Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 5 de novembre del 2019

Bordes de Virós, refugi del Gall Fer, ermita de Santes Creus i mirador de les Fargues



























Excursió fàcil i recomanable realitzar-la principalment a la tardor, ja que en aquesta època gaudirem durant tot el recorregut d'un esclat de colors. 
Caminarem principalment per pistes combinat amb camins per dins del bosc tot travessant paratges de gran bellesa. 
Tret de la pujada inicial, en alguns punts una mica forta, després del refugi del Gall Fer, el camí esdevé en un agradable descens. 
Aquest recorregut circular, ens portarà des de l'aparcament de les bordes de Virós, al refugi del Gall Fer, i des d'allí emprendrem el retorn, passant per les bordes i pla de Buiro i per l'ermita de Santes Creus i finalment, poc abans d'arribar novament a l'inici, ens aproparem al mirador de les Fargues. 
Tot el recorregut està perfectament senyalitzat amb panells informatius pràcticament a totes les cruïlles i amb marques de pintura groga. 

Per a situar-nos a les bordes de Virós hem d'anar a la Vallferrera i arribar a Araós, que és el primer poble de la vall després de passar la desviació a Tírvia, 
Una vegada a Araós (el poble queda lleugerament alçat a l'esquerra de la carretera, girarem a la dreta (està perfectament senyalitzat) i seguirem la pista asfaltada que s'enfila per dins del bosc. 
Dos-cents metres abans d'arribar a les bordes hi ha una cruïlla, a l'esquerra seguiríem vers el refugi del Gall Fer per pista sense asfaltar, i girant a la dreta arribem immediatament a l'aparcament de les bordes de Virós. 
Aquestes bordes estan situades en un gran pla, i des d'allí ja podem començar a gaudir d'una gran vista. 
Hi ha varis itineraris senyalitzats, uns més llargs que els altres, nosaltres farem una "barreja" passant d'un a l'altre. 
Començarem a caminar seguint la pista que segueix, ara ja no està asfaltada, i passarem per una petita zona de pic-nic situada a l'indret de la font de Virós. 
Poc després arribem a una cruïlla, on la pista principal gira a la dreta i nosaltres seguirem la que arrenca per l'esquerra. 
Seguim aquesta pista una estona, fins arribar a una cruïlla, senyalitzada, on deixem la pista i girem a la dreta per a seguir un camí. 
Aquí comença la pujada. El camí per dins del bosc és d'una extraordinària bellesa. 
Trobem una pista i seguim recta pel camí, més amunt nova pista que també deixem per a seguir el camí, que en alguns moments puja en fort pendent. 
Força més amunt, nova cruïlla amb una pista que també travessem per a seguir pujant pel camí. 
Totes aquestes cruïlles estan perfectament senyalitzades. 
Seguim pujant i finalment arribem a l'última cruïlla on enllacem amb la pista que en poca estona ens deixa al refugi del Gall Fer. 
Aquest refugi guardat, està situat a l'inici de les pistes d'esquí de fons del bosc de Virós. 
Indret molt recomanable per a fer-hi una bona aturada, per a esmorzar o dinar, segons l'hora en que hi arribem. En dies clars gaudirem d'una dilatada panoràmica. 
Descansats i reconfortats reprendrem el camí; ara durant els primers metres seguirem la pista principal d'accés al refugi (que és la que havíem deixat a l'esquerra poc abans d'arribar a l'aparcament de les bordes de Virós). 
Però la seguirem pocs metres, ja que seguidament haurem de seguir un bonic camí que surt per l'esquerra (també està senyalitzat). 
Una mica més avall tornarem a trobar-nos amb la pista, que travessarem. 
Seguim baixant i trobem novament la pista, i aquesta vegada la seguirem, farem un parell de llaçades conjuntament i tornarem a prendre un camí que surt per la dreta. 
Més avall tornem a trobar-nos amb la pista. 
La seguim uns metres. 
Estem a les bordes i pla de Buiro (antigament havia estat un poble); durant tot el trajecte el paisatge és remarcable, però aquí cal, si és possible, remarcar-ho encara més. El pla de Buiro és un indret molt bonic. 
Aquí abandonarem la pista momentàniament perquè farem una anada i tornada a l'ermita de Santes Creus. 
Seguim recta uns tres-cents metres per una pista secundària i arribem a aquesta restaurada i modesta ermita, sense campanar, situada en mig del bosc. 
Coneguda també com a Santa Maria de Buiro, o la Santa Creu, o Santes Creus, és una ermita romànica de l'antic poble de Buiro. 
D'aquesta església prové una talla de fusta romànica de força interès, popularment anomenada Sant Creuet: una majestat de fusta del Crist crucificat. La talla original es conserva en una casa particular d'Ainet de Besan, i que els seus habitants se la van passant per poder-ne gaudir tots de la seva custodia. 
L'ermita està restaurada i resta oberta, amb un altar i bancs de pedra en tot el perímetre. 
El fet que estigui oberta ens va servir d'aixopluc de la forta pluja que va caure durant tres quartes parts del recorregut! 
Sortim de l'ermita i refem el camí fins arribar novament al pla de Buiro, on enllacem retrobem la pista que havíem deixat. 
Seguim la pista i a pocs metres trobem una desviació, senyalitzada, a la dreta surt un camí que porta al mirador de les Fargues. 
Tal com he comentat fa uns moments, aquesta excursió es desenvolupava sota una forta pluja, així que vàrem deixar el camí i vàrem continuar per la pista una bona estona. 
A les proximitats ja de les bordes de Virós arribem a una cruïlla. 
En aquesta cruïlla hi ha un cartell indicador, on una de les indicacions assenyala el camí i el mirador de les Fargues a tan sols tres-cents metres. 
Així, que tot i la pluja, girem a la dreta per a fer una anada i tornada al mirador. 
Indret amb una gran vista sobre la Vallferrera amb el poble d'Ainet a sota mateix. 
L'indret està condicionat amb una barana i un estratègic banc per a seure. 
El camí segueix i ens portaria a la cruïlla que abans esmentada, on hem seguit per la pista en lloc del camí, degut a la pluja. 
Així doncs, vista la panoràmica des del mirador tornem sobre les nostres passes i arribem de nou a la cruïlla d'anada i tornada. 
Però no seguim la pista per on hi havíem arribar, si no que la travessem per a seguir-ne una altre (també està senyalitzada) que porta més directament a les bordes de Virós. 
A pocs metres de seguir aquesta pista arribem a una cruïlla, on ens assenyala un camí a la dreta per a caminants, o seguir la pista per a bicicletes. 
Podem optar per les dues. Aquest traçat escull el camí de la dreta, i després d'un curt i bonic trajecte per dins del bosc, arribem finalment a la pista asfaltada i a l'aparcament de Virós. 

HORARIS: 
de l'aparcament de Virós al refugi del Gall Fer: 1h 30mn 
del refugi del Gall Fer al'ermita de Santes Creus: 50mn 
de l'ermita al mirador de les Fargues: 30mn 
del mirador a l'aparcament: 10mn 
TOTAL: 3h

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc | Ruta Bordes de Virós, refugi del Gall Fer, ermita de Santes Creus i mirador de les Fargues

 

 


 

 

 

 

 



 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada