Estany de la Bollosa, puig de la Grava, 2671m i puig de la Cometa ó pica Roja, 2763 m
Wikiloc | Ruta Estany de la Bollosa, puig de la Grava, 2671m i puig de la Cometa ó pica Roja, 2763 m
Aquesta ressenya està basada en una excursió realitzada a aquests dos cims el 18 d’agost del 2010.
Dit això, és evident que el traçat està fet des de l’ordinador, i per tant el recorregut real per on transcorre l’itinerari pot no ajustar-se exactament a l’indret exacte sobre el terreny; però tota aquesta excursió es desenvolupa per una zona amb els camins perfectament marcats i senyalitzats. L’anada segueix el traçat del GR-10. L’únic tram on no és així és durant la flanquejada entre els dos cims; però aquí caminarem per terreny molt obert i el traçat no cal que sigui exacte, ja que podrem caminar per on més ens agradi.
Excursió molt bonica, que ens permet vorejar l’estany de la Bollosa (Bulloses), apartant-nos de la massificació del propi estany i de la concorreguda pujada a la pica del Carlit caminant per la quasi solitària vall de la Grava i per la capçalera del Tet.
No hi ha cap dificultat apreciable en tot el recorregut, on podríem trobar dificultats és a la cresta entre els dos cims, però aquesta cresta ens l’estalviarem fent precisament la flanquejada abans esmentada.
Flanquejada, que per cert és molt llarga, i per terreny mixta d’herbei i tartera.
És una excursió força llarga, de 7h 35mn de caminar, sense comptar les aturades; és a dir en total (i depenent de l’estona de les aturades) podem apropar-nos a les 9 ó 10 hores en total; per tant és una excursió recomanable per a mesos en que el dia és molt llarg.
Hi ha dos indrets per a iniciar aquesta excursió. Dependrà de l’hora que arribem a Montlluís, ja que l’accés a l’estany de la Bollosa està restringit durant els mesos d’estiu (part de juny, juliol, agost i part de setembre) de les 7,00h fins les 19,00h; durant aquestes hores haurem de deixar el vehicle aparcar en una gran zona d’aparcament que hi ha a prop de Montlluís, a l’inici de la carretera d’accés a l’estany. D’allà surten unes navette (autobusos) cada 15 minuts fins l’estany.
Abans i després d’aquestes hores es pot arribar amb el vehicle propi fins l’estany, on hi ha diversos espais per aparcar. Un bon espai per a fer-ho és a l’altre costat de la presa, a l’indret on hi ha el punt d’informació.
En el cas que hagem pujat abans de les 7,00h, per a tornar no podem circular lliurement per la carretera; ens hem de situar a la parada de les navette, i quan aquesta baixi, els cotxes que també ho vulguin fer, baixen al darrera. És a dir entre navette i navette no pots baixar, però com que baixen cada 15 minuts no has d’esperar-te gaire estona.
Situats al punt d’informació, deixem a l’esquerra el camí a la pica del Carlit i l’hotel Bones Hores i anem a buscar la vorera de l’estany de la Bollosa, on trobem el sender i les marques de pintura del GR i comencem la llarga caminada per a revoltar l’estany per la seva vorera dreta (la nostra esquerra).
Caminem una estona per dins del bosc, a tocar de l’aigua (això si l’estany està a la màxima capacitat).
Dues passarel•les ens faciliten creuar dos torrents i a continuació comencem a sortir del bosc i entrem en una zona de prades molt oberta i bonica.
Seguim vorejant l’estany fins arribar pràcticament a la seva capçalera on hi ha la cruïlla d’anada i tornada d’aquesta excursió.
A l’anada seguirem els senyals del GR i el camí de l’esquerra, i començarem a remuntar la llarga i planera vall de la Grava.
Vall tota verda i de molt bon caminar, la vista de l’estany, abans d’endinsar-nos en aquesta vall és espectacular.
Deixem a l’esquerra el petit estany del Recó i una estona després arribem al peu de la portella de la Grava, indret on hi ha un estanyol voltat de prades i pastures. Un bon indret per a fer-hi una aturada, ja que és molt fotogràfic, i també perquè aquí s’acaba la “placidesa” de la vall de la Grava i comença la forta pujada a l’esmentada portella.
Arribats a l’amplia portella de la Grava, situada a 2430 metres d’alçada, la vista s’obre a l’estany de Lanós, Puigpadrós de Lanós, al Coma d’Or i al Peric.
Fa poc que hem fet una aturada a l’estanyol, però la portella també mereix que ens hi estiguem una estona contemplant tot el que ens envolta.
Contemplada la panoràmica, deixem les marques del GR i girem a la dreta per a remuntar la pala que mena al puig de la Grava.
La sortida de la portella segueix sent per prades, però aviat entrem a la zona de rocosa, i el pendent s’accentua; el corriol i les fites van fent curtes llaçades per a guanyar alçada.
Finalment sortim al capdamunt de la carena cimera i les vistes s’obren a la vall d’Orlu i sobre el pic de L’estany Faurí.
El cim és llarg i pla, la punta més alta queda una mica a la dreta i separada per una curta i fàcil cresta, tot i que hi ha moltes grans fites a la part més alta de la carena. És d’aquells cims que quan estàs en una punta sembla que la següent és una mica més alta i viceversa.
Travessem aquesta cresta i arribem al puig de la Grava de 2671 metres d’alçada. Gran contrast entre el suau vessant de la Grava i el abrupte i vertical vessant d’Orlú.
Nova aturada fotogràfica i de passada per a estudiar el millor camí a seguir. La cresta és una mica complicada, la intenció és baixar del cim i flanquejar la cresta per la dreta i anar a sortir al solitari estany de la Grava.
Primer seguirem la cresta uns metres més, per a girar bruscament a la dreta per a perdre els primers metres més inclinats; a partir d’aquí hem de girar a l’esquerra per a començar la llarga flanquejada, però procurant no baixar més del compte, ja que el coll de la Grava està situat a 2479 metres.
Aquesta sortida del cim no és la única possible, ja que es pot baixar per varis indrets.
A mesura que ens acostem al coll el terreny es va tornant més planer.
Durant la flanquejada fins el port de la Grava i la posterior fins l’estany del mateix nom hem de tenir paciència i intentar esquivar la tartera tant com puguem i anar buscant els trossos d’herbei.
Al coll hi ha un cartell metàl•lic de la Reserva Nacional d’Orlú. Deixem el coll i seguim flanquejant, ara amb tendència a pujar fins que arribem al bonic estany de la Grava del que passem a tocar l’aigua de la seva capçalera.
Ara toca pujar fins el collet que hi ha l’est de l’estany; pujada que farem sense cap problema.
Arribats a aquest collet se’ns obre la vall del naixement del riu Tet amb els espectaculars estanys Blaus just a la seva capçalera. Una imatge de la singular forma d’aquests dos estanys.
Ara farem una anada i tornada al puig de la Cometa; per aquesta raó podem deixar la motxilla al coll; sempre que les condicions siguin optimes, en cas de mal temps o boira, és recomanable portar sempre tots els patracols al damunt.
La pujada al cim és similar a la del puig de la Grava; hem de seguir, sense cap dificultat, el llom de la muntanya fins el cim.
El cim del puig de la Cometa o pica Roja, de 2763 metres d’alçada, és semblant al de la Grava, també és estret i allargassat, però si el primer anava de oest a est, el de la Cometa va de sud a nord.
També hi ha moltes grans fites, i el ser cent metres més alt és força més visitat que el de la Grava; principalment per excursionistes que hi pugen pel vessant nord, des del refugi d’en Beys, situat al costat de l’estany del mateix nom.
En aquesta excursió, en arribar-hi hi havia varis grups a dalt i varen quedar sorpresos de veure’m arribar pel costat contrari.
El cim deu ser un gran mirador, però no durant l’estona que hi vaig romandre, ja que la boira va tapar la part més alta de les muntanyes.
Vist i assolit el cim, tornem al collet d’abans i en pocs minuts ja som al bonic indret dels estanys Blaus, un conjunt de dos estanys separats per una llenca de terra gairebé recta, talment com si fos una presa natural.
Indret molt bonic, on podem fer-hi una llarga aturada per a recuperar-nos una mica d’aquesta llarga caminada, de la que ara emprendrem el camí de retorn.
La vall del Tet és igual de llarga que la de la Grava, però a diferència d’aquella, la del Tet és esglaonada, amb petits ressalts que el camí va superant.
No hi ha cap dificultat en seguir el camí, que voreja els estanys Blaus per la seva esquerra.
Aviat arribem a la zona dels estanys de la Llosa, el primer és el més gran.
Sempre hem anat pel marge esquerra del riu, però si volem arribar-nos fins l’estany de la Llosa haurem de passar a la vorera dreta per tal d’arribar-hi.
No caldrà tornar a travessar el riu perquè el camí que hem deixat i que hem de recuperar, el travessa igualment una mica més endavant per a vorejar per la dreta un estanyol.
Una mica més avall el camí torna a passar al marge esquerra del riu.
Força estona més avall arribem al rudimentari i precari refugi o cabana metàl•lica.
Seguim baixant per aquesta interminable vall, i arribem a prop de l’estany de l’Esparver, que deixem lleugerament a l’esquerra.
Podem desviar-nos uns metres del camí per a veure aquest estany. Opció totalment voluntària.
Durant aquest trajecte veureu a l’apartat dels horaris que n’hi ha pocs, i és que per aquesta zona en va caure un xàfec i en aquestes condicions no pots prendre gaires notes.
Fa estona que ja tenim una gran perspectiva de punta a punta de l’estany de la Bollosa, al que ens anem apropant.
Just abans d’arribar a la seva capçalera creuarem per darrera vegada el riu per una passarel•la i poc després enllaçarem amb l’itinerari de pujada; camí que seguirem per a tornar al punt de partida.
HORARIS:
De l’estany de la Bollosa a la capçalera de l’estany: 50mn
De la capçalera a l’estanyet al peu de la portella de la Grava: 1h 20mn
De l’estanyet a la Portella de la Grava: 15mn
De la portella de la Grava al capdamunt de la carena o 1ra cota: 35mn
De la carena o 1ra cota al puig de la Grava: 15mn
Del puig de la Grava al coll de la Grava: 25mn
Del coll de la Grava a l’estany de la Grava: 55mn
De l’estany de la Grava al collet: 10mn
Del collet al puig de la Cometa o pica Roja: 25mn
Del puig de la Cometa novament al collet: 10mn
Del collet als estanys Blaus: 10mn
Dels estanys Blaus a la palanca de la capçalera de la Bollosa: 1h 15mn
De la palanca a l’inici: 50mn
TOTAL: 7h 35mn
Excursió molt bonica, que ens permet vorejar l’estany de la Bollosa (Bulloses), apartant-nos de la massificació del propi estany i de la concorreguda pujada a la pica del Carlit caminant per la quasi solitària vall de la Grava i per la capçalera del Tet.
No hi ha cap dificultat apreciable en tot el recorregut, on podríem trobar dificultats és a la cresta entre els dos cims, però aquesta cresta ens l’estalviarem fent precisament la flanquejada abans esmentada.
Flanquejada, que per cert és molt llarga, i per terreny mixta d’herbei i tartera.
És una excursió força llarga, de 7h 35mn de caminar, sense comptar les aturades; és a dir en total (i depenent de l’estona de les aturades) podem apropar-nos a les 9 ó 10 hores en total; per tant és una excursió recomanable per a mesos en que el dia és molt llarg.
Hi ha dos indrets per a iniciar aquesta excursió. Dependrà de l’hora que arribem a Montlluís, ja que l’accés a l’estany de la Bollosa està restringit durant els mesos d’estiu (part de juny, juliol, agost i part de setembre) de les 7,00h fins les 19,00h; durant aquestes hores haurem de deixar el vehicle aparcar en una gran zona d’aparcament que hi ha a prop de Montlluís, a l’inici de la carretera d’accés a l’estany. D’allà surten unes navette (autobusos) cada 15 minuts fins l’estany.
Abans i després d’aquestes hores es pot arribar amb el vehicle propi fins l’estany, on hi ha diversos espais per aparcar. Un bon espai per a fer-ho és a l’altre costat de la presa, a l’indret on hi ha el punt d’informació.
En el cas que hagem pujat abans de les 7,00h, per a tornar no podem circular lliurement per la carretera; ens hem de situar a la parada de les navette, i quan aquesta baixi, els cotxes que també ho vulguin fer, baixen al darrera. És a dir entre navette i navette no pots baixar, però com que baixen cada 15 minuts no has d’esperar-te gaire estona.
Situats al punt d’informació, deixem a l’esquerra el camí a la pica del Carlit i l’hotel Bones Hores i anem a buscar la vorera de l’estany de la Bollosa, on trobem el sender i les marques de pintura del GR i comencem la llarga caminada per a revoltar l’estany per la seva vorera dreta (la nostra esquerra).
Caminem una estona per dins del bosc, a tocar de l’aigua (això si l’estany està a la màxima capacitat).
Dues passarel•les ens faciliten creuar dos torrents i a continuació comencem a sortir del bosc i entrem en una zona de prades molt oberta i bonica.
Seguim vorejant l’estany fins arribar pràcticament a la seva capçalera on hi ha la cruïlla d’anada i tornada d’aquesta excursió.
A l’anada seguirem els senyals del GR i el camí de l’esquerra, i començarem a remuntar la llarga i planera vall de la Grava.
Vall tota verda i de molt bon caminar, la vista de l’estany, abans d’endinsar-nos en aquesta vall és espectacular.
Deixem a l’esquerra el petit estany del Recó i una estona després arribem al peu de la portella de la Grava, indret on hi ha un estanyol voltat de prades i pastures. Un bon indret per a fer-hi una aturada, ja que és molt fotogràfic, i també perquè aquí s’acaba la “placidesa” de la vall de la Grava i comença la forta pujada a l’esmentada portella.
Arribats a l’amplia portella de la Grava, situada a 2430 metres d’alçada, la vista s’obre a l’estany de Lanós, Puigpadrós de Lanós, al Coma d’Or i al Peric.
Fa poc que hem fet una aturada a l’estanyol, però la portella també mereix que ens hi estiguem una estona contemplant tot el que ens envolta.
Contemplada la panoràmica, deixem les marques del GR i girem a la dreta per a remuntar la pala que mena al puig de la Grava.
La sortida de la portella segueix sent per prades, però aviat entrem a la zona de rocosa, i el pendent s’accentua; el corriol i les fites van fent curtes llaçades per a guanyar alçada.
Finalment sortim al capdamunt de la carena cimera i les vistes s’obren a la vall d’Orlu i sobre el pic de L’estany Faurí.
El cim és llarg i pla, la punta més alta queda una mica a la dreta i separada per una curta i fàcil cresta, tot i que hi ha moltes grans fites a la part més alta de la carena. És d’aquells cims que quan estàs en una punta sembla que la següent és una mica més alta i viceversa.
Travessem aquesta cresta i arribem al puig de la Grava de 2671 metres d’alçada. Gran contrast entre el suau vessant de la Grava i el abrupte i vertical vessant d’Orlú.
Nova aturada fotogràfica i de passada per a estudiar el millor camí a seguir. La cresta és una mica complicada, la intenció és baixar del cim i flanquejar la cresta per la dreta i anar a sortir al solitari estany de la Grava.
Primer seguirem la cresta uns metres més, per a girar bruscament a la dreta per a perdre els primers metres més inclinats; a partir d’aquí hem de girar a l’esquerra per a començar la llarga flanquejada, però procurant no baixar més del compte, ja que el coll de la Grava està situat a 2479 metres.
Aquesta sortida del cim no és la única possible, ja que es pot baixar per varis indrets.
A mesura que ens acostem al coll el terreny es va tornant més planer.
Durant la flanquejada fins el port de la Grava i la posterior fins l’estany del mateix nom hem de tenir paciència i intentar esquivar la tartera tant com puguem i anar buscant els trossos d’herbei.
Al coll hi ha un cartell metàl•lic de la Reserva Nacional d’Orlú. Deixem el coll i seguim flanquejant, ara amb tendència a pujar fins que arribem al bonic estany de la Grava del que passem a tocar l’aigua de la seva capçalera.
Ara toca pujar fins el collet que hi ha l’est de l’estany; pujada que farem sense cap problema.
Arribats a aquest collet se’ns obre la vall del naixement del riu Tet amb els espectaculars estanys Blaus just a la seva capçalera. Una imatge de la singular forma d’aquests dos estanys.
Ara farem una anada i tornada al puig de la Cometa; per aquesta raó podem deixar la motxilla al coll; sempre que les condicions siguin optimes, en cas de mal temps o boira, és recomanable portar sempre tots els patracols al damunt.
La pujada al cim és similar a la del puig de la Grava; hem de seguir, sense cap dificultat, el llom de la muntanya fins el cim.
El cim del puig de la Cometa o pica Roja, de 2763 metres d’alçada, és semblant al de la Grava, també és estret i allargassat, però si el primer anava de oest a est, el de la Cometa va de sud a nord.
També hi ha moltes grans fites, i el ser cent metres més alt és força més visitat que el de la Grava; principalment per excursionistes que hi pugen pel vessant nord, des del refugi d’en Beys, situat al costat de l’estany del mateix nom.
En aquesta excursió, en arribar-hi hi havia varis grups a dalt i varen quedar sorpresos de veure’m arribar pel costat contrari.
El cim deu ser un gran mirador, però no durant l’estona que hi vaig romandre, ja que la boira va tapar la part més alta de les muntanyes.
Vist i assolit el cim, tornem al collet d’abans i en pocs minuts ja som al bonic indret dels estanys Blaus, un conjunt de dos estanys separats per una llenca de terra gairebé recta, talment com si fos una presa natural.
Indret molt bonic, on podem fer-hi una llarga aturada per a recuperar-nos una mica d’aquesta llarga caminada, de la que ara emprendrem el camí de retorn.
La vall del Tet és igual de llarga que la de la Grava, però a diferència d’aquella, la del Tet és esglaonada, amb petits ressalts que el camí va superant.
No hi ha cap dificultat en seguir el camí, que voreja els estanys Blaus per la seva esquerra.
Aviat arribem a la zona dels estanys de la Llosa, el primer és el més gran.
Sempre hem anat pel marge esquerra del riu, però si volem arribar-nos fins l’estany de la Llosa haurem de passar a la vorera dreta per tal d’arribar-hi.
No caldrà tornar a travessar el riu perquè el camí que hem deixat i que hem de recuperar, el travessa igualment una mica més endavant per a vorejar per la dreta un estanyol.
Una mica més avall el camí torna a passar al marge esquerra del riu.
Força estona més avall arribem al rudimentari i precari refugi o cabana metàl•lica.
Seguim baixant per aquesta interminable vall, i arribem a prop de l’estany de l’Esparver, que deixem lleugerament a l’esquerra.
Podem desviar-nos uns metres del camí per a veure aquest estany. Opció totalment voluntària.
Durant aquest trajecte veureu a l’apartat dels horaris que n’hi ha pocs, i és que per aquesta zona en va caure un xàfec i en aquestes condicions no pots prendre gaires notes.
Fa estona que ja tenim una gran perspectiva de punta a punta de l’estany de la Bollosa, al que ens anem apropant.
Just abans d’arribar a la seva capçalera creuarem per darrera vegada el riu per una passarel•la i poc després enllaçarem amb l’itinerari de pujada; camí que seguirem per a tornar al punt de partida.
HORARIS:
De l’estany de la Bollosa a la capçalera de l’estany: 50mn
De la capçalera a l’estanyet al peu de la portella de la Grava: 1h 20mn
De l’estanyet a la Portella de la Grava: 15mn
De la portella de la Grava al capdamunt de la carena o 1ra cota: 35mn
De la carena o 1ra cota al puig de la Grava: 15mn
Del puig de la Grava al coll de la Grava: 25mn
Del coll de la Grava a l’estany de la Grava: 55mn
De l’estany de la Grava al collet: 10mn
Del collet al puig de la Cometa o pica Roja: 25mn
Del puig de la Cometa novament al collet: 10mn
Del collet als estanys Blaus: 10mn
Dels estanys Blaus a la palanca de la capçalera de la Bollosa: 1h 15mn
De la palanca a l’inici: 50mn
TOTAL: 7h 35mn
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada