Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 18 d’agost del 2020

Collada de Sentigosa, gorg de Santa Llúcia, ermita de Santa Llúcia de Puigmal i Cascades de Pedra de la Riera de Torrents








 



















Bonica, fàcil i recomanable excursió per un racó apartat del Ripollès, a tocar de la Garrotxa, no gaire freqüentat, que ens permet caminar per indrets molt bonics i visitar tres racons de gran bellesa, com son el gorg de Santa Llúcia, l’ermita de Santa Llúcia de Puigmal i el gorg de les Cascades de Pedra.
L’encant dels dos gorgs també dependrà del cabal dels torrents que els formen, però si baixa aigua, son dos indrets de gran bellesa.
Durant tot el recorregut transitarem per dins d'una gran massa forestal de faigs, alzines i pins, que ens privaran de bones vistes panoràmiques, però en contrapartida gaudirem d'una llarga caminada per dins del bosc.
El gorg de Santa Llúcia és un bonic i amagat gorg que trobem en el torrent o rec de Sentigosa, i molt proper a l’ermita homònima que ens convida a fer-hi o un bany o una llarga parada per a contemplar l’indret.
L'ermita romànica de Santa Llúcia de Puigmal, és una construcció del segle X, la primera notícia referent a aquesta església és del 913. en un document on és citat el topònim de "Pojomalo". L'ermita està restaurada i en perfecte estat, i situada en un entorn molt bonic i ben cuidat. De tot el conjunt "canta" una mica el campanar, però no treu l'encant ni a l'ermita ni a l'indret. Al darrera hi ha un petit, recollit i ben cuidat espai que deuria ser un antic cementiri i a pocs metres hi ha la font de Santa Llúcia; que no sempre raja; però en el decurs d'aquesta descripció, rajava abundosament.
Les Cascades de Pedra, és la darrera i grata sorpresa que hi ha durant el recorregut; és un conjunt de petits salts d'aigua, i forma part dels "Secrets de les Vies Verdes" de Sant Joan de les Abadesses, i segons el cartell informatiu que hi ha a l'indret son: "Els gorgs son el resultat de l'acció persistent dels salts d'aigua. Al darrere i ambdós costats d'aquests salts es pot observar una roca porosa, anomenada tosca o travertí, resultat de la precipitació del carbonat càlcic contingut de les aigües, que poc a poc va petrificant les plantes donant lloc a curioses formes".
Cal dir que aquesta caminada és una “excursió al revés”, doncs per anar tant els gorgs com a l’ermita baixarem, i la pujada la farem de tornada.

Per a situar-nos a l'inici d'aquesta caminada ens hem de situar al coll de Sentigosa, en la carretera GI-521 entre Sant Joan de les Abadesses i Olot.
També podem fer aquesta excursió des de la carretera N-260 d'Olot a Sant Pau de Segúries i entre els kms 99 i 100 de la carretera N-260, hi ha un indicador: Sant Ponç d’Aulina (pocs metres abans d'entrar al llarg túnel de Collabós. En aquesta excursió també arribem a tocar el coll de Sentigosa, però el plantejament és totalment diferent.
Veigis:
https://estanysicims.blogspot.com/2020/02/vall-de-bianya-cascades-de-pedra-santa.html ó també:
Wikiloc | Ruta Vall de Bianya, Cascades de Pedra, Santa Llúcia de Puigmal, puig de Castelltallat, font de Torrents i Sant Ponç d'Aulina

Situats al coll de Sentigosa comencem a caminar baixant per una antiga pista que arrenca allà mateix i que els primers metres va pràcticament paral•lela a la carretera.
El camí va baixant per dins del bosc, travessem una torrentera i poc després arribem a una cruïlla, on hem de seguir el camí de l’esquerra que segueix baixant.
Més avall creuem una nova torrentera, on a vegades hi ha un petit salt d’aigua.
Més avall ens apropem molt al torrent i hi acabem entrant, en un curt sector on sembla que el torrent s’hagi menjat el camí, com a conseqüència d’alguna crescuda important del torrent; és un sector molt curt, i aviat el camí torna a apartar-se del torrent.
Ara el soroll del torrent desapareix perquè aquest té un tram subterrani, i una mica més avall torna a reaparèixer.
Creuem una torrentera secundària i a pocs metres (si hi ha prou aigua) veiem un llarg ràpid d’aquest torrent sobre una roca completament llisa.
Uns metres més hi arribem a una cruïlla amb un pal indicador.
Hem de girar a l’esquerra i abandonar el camí que havíem seguit fins ara. Ara el nou camí planeja i en poca estona ens trobem davant el gorg de Santa Llúcia.
Indret sorprenent; on farem una bona aturada . Una vegada contemplat i fotografiat, creuarem el torrent just pel final del gorg i seguirem el camí per l’altre costat.
Ara toca una mica de pujada, i el camí no és tan ben marcat com el que estàvem seguint fins ara, i no deixa de ser curiós, ja que l’ermita està molt a prop i si pot arribar amb cotxe, senyal que les Cascades de Pedra deuen atreure més que el gorg de Santa Llúcia.
Arribem a les ruïnes de la Casa Gran. Aquí hem de posar-hi una mica d’atenció, ja que el camí que seguim té tendència a seguir recta fins una torre d’alta tensió. Però nosaltres hem de seguir el camí que surt per l’esquerra, just al costat mateix de les ruïnes.
Ara la pujada s’accentua una mica i acabem sortint a una pista secundària, on hi ha un nou cartell indicador. Seguim uns metres més i confluïm amb la pista principal.
Aquí tenim dues opcions; una és anar primer a l’ermita i després fer una anada i tornada a les Cascades de Pedra, o bé fer directament l’anada i tornada a les esmentades cascades.
De tota manera l’ermita és a pocs metres a l’esquerra d’on estem.
En aquesta descripció, primer anem a l’ermita de Santa Llúcia de Puigmal, que està a dos minuts de la cruïlla.
És un indret que transpira pau i recolliment, potser en cap de setmana o festiu s'hi acosta algú, però entre-setmana la solitud hi està garantida.
Fem una primera “inspecció” de l’indret, i seguidament iniciem l’esmentada anada i tornada a les Cascades.
Seguim els primers metres per on hem vingut, i en arribar a la cruïlla, seguim la pista principal.
Té tendència a baixar, però perdem poc desnivell i molt aviat arribem a un revolt pronunciat.
Aquí hi ha un cartell que explica la formació d’aquestes cascades i d’allà mateix surt a l’esquerra un corriol que després de travessar un curt pont ens deixa al gorg de les Cascades de Pedra del torrent de Torrents.
La singularitat de l'indret dependrà del cabal d'aigua que porti el torrent, però encara que no en porti, les formes de les pedres també mereixen ser observades.
Una vegada hagem fotografiat i gaudit d'aquest sorprenent racó, tornarem sobre les nostres passes fins arribar novament a l’ermita.
Ara podem fer-hi una segona i potser més acurada inspecció, o inclús podem menjar-hi l’entrepà, aprofitant l’aigua de la font de Santa Llúcia, que està a tocar de l’ermita, però a l’altre costat de la pista.
En aquest bonic racó hi he estat dues vegades, i en les dues, la font rajava, però no sempre ho fa.
Finalment ens acomiadarem d’aquest bonic racó i iniciarem la tornada. El camí arrenca precisament del costat mateix de la font.
Sender que després d'una mica de pujada inicial comença una llarga i agradable marxa de flanqueig amb lleugera tendència a pujar. Seguim gaudint de la frondositat del bosc. Anem paral•lelament i molt a prop del camí d’anada, però separats per la fondalada del torrent de Sentigosa.
Finalment aquest bonic camí desemboca en una ampla pista amb graveta que seguim per l'esquerra.
No hi caminarem gaire per aquesta pista, ja que molt aviat arribem al coll de Sentigosa; donant així per acabada aquesta bonica caminada.

HORARIS:
Del coll de Sentigosa al gorg de Santa Llúcia: 1h 05mn
Del gorg a l’ermita de Santa Llúcia de Puigmal: 15mn
De l’ermita al gorg de les Cascades de Pedra: 15mn
De les Cascades de Pedra novament a Santa Llúcia de Puigmal: 15mn
De Santa Llúcia de Puigmal a la collada de Sentigosa: 50mn
TOTAL: 2h 40mn

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc | Ruta Collada de Sentigosa, gorg de Santa Llúcia, Santa Llúcia de Puigmal i Cascades de Pedra de la Riera de Torrents





















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada