre alçada en direcció a la font del Briançó.
L'excursió comença al km 26 aprox. de la carretera de Santa. Fe a Sant Marçal.
Allí hi ha un petit aparcament i davant mateix surt una pista que seguirem només 10 metres ja que un diminut corriol comença a enfilar-se muntanya amunt fins a travessar una antiga pista; aquest desdibuixat corriol a més queda perdut sota les fulles, i per tant pujarem lliurament per dins la fageda fins arribar a l'esmentada pista.
Aquesta pista que travessem és la mateixa que hem deixat als deu metres de seguir-la al començament; així doncs acabem de fer una gran drecera; cal dir que aquesta drecera és molt necessària, ja que seguint la pista ferien una volta molt llarga.
Travessem la pista i seguim recta amunt, també lliurament per dins la fageda, fins arribar al capdamunt de la carena, on començarem a carenejar i a gaudir d'una extensa panoràmica que ens acompanyarà durant tota l'excursió.
Poc després ens enfrontem amb el primer "castellet".
Abans de començar a pujar-lo surten dos camins, un que bàsicament flanqueja els "Castellets" i l'altre que els ressegueix. A estones es troben i pots seguir per un o per l'altre.
Si optem per seguir el camí de la dreta, que estalvia els Castellets, flanquejant-los òbviament per la dreta, ens trobarem en un pas de flanquejada una mica delicat, on hi ha una cadena per ajudar a superar-lo.
Nosaltres seguirem per la cresta per tal d'anar pujant i baixant "castellets"; hi ha fermes grimpades que no passen de IIº i sempre son curtes i amb molt bones preses (incloent-hi branques i arrels), tot i això, al meu parer, alguns d'aquests castellets tenen una dificultat superior a la grimpada per la paret final; particularment un que al cim té dues roques bessones, per les que passarem pel mig.
Pujant i baixant arribarem al peu de la paret final. Si no volem pujar-hi només hem de seguir el camí, molt ben marcat, que ens portarà, donant la volta a les Agudes per la dreta, al coll del mateix nom.
Per a pujar per la paret també hi ha varies alternatives; en aquesta descripció s'opta per la situada més a l'esquerra, gairebé al caire del fil de l'aresta. També hi ha un altre que supera la paret més o menys pel centre.
La dificultat de les dues és semblant, i segueix sent de com a molt de IIº en trams molt curts, combinats amb replans i sectors herbats, això si, el "pati" es va incrementant a mesura que anem pujant.
Si fem l'excursió a l'hivern cal anar abrigat doncs la paret està completament a l'obaga i només veurem el sol quan finalment arribem a dalt i sortim de la paret.
Una vegada a dalt de les Agudes, de 1706 metres d'alçada, baixarem fins el coll del mateix nom i seguirem el camí que uneix les Agudes amb el turó de l'Home fins a situar-nos una mica abans d'arribar a sota el puig de Sacarbassa.
En aquest lloc deixem el camí i girem a l'esquerra i remuntem uns metres i ens situem al peu del puig, on hi ha un antic aixopluc aprofitant una roca balmada.
Aquí fem una curta i fàcil grimpada que ens deixarà al capdamunt del puig de Sacarbassa, de 1682 metres d'alçada.
Dalt d'aquest puig s'han acabat les dificultats. Ara seguirem el corriol que segueix la carena per dalt i anirem passant pels successius bonys, el més significatiu és el turó del Catiu d'Or, de 1678 metres d'alçada, situat al damunt mateix del coll de Sesbasses.
D'aquí baixarem fins el coll on trobem la pista asfaltada, que travessarem i ens enfilarem directament pel llom de la carena fins el cim del Turó de l'Home, de 1706 metres d'alçada.
Baixarem del turó de l'Home i ens plantarem en un moment al coll Pregon i immediatament després arribem al puig Sesolles, de 1667 metres d'alçada, on hi ha una estació meteorològica automàtica, amb una gran antena.
Baixem per l'esquerra del puig Sesolles i trobem un camí que anirem seguint i que ens portarà fins el coll de Pla Amagat, val a dir que aquest camí és molt bonic.
D'aquí baixa el camí que mena al Pla Amagat on hi ha un dels aparcaments del Parc del Montseny.
Nosaltres seguim recta fins el proper i ben visible doble bony del cim del turó Gros.
Primer ens enfilarem directament fins el primer bony o turó Petit, que és lleugerament més baix, (1638m) i on hi ha una gran fita i un pal del que deuria onejar una senyera o estelada.
Baixem d'aquest bony i immediatament ens enfilem fins el turó Gros o d'en Paletreques, de 1643 metres d'alçada.
Aquí començarem el retorn seguint el camí d'anada fins el coll Pregon, però ara deixarem el turó Petit i el puig de Sesolles a l'esquerra,
Del coll Pregon seguirem l'antiga carretera fins el coll de Sesbasses, indret on la carretera canvia de vessant.
Allà seguirem el marcat camí que arrenca per la dreta i que porta a Santa Fe, i fent una bonica davallada pel mig de la fageda.
Aquest camí ens portarà al fantàstic racó de la font del Briançó.
En aquesta font potser hi he passat més de quaranta vegades, i l'he vista de totes les maneres, però en aquesta darrera vegada haig d'afegir-hi un actor nou; imagino que degut al temporal Glòria del mes de gener del 2020, va caure un faig al mig de la font, i fins avui, de moment no hi ha hagut cap interès per a tallar-lo.
Continuem seguint les indicacions de Santa Fe, però poca estona més, ja que molt aviat deixarem el camí que baixa per la dreta i nosaltres seguirem recta per la pista; ja que si seguim les indicacions a Santa. Fe, després hauríem de caminar força estona per la carretera per tal d'arribar al punt inicial.
Aquí és on comença una fantàstica i solitària proposta, que consisteix en caminar per antigues pistes abandonades que van flanquejant a mitja alçada i que ens estalvien pràcticament tota la carretera, a més gaudirem de les boniques fagedes que anirem travessant.
Totes les cruïlles que anirem trobant estant marcades en el traçat, però també són evidents, doncs sabem on volem anar.
Les pistes a estones comencen a estar una mica esborrades, és a dir a estones el camí és ample i a estones es fa més estret. Finalment al apropar-nos a una gran barrancada del Sot del Pont Gran, que baixa directament de les Agudes, hem d'abandonar la pista (convertida ja en camí i que s'acaba en arribar a la barrancada, que no pot creuar) i baixar pel mig de la fageda fins a sortir a la ja propera carretera, just a l'indret on queden les restes (dues mitges parets) d'una antiga construcció just al costat del pont Gran per on la carretera salva la barrancada que la pista que seguíem no pot travessar.
No tindrem més remei que seguir uns 600 metres per la carretera per arribar al punt d'inici.
Com a complement de l'excursió vull parlar una mica de la panoràmica, doncs a part de tot el Pirineu gironí, des del Canigó al Puigmal, passant pel Costabona i el Bastiments, també veiem el Cadí i el Pedraforca, serra d'Ensija, serra del Verd, port del Compte, tossa plana de Llés i muntanyes molt llunyanes que podríen ser el Montsent de Pallars, també es veu el cap de Creus, la badia de Roses, el Montgrí i les illes Medes, Blanes, Tordera, Arbúcies, les xemeneies de Sant Adrià del Besós, Montjuïc, el port de Barcelona, el Puigsacalm, el Far, el Comanegra, la torre de Collserola ...i en dies extraordinaris es pot veure Mallorca!
HORARIS:
de l'aparcament a la carena: 20mn
de la carena al Castellet de dues roques bessones: 25mn
d'aquest Castellet al peu de la paret final: 10mn
del peu de la paret al final de la paret: 30mn
del final de la paret a les Agudes: 10mn
de les Agudes al puig de Sa Carbassa: 10mn
del puig de Sa Carbassa al turó del Catiu d'Or: 20mn
del turó del Catiu d'Or al turó de l'Home: 15mn
del turó de l'Home al puig Sesolles: 05mn
del puig Sesolles al puig Petit: 10mn
del puig Petit al puig Gros: 05mn
del puig Gros a la font del Briançó: 35mn
de la font al cotxe: 45mn
TOTAL: 4h 10mn









































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada