Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 29 de març del 2019

Cal Cerdanyola (Bagà), Bullidor de la Llet, els Empedrats, refugi Sant Jordi i Cap de la BoixassaExcursió molt bonica i variada pel vessant Sud del Moixeró i amb grans vistes panoràmiques, especialment a partir del pas de la Boixassa, quan de sobte ens apareix al davant nostre el Pedraforca i la serra d'Ensija amb la punta del Cap de la Gallina Pelada. 
He qualificat l'excursió com a moderada en primer lloc pel desnivell de 1000 metres i després pel pas dels Empedrats, estret engorjat on el camí passa literalment pel llit del torrent, circumstància que cal tenir present principalment en èpoques de pluges o desglaç, així com també perquè cal estar amatents a no relliscar degut al verdet que pot haver-hi a les pedres; tret d'aquestes observacions, l'excursió no presenta cap mena de dificultat. 
Tot i que l'objectiu de l'excursió és pujar al cap de la Boixassa, també passarem per altres indrets interessants; el ja esmentat estret dels Empedrats, un indret singular que cal conèixer; el Bullidor de la Llet, una bonica surgència que brolla de dins la muntanya, encara que hi ha èpoques en que no surt ni gota d'aigua; el refugi de Sant Jordi, situat en un indret molt acollidor; la font del Faig, que dona nom a tota la vall per la que hem pujat i situada a prop del refugi; la baixada en que caminarem per un sender molt bonic per dins del bosc; així com les extenses vistes que gaudim des de dalt el cim: Comabona, puig dels Terrers, Pedraforca, Gallina Pelada, Serrat Voltor, el Montcau, el Sobrepuny, el Matagalls, Turó de l'Home i les Agudes, el Puigllançada, tossa d'Alp (parcialment), les Penyes Altes del Moixeró, el Moixeró i la obertura del coll de Pendís permet veure el Puigpedrós i els pics d'Engorgs i un tros de la la vall del Llobregat amb el municipi de Guardiola del Berguedà estès a la plana, i també podem contemplar l'atractiu cim de la Roca Tallada a sobre mateix de Gréixer.

Per a situar-nos al començament de l'itinerari cal anar fins a Bagà i allí seguir la carretera de Gisclareny i uns metres abans que aquesta travessi el riu Bastareny pel pont de Sant Joan, seguirem una ampla pista que segueix recta i que ens porta fins a Cal Cerdanyola on hi ha l'Aula de Natura La Salle i uns bons aparcaments, tan al davant mateix com uns metres més endavant. 
Només començar a caminar i potser al costat mateix del cotxe (segons on hagem aparcat) ens trobem amb la font Nostra, amb dos brolladors i una taula al costat; seguim la pista i immediatament trobem els indicadors i una curta pista que arrenca a la dreta i que porta fins el nou refugi, obert tot l'any, de Vents dels Cadí (per aquí passa també el camí dels Bons Homes). 
En aquest refugi s'acaba la pista i segueix l'antic camí ral, molt ben marcat, que va resseguint per seu marge dret (la nostra esquerra) el torrent de la Font del Faig. 
Anem pujant i el camí travessa el torrent per un pont de pedra i pocs metres després arribem a la cruïlla, en la momentàniament deixarem el camí per fer una "anada i tornada" al proper Bullidor de la Llet. 
Si sabem segur que no raja, no cal anar-hi perquè sense l'aigua sortint de la muntanya i baixant per la canal que ha anat excavant amb els pas dels segles a la roca, l'indret no té cap interès; però si no ho sabem o tenim el dubte, per la poca distància no costa rés arribar-s'hi. Per anar-hi seguirem el camí de l'esquerra que travessa el torrent per una passarel·la de fusta i després d'una breu pujada arriba a un cul de sac on hi ha el brollador. 
Tornem a la cruïlla anterior i poc després arribem a l'inici de l'engorjat dels Empedrats. 
L'entrada és molt bonica, un camí ampla, empedrat i amb una barana de pedra. Però això dura fins el primer revolt després d'una curta baixada. Arribem al llit del torrent i allà s'acaba pràcticament el camí durant una estona. 
A partir d'ara anirem travessant el torrent diverses vegades o el seguirem literalment pel seu curs; quan no anem pel llit de la torrentera hi ha camí, i quan anem per dins la torrentera hi ha un seguit de marques de pintura blanc i groc que ens van indicant per on hem de passar. 
Més o menys a la meitat passem a tocar d'un salt d'aigua molt bonic, és la Cua de Cavall dels Empedrats; si aixequem el cap veurem que estem rodejats d'altes i verticals parets i que exagerant una mica amb els braços estesos podríem tocar els dos costats de l'engorjat. 
Finalment sortim de l'engorjat i el camí segueix pujant pel seu marge dret (la nostra esquerra), més amunt passem per un altre engorjat, és l'estret d'Escriu; rés a veure amb l'altre, ni es nota que el travessem. 
Més amunt travessem el torrent i seguim pujant per dins del bosc. Així arribem a una petita clariana i en un costat del camí hi ha la font Gran d'Escriu i el camí torna a travessar el torrent de la Font del Faig. 
A partir d'ara el pendent s'accentua una mica més, fins que anem sortim del bosc i ja veiem la teulada del refugi Sant Jordi i abans les ruïnes de l'antic refugi de la Font del Faig. 
Més a menys al davant d'aquestes ruïnes hi ha un cartell informatiu i hauríem de girar a l'esquerra, però el refugi Sant Jordi és a quatre passes i ens hi arribarem, ja que és molt bonic i l'indret on està situat també ho és. 
És un refugi guardat, però quan no hi ha el guarda o fora de temporada hi ha habilitada una part com a refugi lliure; aquesta zona forma part del refugi guardat i es comunica per una porta que està tancada quan està oberta la part lliure i per aquesta raó, està molt ben habilitada, en total hi cabem fins a quinze persones; poques parts lliures de refugis guardats tenen aquesta capacitat i estan tan ben habilitades. 
Contemplem el refugi i l'entorn mentre descansem, ja que fins aquí hem superat un desnivell de 700 metres aproximadament, i tornem a la cruïlla anterior i seguim l'indicació del pas de Galligans, els primers metres ens guien unes fites i després seguim amb les marques blanques i grogues de PR i el camí molt ben marcat. 
Molt aviat a la dreta hi ha la font del Faig, una petita i poc vistosa font, mig amagada al costat mateix del camí. Al davant hi ha un gran faig, que potser dona nom a la font i a tota la torrentera. 
Seguim el camí, molt bonic, que ens porta fins el pas de Galligans. És un pas molt estret i per primera vegada veiem el cim del Cap de la Boixassa i tota l'espectacular carena que baixa fins el pas de la Boixassa. 
A l'esquerra mateix del pas de Galligans hi ha un curt corriol que ens porta a la punta del morro de la carena on estem i des d'on es té una gran vista panoràmica. 
Per anar del pas de Galligans al de la Boixassa el camí descriu una semi circumferència de dreta a esquerra, tot seguint el perfil de la muntanya. 
Més o menys en el punt d'inflexió de la corba enllacem amb el camí que ve del coll de Pendís. 
Seguim a l'esquerra, i ara la vegetació comença a escassejar i el camí travessa un parell de petites tarteres. La vista ja és molt bonica, i després d'una curta serpentejada el sender ens deixa dalt del pas de la Boixassa. 
Indret molt bonic, la vista s'obre al vessant del Pedraforca i la seva paret N, amb la pujada al coll del Verdet perfectament visible des d'aquest indret. 
El camí comença la davallada per l'altre costat, però primer girarem a la dreta per tal de seguir el corriol que en suau i sostinguda pujada segueix el llarg llom de la carena que ens conduirà sense cap problema fins el Cap de la Boixassa. 
D'aquesta carena contrasta l'abrupte vessant E del suau vessant W, per on puja el corriol. 
És un cim completament isolat i per tant gaudeix d'una gran panoràmica de 360 graus que, si el temps ho permet, demana una llarga estada contemplativa, i també perquè ja acumulem mil metres de desnivell. 
Finalment haurem de decidir abandonar aquesta talaia i tornar pel mateix camí al pas de la Boixassa. 
En arribar-hi seguim el camí i les marques de PR que comença una llarga i sostinguda davallada. Segueix sent un camí molt ben marcat i finalment arriba al coll de la Pelosa. 
En aquest coll hi té el final una pista. El camí primer fa una drecera de la pista i pocs metres més avall acaba desembocant-hi. 
Ara la seguirem uns metres i haurem d'estar amatents al traçat i a les marques de PR ja que aviat trobarem un trencall a l'esquerra, on arrenca un llarg i molt bonic camí, que després d'un sector molt planer per dins del bosc comença una forta i mantinguda davallada. 
Aquest descens s'acaba en arribar a la pista de Cal Cerdanyola, pista que només seguirem una centena de metres, ja que estem a tocar de l'aparcament on tenim el vehicle, donant per acabada aquesta bonica i interessant circumval·lació. 

HORARIS: 
de Cal Cerdanyola al Bullidor de la Llet: 20mn 
del Bullidor de la Llet a la font Gran d'Escriu: 55mn 
de la font Gran d'Escriu al refugi Sant Jordi: 30mn 
del refugi Sant Jordi al pas de Galligans: 15mn 
del pas de Galligans al pas de la Boixassa: 30mn 
del pas de la Boixassa al Cap de la Boixassa: 15mn 
del Cap de la Boixassa al coll de la Pelosa: 35mn 
del coll de la Pelosa a Cal Cerdanyola: 1h 
TOTAL: 4h 20mn

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Cal Cerdanyola (Bagà), Bullidor de la Llet, els Empedrats , refugi Sant Jordi i Cap de la Boixassa - Bagà, Catalunya (España)- GPS track

 

 

 

 

 

  

 


 


 

 

 


 

 

 

   

 

 
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada