Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 27 d’octubre del 2020

Sant Sadurní d'Osormort (Molí de Bojons) - Sant Feliu de Planeses
















Aquesta agradable i curta passejada ens porta des del Molí de Bojons fins a l’església de Sant Feliu de Planeses i al mas adjacent de la Verneda de Sant Feliu.

Caminarem sempre per pistes, menys un tram poc abans del final, i anirem travessant boscos, però també tindrem molt bones vistes de les Guilleries i dels cingles dels Munts, d’on destaca la inconfusible silueta del Salt de la Minyona; també ens acompanyarà tota l’estona el massís del Montseny del que destaca el cim de les Agudes.

L’església romànica de Sant Feliu de Planeses és del segle XI i està situada al costat del gran mas de la Verneda de Sant Feliu.
El lloc ja és esmentat l'any 953, i l'església romànica des del 1014. Inicialment tenia independència parroquial, fins que fou supeditada al veí monestir de Sant Llorenç del Munt vers l'any 1140 i passà a ser sufragània de Sant Sadurní d’Osormort al segle XV.
L'edifici romànic ha sofert poques reformes que n'hagin alterat gaire l'estructura inicial, i està en molt bon estat de conservació. Per una escala lateral exterior es pot pujar a la teulada i al campanar.
La teulada està sota una segona teulada que la protegeix.

Per a començar aquesta magnífica excursió ens hem de situar a Sant Sadurní d’Osormort. Per arribar-hi hem de seguir la carretera C-25 i sortir per la sortida km 194, a Sant Sadurní d’Osormort; seguidament seguir les indicacions de la BV-5201 i arribar a Sant Sadurní; nucli dispers, on només hi ha l’ajuntament, l’església i el gran i bonic mas de Masferrer. Seguir la carretera i poc després del km 13 arribem al càmping i molí de Bojons. Aquí tant podem deixar el vehicle a la dreta o a l’esquerra de la carretera.
L’edifici del Molí fins fa poc era un restaurant, que actualment està en venda.

Comencem a caminar, i travessem la riera Major per un pont situat al costat de l’antic pont romànic de Bojons. Seguim la pista de l’esquerra que ens porta a l’entrada del càmping; en arribar-hi girem a la dreta per a seguir la pista que comença a elevar-se, tot vorejant l’esmentat establiment.
És una pista molt ampla que sembla una carretera sense asfaltar.
Aviat arribem a una cruïlla. Per l’esquerra arriba una altre pista. Per aquesta segona pista és per on tornarem en acabar l’excursió.
Ara seguim pujant per la gran pista principal, que segueix recta.
Anem deixant pistes a cada costat, però la nostra és evident i no ofereix cap dubte.
La pujada inicial s’acaba, i comencem a planejar per damunt del llom de la carena, i per tant les vistes comencem a ser molt boniques sobre les cingleres vermelloses que tenim al davant.
Arribem a un collet on hi ha un nus de cruïlles, indret on seguirem per l’esquerra.
Anem seguint una bona estona més fins que arribem a una nova cruïlla, on per primera vegada no seguirem la pista principal, ja que aquesta segueix recta per a sortir a la carretera N141d al coll de Collsarbocet.
Nosaltres girarem a l’esquerra, i en lleugera baixada arribarem a una nova cruïlla.
Seguim per l’esquerra (per la dreta també arribaríem en poca estona a l’esmentada carretera N141d).
Molt aviat arribem a l’antiga Teuleria de Sant Feliu, per anar fins el que queda dels antics forns ens hem de desviar del camí, passar pel costat de la nau abandonada i al darrere i sota el marge encara es poden veure els dos forns.
Tornem a la pista i seguim uns metres més i ens plantem al davant de l’església de Sant Feliu de Planeses, just al costat hi ha el gran mas de la Verneda de Sant Feliu amb una gran basa al costat i amb molt bones vistes del massís del Montseny, de les Agudes al Pla de la Calma.
Fem una aturada contemplativa i fotogràfica i seguim la pista.
Més endavant deixem a l’esquerra la granja del Pla de la Pineda.
En una nova cruïlla seguim per l’esquerra, deixant el mas i els camps de l’Espluga a la dreta.
Seguim una mica més per la pista ja que poca estona, la deixarem i en seguirem una de secundària que surt per l’esquerra. En aquest punt hi ha molt bona vista sobre el Mas de l’Espluga i els seus extensos camps.
Més endavant i una nova cruïlla també seguim per l’esquerra, però aquesta darrera pista en arribar al Pla de les Euguesen es va convertint en un estret camí, que en alguns punts més que camí sembla una trialera.
Finalment arribem a creuar la riera de Planeses en Sot del Pla de les Eugues, i immediatament després sortim a una pista que seguim per la dreta.
Aquesta pista, en lleugera pujada, ens porta a enllaçar amb l’itinerari de pujada.
Ara només ens queda seguir aquest itinerari en sentit contrari fins arribar de nou al molí de Bojons.

HORARIS:
Del Molí de Bojons a Sant Feliu de Planeses: 1h 25mn
De Sant Feliu novament al Molí de Bojons: 1h 15mn
TOTAL: 2h 40mn

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:

Wikiloc | Ruta Sant Sadurní d'Osormort (Molí de Bojons) - Sant Feliu de Planeses










 
                       























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada