Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 20 de novembre de 2019

Les Agudes pels Castellets, Sacarbassa, Catiu d'Or, turó de l'Home, puig Gros i tornada per la font del Briançó
És difícil catalogar aquesta excursió, finalment l'he classificat com a "Difícil" per les grimpades pels Castellets i per la paret de les Agudes, mentre que tota la resta de l'excursió és "Fàcil", però he cregut més prudent posar el "Difícil".
De tota manera tant els Castellets com la paret final es poden esquivar per un camí marcat amb pintura vermella que segueix per la dreta de la muntanya i va a sortir al coll de les Agudes.
És per tant una sortida molt complerta doncs hi trobem tots els ingredients de l'excursionisme: grimpades, panoràmiques, passejades per una llarga carena, un racó encisador com la font del Briansó i una caminada final per uns camins que s'endinsen per les fagedes del massís del Montseny; és a dir un "tot en un".
Amb aquesta excursió recorrerem gairebé en la seva totalitat la carena cimera del Montseny, ja que assolirem la carena pocs minuts després de començar a caminar i no la deixarem fins l'inici de la tornada al turó Gros.
L'excursió comença al km 26 aprox. de la carretera de Santa. Fe a Sant. Marçal.
Allí hi ha un petit aparcament i davant mateix surt una pista que seguirem només 10 metres ja que un diminut corriol (cada vegada més embiscat en els metres inicials) comença a enfilar-se muntanya amunt fins a travessar una antiga pista.
Aquesta pista que travessem és la mateixa que hem deixat als deu metres de seguir-la al començament; així doncs acabem de fer una drecera; cal dir que és una drecera molt necessària, ja que seguint la pista ferien una volta molt llarga.
Travessem la pista i seguim recta amunt fins arribar al capdamunt de la carena, on començarem a carenejar.
Hi ha dos camins, un que bàsicament flanqueja els "Castellets" i l'altre que els ressegueix. A estones es troben els dos camins i pots seguir per un o per l'altre.
Si optem per seguir el camí de la dreta, que estalvia els Castellets, flanquejant-los per la dreta, ens trobarem en un pas de flanquejada una mica delicat, on hi ha una cadena per ajudar a superar-lo.
Nosaltres seguirem per la cresta de tal d'anar pujant i baixant "castellets"; hi ha fermes grimpades que no passen de IIº i sempre son curtes i amb molt bones preses (incloent-hi branques i arrels).
D'aquesta manera arribarem al peu de la paret final. Si no volem pujar-hi només hem de seguir el camí, molt ben marcat, que ens portarà, donant la volta a les Agudes per la dreta, al coll del mateix nom.
Per a pujar per la paret també hi ha varies alternatives; en aquesta descripció s'opta per la situada més a l'esquerra, gairebé al caire del fil de l'aresta. També hi ha un altre que supera la paret més o menys pel centre.
La dificultat de les dues és semblant, i segueix sent de com a molt de IIº en trams molt curts, combinats amb replans i sectors herbats, això si, el "pati" es va incrementant a mesura que anem pujant.
Si fem l'excursió a l'hivern cal anar abrigat doncs la paret està completament a l'obaga i només veurem el sol quan finalment arribem a dalt i sortim de la paret. Aquesta pujada en prou feines arriba als 30 minuts.
Una vegada a dalt de les Agudes baixarem fins el coll del mateix nom i en lloc de seguir el camí, que va per la dreta, seguirem flanquejant per l'esquerra de la carena, fins a situar-nos a sota el puig Sacarbassa (hi ha una perita balma amb un mur de pedra en forma d'aixopluc). Aquí farem una curta i molt fàcil grimpada que ens deixarà dalt de l'esmentat Puig.
S'han acabat les dificultats. Ara seguirem el corriol que segueix la carena per dalt i anirem passant pels successius bonys, el més significatiu és el turó del Catiu d'Or.
D'aquí baixarem fins el coll on trobem la pista asfaltada, que travessarem i ens enfilarem directament pel llom de la carena fins el cim del Turó de l'Home.
Baixarem del turó de l'Home i ens plantarem en un moment al coll Pregon i immediatament després arribem al puig Sesolles, on hi ha una estació metereológica automàtica, amb una gran antena.
Baixem per l'esquerra del puig Sesolles i trobem un camí que anirem seguint i que ens portarà fins el coll de Pla Amagat.
D'aquí baixa el camí que mena al Pla Amagat on hi ha un dels aparcaments del Parc del Montseny.
Nosaltres seguim recta fins el proper i ben vissible cim del turó Gros.
Aquí començarem el retorn seguint el camí d'anada fins el coll Pregon, allà seguirem l'antiga carretera fins el coll de Sesbasses, indret on la carretera canvia de vessant.
Allà seguirem el marcat camí que arrenca per la dreta.
Aquest camí ens portarà al bonic indret de la font del Briançó.
Si seguim aquest marcat i senyalitzat camí ens portaría a Santa. Fe i llavors hauríem de caminar força estona per la carretera per tal d'arribar al punt inicial.
Aquí és on comença una proposta que consisteix en caminar per antigues pistes abandonades que van flanquejant a mitja alçada i que ens estalvien pràcticament tota la carretera, a més gaudirem de les boniques fagedes que anirem travessant.
Totes les cruïlles que anirem trobant estant marcades en el traçat, però també són evidents, doncs sabem on volem anar.
Les pistes a estones comencen a estar una mica esborrades, és a dir a estones el camí és ample i a estones es fa més estret. Finalment al apropar-nos a una gran barrancada hem d'abandonar la pista (convertida ja en camí) i baixar pel mig de la fageda fins a sortir a la ja propera carretera, just a l'indret on queden les restes (dues mitges parets) d'una antiga construcció just al costat del pont per on la carretera salva la barrancada.
No tindrem més remei que seguir la carretera, menys d'un kilòmetre, per arribar al punt d'inici.
Com a complement de l'excursió vull parlar una mica de la panoràmica, doncs a part de tot el Pirineu gironí, des del Canigó al Puigmal, passant pel Costabona i el Bastiments, també veiem el Cadí i el Pedraforca, serra d'Ensija, serra del Verd, port del Compte, tossa plana de Llés i muntanyes molt llunyanes que podríen ser el Montsent de Pallars, també es veu el cap de Creus, la badia de Roses, el Montgrí i les illes Medes, Blanes, Tordera, Arbúcies, les xemeneies de Sant Adrià del Besós, Montjuïc, el port de Barcelona, el Puigsacalm, el Far, el Comanegra, ...i en dies extraordinaris es pot veure Mallorca!
HORARIS:
de l'aparcament a les Agudes: 1h 35mn
de les Agudes al puig de Sa Carbassa: 15mn
del puig de Sa Carbassa al turó del Catiu d'Or: 20mn
del turó del Catiu d'Or al turó de l'Home: 10mn
del turó de l'Home al puig Sesolles: 05mn
del puig Sesolles al puig Gros: 10mn
del puig Gros a la font del Briansó: 40mn
de la font al cotxe: 40mn
TOTAL: 3h 55mn

NOTA: No vaig començar a gravar l'excursió fins el coll Pregon, per tant aquest itinerari està traçat des de l'ordinador i en alguns moments pot no ajustar-se exactament a l'indret exacte per on hem de caminar; però també podeu seguir l'itinerari des de l'aparcament fins el turó de l'Home a:
Wikiloc | Ruta Castellets-Les Agudes, tornada pel turó de l'Home i font del Briançó
Aquest itinerari si que està gravat sobre el terreny. així que seguint-lo no hi hi haurà cap diferència perquè és exactament el mateix recorregut menys l'anada del turó de l'Home al turó Gros, i en arribar al turó de l'Home podeu passar d'un itinerri a l'altre.

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc | Ruta Les Agudes pels Castellets, Sacarbassa, Catiu d'Or, turó de l'Home, puig Gros i tornada per la font del Briançó
i
Wikiloc | Ruta Castellets-Les Agudes, tornada pel turó de l'Home i font del Briançó


 


 

 

 

 

 

 

  
 

  

 


 

 

 

 

 Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada