Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 2 de gener del 2019

Can Maçana, Sant Pau Vell, castell de la Guàrdia, la Roca Foradada, refugi Vicenç Barbé i colls Estret i Portella


















   
 

 











 

 








Abans d'entrar en més detalls, cal dir que el desnivell d'aquesta excursió és inferior al que marca la gràfica de 702, com a màxim deu arribar als 400 o com a molt als 500, la diferència és deguda a que a dins la Roca Foradada la senyal del GPS es perd i marca el que li sembla més convenient i com que és un indret que travesses més d'una vegada fas tornar boig al GPS. 
Aquesta matinal ens porta a recorre la zona dels Frares Encantats i de les Agulles del massís Montserratí i gaudir de les seves espectaculars vistes; també ens aproparem a les ruïnes de Sant Pau Vell de la Guàrdia i pujar fins el turó que hi ha al darrera, on encara hi ha algunes restes del castell de la Guàrdia o de Bonidaci. 
També pujarem fins el forat de la Roca Foradada, una de tantes curiositat que ens ensenya Montserrat i que és visible des de molts quilòmetres de distància. 
Deixarem la part obaga del massís en travessar el coll Estret i així arribarem al refugi Vicenç Barbé, emplaçat sobre una plataforma amb unes vistes fantàstiques i així tornarem pel coll de la Portella. 
Un recorregut sense gaires complicacions i cap de remarcable, sempre per camins perfectament marcats i amb totes les cruïlles perfectament senyalitzades. 
Ens haurem d'ajudar en algun moment de les mans en la pujada al castell de la Guàrdia, en la Roca Foradada, en el darrer tram de pujada al coll Estret i en la baixada de la Portella; però cap d'aquests passos son complicats ni son aèris. 
Per a començar la caminada ens situarem a l'aparcament que hi ha a can Maçana, on arribarem seguint la BP-110. Els dies festius aquest aparcament és de pagament. 
Només començar a caminar entre les taules i bancs d'aquesta zona de pic-nic hi ha un mirador de la zona de les batalles napoleòniques amb un petit esquena de la batalla que es va desenvolupar a la zona. 
Contemplada la vista de d'aquest mirador, seguirem l'ample camí i després d'una curta pujada ens trobem amb el mirador del coll de Can Maçana, amb una taula panoràmica. 
Seguim el camí i arribem a la cruïlla de Sant Pau Vell. 
Abandonem el camí (al que tornarem després) per seguir el camí de la dreta que ens deixa al costat mateix de les ruïnes de l'antiga parròquia del terme del Bruc, que fou consagrada l'any 1084. 
Des de l'amplia esplanada que hi ha al davant podrem gaudir d'una basta panoràmica. 
Del darrera mateix de les ruïnes surt un marcat corriol amb unes marques de pintura blava que ens porten fins el cim del turó, on encara queda la base d'alguns murs del castell de la Guàrdia. En aquest curt camí hi ha algun sector en que segurament ens haurem d'ajudar de les mans per a pujar amb més comoditat, però ni de bon tros l'indret dona la sensació de verticalitat. 
Si hi arribem quan el sol està a punt de sortir, paga la pena espera-se a que ho faci per darrera de les agulles montserratines. 
Visitat i contemplada la panoràmica de la que gaudim, amb Sant Pau als peus i tornem per a refer el camí fins la cruïlla esmentada anteriorment on retrobem el camí principal que continuem seguint. 
Una mica més endavant hi ha una discreta desviació a l'esquerra que ens porten fins un nou mirador, on hi ha un banc, un geocaching, algun pessebre i dues paques recordatives. 
Tornem al camí principal i seguidament arribem a la cruïlla del collet de Guirló. Aquesta cruïlla serà d'anada i tornada. Ara seguirem pel camí que segueix recta i tornarem pel de la dreta. 
A partir d'ara el camí ja no és tan ample i comencem a tenir l'espectacular vista de les parets dels Frares Encantats, de la Roca Foradada i de la Cadireta. 
Seguim el camí i hem d'estar atents a la següent cruïlla, d'on surt a la dreta el camí que porta a la Roca Foradada. 
Forta pujada per aquest camí, que gairebé sense adonar-nos ens deixa a l'espectacular indret de la Roca Foradada. Un indret amb una màgia especial. A l'altre costat del forat d'aquesta roca hi ha una balconada amb unes vistes molt extenses. Just en aquesta balconada hi ha un pas a l'esquerra que ens permet seguir uns metres per una cornisa a mitja paret de la Cadireta. 
Costa marxar d'aquest indret, ja que ara estem en un costat, ara a l'altre, tornem a la balconada repetides vegades. Aquesta balconada serà visible durant bona part de la pujada al coll Estret i podrem contemplar la magnitud de l'indret si hi ha excursionistes a la balconada, ja que ens serviran per marcar la pauta de proporcionalitat entre l'alçada de les persones i la de la paret. 
Desfem el camí que ens ha dut fins la Roca Foradada i seguim el camí. Pocs metres després passem per sota la Cadireta i el seu espectacular sostre. Hem d'aixecar molt el cap per veure la paret i el sostre i les curioses cavitats que donen la forma característica a aquesta monumental roca. 
Seguim caminant, tot girant la vista per anar observant com va canviant la silueta de la Cadireta. 
Arribem a una nova cruïlla, també senyalitzada. Aquí hem d'abandonar el camí que seguíem i continuar pel que surt diagonalment a la dreta. 
S'acaba la "bona vida" i comença la pujada. Primer anem diagonalment a l'esquerra. 
En un revolt sortim a un mirador excel·lent, i si sentim veus, ens hem de fixar be d'on venen, ja que segurament veurem persones penjades a mitja paret, i és que son a la balconada de la Roca Foradada. 
Seguim pujant i arribem a una cruïlla; també perfectament senyalitzada. A l'esquerra aniríem al coll de Port i a la dreta al portell Estret. 
Seguim aquesta darrera indicació, i després d'una curta flanquejada entrem en una estreta i costeruda canal. El pendent s'accentua molt, el camí va fent curtes giragonses; en algun moment ens haurem d'ajudar de les mans simplement per fer més fàcil la pujada. 
No tenim gaire vista perquè l'amaguen la vegetació i les verticals parets que ens envolten. 
Així arribem al portell Estret a 1007 metres d'alçada. Aquí abandonem la part obaga de la muntanya, però de moment es nota, ja que comencem a baixar per la canal Ampla vers el refugi Vicenç Barbé per dins del bosc. 
El camí està perfectament marcat i passem pel costat d'una petita bauma. Anem baixant sense cap mena d'entrebanc fins que arribem a una nova cruïlla, amb la senyalització corresponent i una de molt antiga gravada en una pedra que hi ha al terra al costat mateix del rètol modern. 
Seguim a la dreta i en 3 minuts arribem al refugi Vicenç Barbé, situat a 897 metres i amb ell a la bona vista i a gaudir de la part solana de la muntanya. 
Aquest refugi està tan ben situat que convida a estar-hi una bona estona gaudint de l'indret tot contemplant les "agulles" que ens envolten. 
A contracor deixem aquest indret i seguim el camí, que ens porta fins la Portella, però abans ens desviem uns metres per tal d'apropar-nos a un bon mirador del refugi. 
La baixada del collet de la Portella és una curta i inclinada canal, però molt transitada, i hi ha una mena de petits graons que treuen la mica de dificultat que podria tenir l'indret. 
Superada ja la baixada de la Portella el camí ens porta novament al collet de Guirló, on retrobem l'itinerari de pujada, que seguirem fins a Can Maçana. 
Durant aquest darrer trajecte de tornada em va quedar el dubte de si era millor anar a Sant Pau Vell a l'anada o a la tornada. Ja que de tornada ja hi tocava completament el sol, mentre que a l'anada restava a l'ombra. 
HORARIS: 
de Can Maçana a Sant Pere Vell: 20mn 
de Sant Pere Vell al castell de Guàrdia: 05mn 
del castell al mirador del geocaching: 10mn 
del mirador a la Roca Foradada: 20mn 
de la Roca Foradada al portell Estret: 40mn 
del portell Estret al refugi Vicenç Barbé: 10mn 
del refugi a la Portella: 15mn 
de la Portella a Can Maçana: 30mn 
TOTAL: 2h 30mn

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Can Maçana, Sant Pau Vell, castell de la Guàrdia, la Roca Foradada, refugi Vicenç Barbé i colls Estret i Portella - El Bruc, Catalunya (España)- GPS track




 

 

 



 

 

 

 


 

 

 

 

 



 

 

 

 




 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada