Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 5 de febrer del 2022

Alzina del Sal.lari, els Tres Jutges, agulles dels Traginers, ruïnes de la Coma d'en Vila, alzina del Vent, Sesta Grossa i turó de la Pola


Alzina del Sal.lari, els Tres Jutges, agulles dels Traginers, Coma d'en Vila, alzina del Vent, Sesta Grossa i turó de la Pola








































Aquesta caminada ens permet pujar a les puntes més baixes dels Tres Jutges i a conèixer el racó de les agulles dels Traginers; després assolirem la carena i no la deixarem en cap moment fins arribar al coll de Tres Creus; aquest llarg recorregut carener ens permetrà gaudir d’una extraordinària panoràmica de 360 graus, que anirà variant a mesura que anem completant el tancament del cercle al voltant de l’Alzina del Sal·lari.
Veurem el Pirineu des del Canigó fins les llunyanes muntanyes de la Vall Fosca, destacant-ne clarament el Montsent de Pallars, entremig tot el reguitzell de cims com el Bastiments, Puigmal, Puigpadrós, Tossa Plana, Cadí, Serra del verd, Ensija, ... També veurem Manresa, Montserrat, la torre de Collserola, el Tibidabo, les xemeneies de Sant Adrià dels Besós, el mar... Més locals veurem molts dels turons de la zona, com el Paller de Tot l’Any, el Malpàs, turó de la Cort Fosca, el desconegut turó del Pujol, el puig Andreu, el turó de la Mata, el turó del Llobet, la Mola, el Montcau, el Cavall Bernat, la casa de la Mata, l’ermita de Sant Jaume de la Mata...
Ingredients més que suficients per a gaudir abastament d’aquesta excursió, que la complementarem amb la visita a la monumental alzina del Vent o alzina Bonica i amb la pujada al turó de la Pola o de Tres Creus.
Tot i que les agulles dels Tres Jutges impressionen, la caminada no té cap mena de dificultat, ja que la pujada a aquestes agulles la restringirem a les més baixes i que no tenen cap mena de dificultat. Dificultat que si que tenen les dels Traginers, i ens haurem de conformar en visitar-les i treure el nas per la foradada que hi ha en una d’elles.
Només hi ha un curt tram en que haurem de fer una mica el “senglar” ja que per unir les agulles dels Traginers amb la carena del Morral del Llop només hi ha “mig” camí, doncs el corriol que seguirem s’acaba de sobte, de fet no és cap sorpresa perquè en el mapa també el marca amb un final sobtat. Aquí hem de pujar a dalt la carena sense camí, però el bosc permet pujar sense entrebancs. A part d’aquest sector, tota l’excursió serà per camins i pistes perfectament traçats i senyalitzats.
Iniciarem al caminada a l’aparcament de l’Alzina del Sal·lari situat al revolt del quilòmetre 11,2 de la carretera de Matadepera a Talamanca (BV-1221), un l’indret on hi havia una gran alzina que va desaparèixer l’any 1985. Hi ha dues teories sobre si el nom correcte és Sal·lari o Salari. La primera sosté que Sal·lari és el nom d’un bosquetà que vivia al peu de l’alzina, i que és un cognom freqüent a la zona de Terrassa. L’altre ho relaciona amb el “salari” que es pagava als boscaters just al peu de l’alzina.
Sortim de l’aparcament i tornem a la carretera, fem l’esmentat revolt sobre el torrent del Sot de la Teula i uns vint metres més endavant a l’esquerra veiem el començament d’un camí que només començar fa un gir de gairebé 180 graus sobre la carretera. Encara que els primers metres sembli poc marcat, després es converteix en una antiga pista i va pujant paral·lel a la torrentera.
Caminem per dins del bosc i gairebé sense adonar-nos-se’n ens trobem situats a sota dels Tres Jutges i de la cinglera del Morral del Llop. Aquí el camí sembla difuminar-se, girem a l’esquerra deixem el bosc i sortim a un roquisser on enllacem amb el camí transversal que ve de la balma del Gat Mesquer. Girem a l’esquerra, caminem uns metres pel roquisser i ens plantem sota mateix dels Tres Jutges.
Ens trobem en un indret molt bonic, ens apropem a tocar de la paret, lleugerament a la dreta veiem coberta de vegetació una curta canal a la que ens apropem. Dir-ne canal és ser molt generós, perquè hi ha un camí que en quatre o cinc metres ens deixa en un collet sota el Jutge Mitjà o del Mig que queda a la dreta. Girem a l’esquerra i sense cap mena d’impediment arribem a una roca on hi ha una petita foradada on podem fer la clàssica fotografia de la foradada amb La Mola centrada al bell mig; caminem unes passes més i arribem a la punta més baixa dels Tres Jutges situada a la punta de la cinglera i des d’on tenim una gran panoràmica.
Baixem per on hem pujat i acabem de rodejar la cinglera, abans de fer el tomb i canviar de vessant, passem pel costat d’una petita balma, un acollidor indret orientat al sud que convida a fer-hi una bona aturada.
Fem el tomb a la cinglera i ja veiem les agulles dels Traginers sobresortint com bolets per sobre l’arbrada. El camí s’hi va apropant fins arribar a un collet situat pràcticament sota les agulles. Deixem el camí, girem a la dreta
i un corriol poc marcat ens hi acaba d’apropar. Primer en trobem dues de molt juntes, la tercera és la més vistosa amb una foradada al bell mig; foradada que ja veiem des del camí, i que ara podem mirar pels dos costats. Per pujar-les s’ha de fer-hi curtes escalades i ens conformarem amb observar-les. Seguim uns metres més el sender i ens podem situar a una punta rocallosa des d’on tenim molt bona vista de les agulles.
El sender segueix pujant uns metres i després gira a l’esquerra; és molt poc marcat, però es pot seguir perfectament fins que arribem a una clariana situada en una mena de llom. Aquí, tal com ja he esmentat al preàmbul, el sender s’acaba; hem de girar a la dreta i començar a remuntar el llom, el bosc és molt clar i podem anar pujant; a estones sembla que seguim un rastre, en d’altres hi ha fites clavades entre els troncs dels arbres; així anem pujant fins que arribem a enllaçar amb el camí carener del Morral del Llop.
Aquí s’acaben les “dificultats” del dia d’avui i comencem una llarga marxa pel damunt de les carenes. Seguim per l’esquerra aquest bonic camí, passem pel poc definit turó del Castellar i acabem a la pista que ve del coll d’Estenalles per la carena de la Castanyera. Podríem seguir-la, però simplement la travessarem per a seguir el camí de l’altre costat i que va paral·lel a la pista però pel llom estricte de la carena amb unes vistes espectaculars, que des de la pista no veuríem. Finalment acabem de nou a la pista, que ara seguirem per la dreta i que després d’una curta pujada ens deixa en una cruïlla que seguim per l’esquerra ja que a pocs metres hi ha les ruïnes del mas de la Coma d’en Vila, amb una petita bassa al costat.
Hi ha una part que no està enrunada i tancada amb un cadenat. Al davant hi ha un petit prat encarat al sol i arrecerat del vent que també convida a fer-hi una bona aturada.
Deixem aquest bonic racó i pocs minuts després a la dreta del camí hi ha monumental alzina Bonica o del Vent, un arbre espectacular, amb unes branques d’un gruix pràcticament igual al del tronc. Es veu que l’alzina del Sal·lari encara era més gran. Continuem caminant i poc després arribem a una cruïlla senyalitzada, on deixem la pista (que comença a baixar) i girem a l’esquerra per acabar de pujar al coll del Boix, que el tenim a deu metres i escaig.
Des de la carena del Morral del Llop que estem carenejant, ara seguirem fent-ho per la carena de l’Obac, que queda al davant de l’anterior.
Llarga caminada, amb les vistes canviants. Ens desviem pocs metres a la dreta per anar a l’indret de la Sesta Grossa, indret amagat i desconegut on es reunien els boscaters a l’ombra de les alzines. Hi ha una circumferència de pedres amb una mena de taula, també de pedra, al mig.
Tornem al camí i força estona després arribem al vèrtex geodèsic del turó de la Pola o de Tres Creus, de 930 metres d’alçada. Aquest turó és una altre talaia amb una vista extraordinària de 360 graus, al el Castellsapera al davant mateix.
Deixem el turó girant 90 graus a l’esquerra, baixem pel roquisser on trobem un corriol que ens porta fins una bassa dels bombers. Ara seguim la pista que hi mena i que ens porta al coll de Tres Creus.
Només ens queda seguir aquesta pista que baixa fins l’alzina del Sal·lari, però des del coll mateix fem una drecera per l’esquerra , i després una altre una mica més llarga; els darrers metres els farem seguint la pista que ara està cimentada i que havia de ser un dels carrers d’una fallida (per sort) urbanització.
HORARIS:
De l’alzina del Sal·lari als Tres Jutges: 35mn
Dels Tres Jutges a les agulles dels Traginers: 20mn
De les agulles dels Traginers a la carena del Morral del Llop: 20mn
Del camí del Morral del Llop a les ruïnes de la Coma d’en Vila: 25mn
De les ruïnes de la Coma d’en Vila a l’alzina Bonica: 05mn
De l’alzina bonica al coll del Boix: 05mn
Del coll del Boix a la Sesta Grossa: 10mn
De la Sesta Grossa al turó de la Pola: 20mn
Del turó de la Pola a l’aparcament: 15mn
TOTAL: 2h 35mn


































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada