Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 20 d’agost del 2020

Espinavell, coll Pregon, puig de la Clapa, 1571 m i Fabert









  









 
 
Bonica, clàssica i transitada ruta d’Espinavell al coll Pregon, important pas que enllaça el Ripollès amb el Vallespir, i més concretament els municipis d’Espinavell i La Presta.
Aquest coll també és un dels itineraris de pujada al Costabona, així com també si poden traçar diferents excursions.
En aquesta descripció, simplement farem una agradable passejada fins el coll, contemplarem l’extensa panoràmica, principalment del Canigó, i seguirem la carena fins el puig de la Clapa, un altre gran mirador, i retornarem a Espinavell resseguint el serrat de la Perdiu i acabarem baixant fins a Fabert, i d’allí retornarem a Espinavell.

Iniciarem l’itinerari a Espinavell, situat a 1350 metres d’alçada, on hi ha diverses zones d’aparcament, a la mateixa entrada del poble, o bé abans de revolt que hi puja definitivament. Això dependrà bàsicament de la temporada en que fem aquesta caminada o de l’hora que la comencem.
Espinavell és un petit poble de la vall de Camprodon, que actualment depèn del municipi de Molló, té quatre carrers: el carrer d’Avall, el d’Amunt, el d’Ençà i el d’Enllà. Tots al voltant de l’església de la Mare de Déu de les Neus.
Espinavell també és conegut per la Fira de la Tria de Mulats que es celebra cada 13 d’octubre.
Però també és important pel final de la Guerra Civil, on pel coll Pregon varen passar els últims combatents de la legítima República Espanyola.
Tal com esmenta l’Avel•lí Artís-Gener en el seu llibre “Viure i veure”, pel coll Pregon varen passar el dia 13 de febrer del 1939 els últims 247 homes de la 60 Divisió, essent la darrera en sortí de Catalunya. Desmentint així el comunicat del general colpista Franco en afirmar que ja no quedava cap soldat republicà l’1 de febrer del mateix any.

Nosaltres començarem la caminada just a l’entrada del poble, al davant de les antigues escoles, reconvertit actualment en un refugi de muntanya, i seguirem el carrer d’Amunt. Carrer que fa honor al seu nom, ja que és un carrer molt costerut, i que passa pel costat de l’església de la Mare de Déu de les Neus.
La forta pujada inicial no decau fins que deixem endarrere l’última casa del poble.
Després la pujada disminueix. El camí molt ben marcat ens porta fins una cruïlla, on hem de girar a la dreta.
Caminada molt agradable, voltats de pastures i prades. Més amunt entrem en una zona d’antics camps, i a l’esquerra i una mica enlairades queden les ruïnes del Casal d’en Quelet.
Una mica més endavant i durant poca estona, el camí empren una forta pujada, per a seguir després amb la lleu pujada que a mantingut durant gairebé tot el trajecte.
D’aquesta manera arribem al coll Pregon, situat a 1534 metres d’alçada.
Prats i pastures ens envolten per tots costats; i també gaudim d’una gran vista del Canigó i del Costabona.
També tindrem un record pels combatents de la República que varen passar per aquest indret el 13 de febrer del 1939, és a dir, en ple hivern.
Ara seguirem l’ampla carena per la dreta i aviat arribem al Coll de la Clapa situat a 1571 metres d’alçada.
Aquí hi ha un cartell que indica el camí que baixa a Fabert, i que seguirem després, perquè primer farem una curta anada i tornada al puig de la Clapa.
Per anar-hi seguirem per la carena i en el primer revolt deixarem la pista que estem seguint i per l’esquerra ens enfilarem directament fins el capdamunt del puig, en el fons fem una drecera, ja que la pista la retrobarem, però després que aquesta faci una mica de volta.
Hi ha molts filats pel bestiar i cap tanca per travessar-los; és millor anar-nos decantant a la dreta per a retrobar la pista que hem deixat, i així podrem arribar al cim sense trobar tanques.
Una gran fita ens assenyala el punt més alt del puig de la Clapa de 1654 metres d’alçada.
En aquest cim ampliem la vista que teníem al coll Pregon; contemplem el paisatge i retornem al coll de la Clapa.
Ara començarem una recomanable caminada per l’amplia carena, lloms suaus de prades i pastures ens acompanyaran molta estona.
Farem una curta anada i tornada per a visitar una nova cabana de pastors, construïda l’any 2018. Rudimentari aixopluc, situat a 1535 metres d’alçada, sense res a dintre; però que sempre pot servir en cas de tempesta.
Hem perdut poca alçada fins que ens apareix davant nostre l’oratori de Sant Isidre (sense cap imatge); l’indret és molt bonic perquè està situat en una balconada amb molt bona vista de la vall de Fabert.
A partir d’aquí el camí comença a perdre alçada d’una manera més decidida.
Arribem a una marcada cruïlla, on si seguim a la dreta arribarem directament a Fabert; però seguirem per l’esquerra i farem una mica de marrada, ja que aquest camí travessa un bosc de bedolls molt bonic.
Tant si anem per un camí o per l’altre arribarem al petit nucli de Fabert.
Nucli de deu o dotze cases, on a l’hivern només hi habiten 4 persones.
Fabert està situat a 1390 metres d’alçada, i hi ha una bonica plaça, amb bancs, on podrem fer una bona aturada sota l’ombra dels arbres.
Descansats, sortirem de Fabert seguint les indicacions i les marques de pintura, i seguirem el camí que ens retornarà a Espinavell.
Amb molt poca pujada arribem al collet de la Collada situat a 1400 metres d’alçada. A partir d’aquí el camí empren la baixada definitiva fins a Espinavell, on arribarem per carrer d’Enllà; carrer que travessarem de punta a punta i que ens deixarà novament al davant de l’església de la Mare de Déu de les Neus.

HORARIS:
D’Espinavell al coll Pregon: 1h 05mn
Del coll Pregon al puig de la Clapa: 30mn
Del puig de la Clapa al refugi de pastors: 35mn
Del Refugi de Pastors a Fabert: 35mn
De Fabert a Espinavell: 45mn
TOTAL: 3H 30mn.

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc | Ruta Espinavell, coll Pregon, puig de la Clapa i Fabert

 

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada