Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 8 de febrer del 2018

Del km 13 de la carretera al coll d'Estenalles, al Tap Petit, turó dels Òbits, Morral Gran i turó del Coll de Can Prunera


         
















 

 

 



Amb aquesta excursió fareu una bonica caminada per una zona molt poc concorreguda del parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i que a diferència d'altres excursions per aquest parc, durant força estona caminareu per espais oberts i per tant gaudireu de molt bones vistes panoràmiques que abasten des del Pirineu (del Canigó al Puigmal) fins el mar, a més de vistes de les muntanyes més properes. 
És una caminada fàcil i en tot moment va per camins prou evidents i com sempre en aquesta zona passarem per força indrets interessants; en aquesta caminada potser el més destacat és el Tap Petit, que és una petita roca en forma de tap o més aviat en forma de "dau" que està situada a l'extrem d'un sortint de la carena dels Clapers. 
S'anomena Tap Petit per a diferenciar-lo del Tap, que està situat molt a prop i que evidentment és una mica més gros, però el seu accés ja és una mica més complicat i que serà l'excusa per a una nova excursió a la zona.
A part del Tap Petit també ens acostarem (per la seva proximitat al camí) pel turó dels Òbits i després pel Morral Gran i el turó del Coll de Can Prunera, aquests dos darrers son també uns excel·lents miradors de la zona. 
El punt d'inici de l'excursió és un petit aparcament per a màxim tres vehicles que hi ha a uns 50 metres del rètol del km 13 de la carretera de Matadapera al coll d'Estenalles, en aquest indret surt un camí que baixa a buscar el camí que va paral·lel a la carretera; si l'espai per aparcar està ple o no us agrada prou, podeu seguir la carretera i més o menys en el km 13,5 hi ha un nou aparcament "més digne" on hi caben 5 vehicles en bateria i d'on també surt un camí que baixa a trobar el camí paral·lel a la carretera; en aquest cas començareu i acabareu l'excursió en el punt d'interès marcat com a "Roure Escurçoner". 
Situats doncs en el primer dels aparcaments seguirem el ben marcat camí que baixa. En un minut o màxim dos ja estarem al camí paral·lel a la carretera que va de l'alzina del Sal·lari al coll d'Estenalles. 
Seguirem aquest camí en direcció a l'esmentat coll i aviat arribarem a una cruïlla de camins, indret on hi ha un roure característic (tal com ja he esmentat, des d'aquest punt també es pot arribar a la carretera), nosaltres travessarem la torrentera i seguirem un camí ben marcat que comença a remuntar torrent de les Teixoneres. 
Més amunt trobem un camí més ample que segueix a la dreta, però nosaltres seguirem el corriol que per l'esquerra segueix el sentit de la torrentera. 
D'aquesta manera arribem, a a una certa alçada, a una petita cruïlla, on acostuma a haver-hi una fita, d'on arrenca a la dreta el corriol que ens porta fins el Tap Petit i el Tap. 
És un petit corriol molt fàcil de seguir i que quan veiem que l'hem perdut és que ja estem a pocs metres de l'objectiu. Ens trobem en una mena de petit collet, hem d'anar a l'esquerra per a sortir a sobre el llom de la carena i seguir unes passes i ja veurem la característica pedra del Tap Petit.
Si del collet seguim a la dreta aniríem al Tap, però el camí ja no és tan clar. 
El Tap Petit està situad a l'extrem de la cinglera i no arriba a un metre d'alçada, i si no tenim gaires manies i no fa gaire vent ens hi podem posar drets al damunt, el precipici per tres costats és considerable. 
Una vegada hàgim gaudit del indret tornarem a la cruïlla anterior i seguirem el camí. 
Pocs metres després, una nova, curta i poc marcada desviació ens porta a un excel·lent mirador de la cinglera on hi ha el Tap Petit, encara que aquest no es veu des d'aquest indret, però s'intueix la seva ubicació. 
Tornem al camí principal i poc després arribem a una cruïlla. Per la dreta arriba el camí ample que no hem seguit poc després del roure Escurçoner. Nosaltres seguirem recta per un camí també força ample. 
Pocs metres després hem de posar atenció en el traçat, ja que imperceptiblement a la nostra dreta arrenca un nou camí que segueix pel llom de la carena dels Clapers. 
Afortunadament només el començament és poc marcat, pocs metres després ja és molt evident tota l'estona. 
Inicialment em vaig passar aquesta cruïlla, però molt aviat vaig dubtar, ja que el camí que seguia girava molt a l'esquerra i també havia vist just on hi havia la cruïlla uns troncs a terra com volen barrar el pas. 
Vaig retrocedir els pocs metres de més i efectivament d'allà arrencava el camí de la carena dels Clapers. 
Aquest camí és una passejada molt agradable que ens deixa al camí principal del coll d'Estenalles a la Mola. 
Girarem a la dreta i el seguirem uns deu minuts aquest camí per la carena del Pagès fins que arribem al coll dels Tres Termes, una important cruïlla de camins, ja que a la dreta surt el camí de la carena dels Ginebres, recta a la Mola i a l'esquerra surten dos camins un a la font Flàvia i els Òbits i un altre al turó dels Òbits. 
El recorregut lògic de l'excursió és seguir per la carena dels Ginebres, però el dia era molt fred hi volia esmorzar en un indret arrecerat del vent i acaronat pel sol i el turó dels Òbits reuneix aquestes condicions. 
Així que vaig fer una curta desviació per anar a aquest turó. Té una vista una mica limitada, però permet gaudir de la Mola, del mar i una mica del Pirineu. 
Reconfortat per la caloreta del cim tornés a entrar a l'ombra només abandonar-lo i tornar al coll dels Tres Termes. 
Ara si que seguirem el camí de la carena dels Ginebres. Com ens ha passat a la carena dels Clapers, el camí per la dels Ginebres és també molt bonic i agradable de caminar-hi ja que és força planer. 
Així arribem al Morral Gran, un espai obert amb una gran panoràmica de la zona i del Montcau però caminant uns metres més endavant arribem a la àmplia punta de la cinglera, que és un gran mirador, Montserrat, Castellsapera, Montcau, la Mola i tota la vall. 
Si hem anat fins l'extrem de la cinglera retrocedirem uns metres per tal de retrobar i seguir el camí. 
Arribem a una nova cruïlla de camins i seguim recta i d'aquesta manera arribem als peus del Morral d'en Bens, és relativament fàcil pujar-hi i més si portes una corda per a baixar més segur, però avui no serà, ja que ni portava corda i a més la roca estava mullada i segons en quins racons, la humitat inclús estava gelada. 
Així que és qüestió de seguir el camí, que ara fa una davallada forta durant els primers metres, després gira a l'esquerra i comença l'aproximació a la zona de Can Prunera. 
Arribem a la collada de Can Prunera i seguim recta encarant-nos amb el turó. 
El camí es divideix en dos per a revoltar el turó, seguirem el de l'esquerra que és el que s'apropa més al cim. 
L'abandonem un moment per tal de pujar estrictament al cim del turó del Coll de Can Prunera, però que la vegetació tapa tota la vista; només hi ha una fita mig amagada entre els ginebrons. 
Tornem al camí que hem abandonat i hi fem l'aturada, ja que és un indret que té molt bona vista, que és la que tindria el cim si no hi hagés tanta vegetació. Tot el turó és pedra pelada menys el punt més alt. 
Des d'aquest indret també podem observar la carena dels Clapers amb la cinglera on hi ha les pedres dels Taps, encara que costen una mica de distingir.
Seguirem fem la circumval·lació del turó i de l'altre costat surt el camí que baixa pel llom de la carena. 
En aquesta carena, i a prop del cim hi ha un arbre força característic pel seu aïllament total dels altres arbres. 
El camí és força marcat i amb fites. Per un moment s'aparta per l'esquerra del llom pel estalviar-se un petit ressalt i després hi torna. 
Baixa per una esquena pelada molt amplia; el camí hi fa giragonses, també senyalades amb fites. 
Aquí vaig tindre que anar amb molt de compte, ja que havia nevat i plogut i feia molt de fred i les pedres estàvem cobertes de glaç. Però això és un fet excepcional en aquesta zona, i en condicions normals, és a dir gairebé sempre, aquesta baixada del turó del Coll de Can Prunera no ha de representar cap problema. 
Arribem al fons del barranc i travessem el torrent i seguidament remuntem pocs metres per l'altre costat per tal de retrobar el camí paral·lel a la carretera. 
Seguirem aquest camí a la dreta i aviat arribarem a la cruïlla que porta al primer aparcament o seguirem una mica més si hem d'anar al segon aparcament. 
HORARIS: 
de l'aparcament al Tap Petit: 40mn 
del Tap Petit al mirador: 05mn 
del mirador al camí principal de la carena del Pagès: 20mn 
del camí principal al coll dels Tres Termes: 10mn 
del coll dels Tres Termes al turó dels Òbits: 05mn 
del turó dels Òbits al Morral Gran: 15mn 
del Morral Gran al turó del Coll de Can Prunera: 35mn 
del turó del Coll de Can Prunera a l'aparcament: 30mn 
TOTAL: 2h 40mn 
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Del km 13 de la carretera al coll d'Estenalles, al Tap, turó dels Òbits, Morral Gran i turó del Coll de Can Prunera - Mura, Catalunya (España)- GPS track

 

 

 

 

 

 


 


 

 




 


 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada