Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 23 de febrer del 2018

Joncosa del Montmell, puig de la Cova, talaia del Montmell, la Creu i el castell de Montmell


























 






 



 

Bonica circumval·lació al voltant del municipi de Joncosa del Montmell que ens porta dalt de la talaia del Montmell que és el sostre comarcal del Baix Penèdes, i en la que majoritàriament caminarem pel llom de les carenes i d'aquesta manera gaudirem tota l'estona de gran perspectives des del Delta de l'Ebre fins a Montserrat i el Montseny per a posar només tres exemples. 
L'excursió és una plàcida caminada menys en el descens del castell del Montmell fins l'antiga església del Montmell, ja que aquest curt trajecte és una mica dret, però es passa sense cap problema, simplement aquest sector no reuneix el comentari anterior de "plàcida caminada". De totes maneres si no volem passar per aquest sector una mica trencat, podem seguir el camí principal que ens portarà sense cap problema a l'església nova; l'únic inconvenient és que no passarem per l'antiga (que és la més bonica de les dues). 
A part de dilatades vistes panoràmiques, també fruirem d'altres indrets com la Cova Plana, el puig de la Cova, la Creueta de Cautivera, el coll d'Arca, el puig de les Comes, la talaia del Montmell, la Creu i el castell del Montmell i les dues esglésies de Sant Miquel del Montmell, la vella i la nova. 
Sobre la primera cal dir que és una meravella del romànic i està situada en un niu d'àliga fantàstic, és d'aquells indrets dels que no marxaries mai. 
Finalment també travessarem l'àrea recreativa forestal del Montmell; indret on malauradament es pot comprovar el grau d'incivisme d'alguns dels seus visitats, acompanyat de la poca recollida de la brossa per part de qui li toqui fa que en un indret realment bonic i trobis brossa per tot arreu. 
Potser és que la recollida la fan els dijous o els divendres i aquesta ressenya és d'un dimecres, però el més normal fora fer-la els dilluns abans que el vent vagi escampant el que ja hi ha al terra i el que cau de les papereres plenes. 
L'inici de l'itinerari és, òbviament, al municipi de Joncosa del Montmell, on deixarem el vehicle a l'ampli solar que hi ha just a l'entrada del poble. 
Podríem començar a caminar seguint la carretera, però la podem estalviar passant pel carrer paral·lel a la carretera, (curiosament és el carrer "Autonomia", actualment no ser a qui deu anar dedicat aquest carrer). 
També i molt curiosament aquest carrer és "curt" i "no té sortida", paradoxes de l'actualitat. 
Be, seguim aquest carrer i quan s'acaba seguim un camí que arrenca al final del carrer. Aviat veurem la carretera i hi anirem paral·lels fins fins que aquesta arriba a una cruïlla, en aquest punt travessarem la carretera i seguirem per un camí que hi ha a l'altre costat. 
Aquest estret camí desemboca en un de més ampla que seguim a l'esquerra en lleugera baixada. 
Aviat arribem a una cruïlla, aquí hem de posar atenció al traçat, ja que nosaltres hem de seguir el corriol que segueix pel llit mateix de la torrentera, deixant el que semblaria la continuació del camí que seguíem a l'esquerra. 
Ara seguim la torrentera força estona. Com que és el llit del torrent (sec) hi ha moments que és una mica incòmode de caminar, però anem fent sense cap complicació. Finalment veiem la balma de la cova Plana que tanca la torrentera. 
És una llarga i estreta balma que hi ha a sota la cinglera. A la cinglera hi ha senyals evidents d'escalada. 
El camí segueix per l'esquerra de la balma. Fins ara el desnivell de la caminada era força suau, però a partir de la cova Plana el camí comença a guanyar alçada sense contemplacions i també comencem a veure el mar. 
Aquesta pujada ens porta directament dalt del puig de la Cova, on hi ha una caseta de vigilància. 
Panoràmica de 360 graus extraordinària, a l'esquena tenim el poble de Joncosa i la carena del Montmell. És a dir ara hem de començar una llarga marxa circular pel damunt de la serra. 
Al puig de la Cova hi arriba una rudimentària pista, que és la que seguirem fins el coll de l'Arca. 
Aquesta pista ressegueix la carena, esquivant alguns dels petits turons que hi ha, d'un d'ells, però, hi pujarem, és el turó de la Creueta de Cautivera, on efectivament hi ha una rudimentària,rovellada i cremada creu de ferro. 
Aquest petit promontori ens permet gaudir de la vista del puig de la Cova que acabem de deixar. 
Abans d'arribar al col d'Arca, la pista travessa un bonic bosc de pins. Al coll d'Arca retrobem la carretera de Joncosa a Aiguaviva; la travessem i seguim per l'altre costat. 
Seguim carenejant, amb vistes pels dos costats, en un punt una mica més elevat podem fer una aturada ja que és un bon mirador de la zona, tot el que veiem és verd, només trencat per les clarianes marró dels camps de les vinyes i d'algun mas disseminat. 
Ens acostem a la pujada final al Montmell i en arribar-hi al peu la pujada s'accentua força. El camí és molt ben marcat tota l'estona, amb marques de pintura verda i blanca i algunes fites. 
Una vegada arribats a dalt de tot de la carena el primer promontori és el puig de les Comes, on també gaudirem de molt bona vista. 
A partir d'aquí el pendent disminueix molt i arribem a una cruïlla on hi ha pal indicador. 
Seguim a l'esquerra i després d'una curta pujada final arribem a la talaia del Montmell. 
Dalt del sostre Comarcal del Baix Penèdes gaudirem novament d'una gran panoràmica de 360 graus. Dalt del cim hi ha un vèrtex geodèsic, una senyera, llibre registre, un pessebre (no hi podia faltar) i una placa indicant la seva qualitat de Sostre Comarcal. 
A partir d'aquí emprendrem la marxa també pel llom de la carena vers la monumental creu del Montmell. Abans d'arribar-hi el camí ens ofereix boniques vistes del conjunt dels dos destacats turons on hi ha la creu i el castell. 
Arribem a la Creu amb molt bona vista del proper castell i del poble de Joncosa, que ara ja l'hi hem donat la volta sencera. 
Baixem de la Creu fins un petit coll i ens enfilem vers les ruïnes del castell. Aquí el terreny és una mica més escabrós, però arribem sense cap problema dalt de les ruïnes del Castell. 
La vista també és total, inclús veiem les flamarades de la petroquímica de Tarragona, que injecta flames i fum negre a l'atmosfera i que diuen que és "vapor d'aigua inofensiu" . 
Tornem al collet de fa un moment i seguim el camí i les marques que baixen a buscar la pista que ve de Joncosa a l'àrea recreativa. 
Però si volem passar per la bonica església vella de Sant Miquel haurem d'estar amatents a la traça, ja que la cruïlla amb el corriol que hi mena és poc marcada, encara que hi ha una marca verda i blanca en una pedra. 
Aquest corriol surt a la dreta i fa una baixada una mica dreta fins arribar a l'església. Durant la baixada obtindrem unes imatges molt boniques de l'església arrapada a la muntanya. 
Ja ho he comentat anteriorment que aquest indret és molt bonic. L'església està oberta i a dins podem veure que és de dos naus, hi ha bancs, algun pessebre i alguna espelma. La balconada que hi ha a fora és digne d'una llarga aturada. 
Sortim d'aquest bonic enclavament i aviat arribem a un camí molt més ampla i planer que ens deixa davant de l'església nova de Sant Miquel del Montmell. 
Aquesta està tancada, l'indret també és bonic, però no té panoràmica, ja que esta a dins del bosc i a tocar de l'àrea recreativa. 
Per no seguir les giragonses de la pista, travessem les taules de l'àrea recreativa, tot passant pel costat dels fogons per a calçotades o costellades i seguim recta avall per dins del bosc. 
Arribem novament a la pista, la seguim uns metres, tornem a fer una drecera, tornem a la pista, la seguim pocs metres més i també hem d'estar atents a la traça, ja que a la nostra esquerra surt un camí (pot ser que hi hagi una fita). 
Hem de seguir aquest fresat i marcat camí que, mentre va perdent alçada, ens passeja entremig del bosc i de camps de vinyes fins a enllaçar novament amb la carretera de Joncosa a Aiguaviva, just al costat d'una rotonda que hi ha a l'entrada del poble; el qual travessarem pel carrer Major per tal d'arribar novament a l'aparcament. 
HORARIS: 
de Joncosa a la cova Plana: 40mn 
de la cova Plana al puig de la Cova: 20mn 
del puig de la Cova a la Creueta de Cautivera: 20mn 
de la Creueta al coll d'Arca: 15mn 
del coll d'Arca al puig de les Comes: 1h 55mn 
del puig de les Comes a la talaia del Montmell: 20mn 
del Montmell a la Creu del Montmell: 20mn 
de la Creu al Castell: 05mn 
del Castell del Montmell a l'església vella: 10mn 
de l'església vella a la nova: 10mn 
de l'església nova i àrea recreativa a Joncosa: 35mn 
TOTAL: 3h 35mn
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Joncosa del Montmell, puig de la Cova, talaia del Montmell, la Creu i el castell de Montmell - Juncosa, Catalunya (España)- GPS track





 


 


 

 




 

 


 






 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada