Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 16 de setembre del 2020

Sant Martí del Montnegre, baixada directa pel GR83 al pantà de la Brinxa, i tornada pel dels Crous












 

 Bonica i poc o gens freqüentada excursió circular al voltant de Sant Martí del Montnegre.

Esmento "poc freqüentada" perquè des de Sant Martí, les excursions més freqüents son anar a l’ermita de Santa Maria del Montnegre i pujar al turó Gros i a la muntanya d’en Vives, que és el sostre comarcal del Maresme; però baixar als pantans de la Brinxa o dels Crous, ja és menys freqüent.

Els pantans de la Brinxa ( o del Gorg Negre) i dels Crous, son dos petits embassaments de rec; el primer és situat a la llarga riera de Fuirosos, que és afluent de la Tordera a la Batllòria;; mentre que el dels Crous està a la riera del Sot de Fresser que és tributària de la de Fuirosos.
El fort temporal de la tempesta "Glòria" del gener del 2020 ha fet estralls a tots dos; malgrat que els ha omplert fins dalt, però malauradament els ha deixat la superfície totalment coberta de troncs i fulles, i pràcticament no es veu l'aigua.
També crec que els ha disminuït la superfície, ja que he posat dos punts d'interès, un al començament a prop de la presa del de la Brinxa, i el segon a la cua, però mirant el mapa, aquest punt d'interès no està a la cua, ja que encara queda ben bé un terç d'embassament darrere seu; aquest tros que hauria de ser aigua, és una llarga llengua de sorra, inclús el punt d'interès ha quedat lleugerament a sobre l'aigua.

L'excursió no presenta cap dificultat tècnica; però durant el descens de Sant Martí al pantà de la Brinxa, tot i estar seguint el GR-83 de Montserrat al Canigó, és un camí que baixa fort, i el sauló està molt erosionat, i cal procurar no relliscar.
Però de totes maneres és una excursió que ens deixarà una grata sensació de satisfacció i que a la vegada ens permetrà conèixer una mica més aquesta zona del Montnegre.
Caminarem tota l'estona per dins de bosc de faigs i alzines sureres, on alternarem sectors costeruts amb d'altres de planers, i on també combinarem pistes i camins .

L'itinerari comença a l'ermita de Sant Martí del Montnegre a la que arribarem des de Sant Celoni per una pista que pràcticament és una carretera, però sense asfaltar, o des de Pineda de Mar o Tordera i Hortsavinyà per una pista forestal ampla i en força bon estat
L'ermita de Sant Martí del Montnegre, actualment molt ben conservada per la comunitat dels frares caputxins, que en tenen cura així com també de la casa d'espiritualitat que hi ha al costat.
Just abans d'arribar al trencall de l'ermita hi ha una zona habilitada per a aparcar, així com davant mateix de l'ermita.
Primer passarem pel costat del restaurant Montnegre, on els caps de setmana podem fer-hi parada i fonda, o per esmerçar de forquilla, o per dinar-hi o ambdues.
i immediatament arribem a l'ermita de Sant Martí (on hi ha el segon aparcament), gaudirem una estona d'aquest racó de pau i recolliment i seguirem la pista (GR-83) que va davallant lleugerament; el primer trencall seguirem la pista de la dreta i passarem pel costat d'uns camps llaurats.
Poc després abandonarem la pista per a seguir un camí que surt a la dreta; els primers metres fan dubtar, però després es converteix en un bonic i ben fresat camí que comença a baixar fort, procurant no relliscar amb el sauló.
Més avall arribem a una pista que seguirem uns metres a la dreta.
En un proper i pronunciat revolt a la dreta, l’hem d’abandonar i seguir el GR83 recta avall, anem trobant alguna senyal de l’esmentat GR83.
Tot i la forta baixada (a estones) és un camí molt bonic per dins del bosc.
El descens s'acaba en arribar a una ampla pista i amb el gran mas de Can Riera de Fuirosos al davant mateix, però dissimulat per la vegetació.
Hem arribat al punt més baix de l'excursió.
Aquí abandonem el GR-83 que segueix la pista per l'esquerra, mentre que nosaltres la seguirem per la dreta, aquesta pista voreja els extensos camps i prades que hi ha al davant del mas, en un paratge molt bonic.
Arribem a una cruïlla, on farem una anada i tornada al pantà de la Brinxa.
Per anar-hi seguirem la pista de l'esquerra; una mica més endavant travessa a gual la riera de Fuirosos, que normalment porta aigua.
Remuntem uns metres més per la pista i arribem al pantà de la Brinxa. Sobta i sorprèn trobar aquesta quantitat d'aigua en aquest recondit i remot racó del Parc del Montnegre; és un paratge molt bonic, i la millor perspectiva la tindrem des de l'altre punta del pantà.
Una vegada contemplat i fotografiat l'indret, tornem sobre les nostres passes fins l'anterior cruïlla d'anada i tornada, i ara seguim la pista que s'enfila tot seguint la riera del Sot del Fresser.
Aviat apareix a la nostra esquerra el pantà de Crous, més petit, més enclotat i menys vistós que l'anterior, baixem fins a la resclosa per a poder-lo veure i fotografiar-lo millor.
Una vegada vist, seguim remuntant la riera, tot seguint la pista.
Arribem a una cruïlla, on per l’esquerra surt el camí, poc marcat, que porta a l’amagat mas dels Crous. Nosaltres, però, seguirem recta amunt per la pista.
Ara anirem recuperant l’alçada que havíem perdut; però aquesta vegada la pujada serà molt més suau que la baixada, i tota l’estona anirem enllaçant antigues pistes forestals.
El paisatge és a estones ombrívol.
Més amunt passarem pel costat de les ruïnes d’un antic mas (del que no he sabut trobar-ne el nom), ja veiem el gran mas de les Preses a l’altre costat de la barrancada.
Anirem pujant, passarem pel costat d’una antiga bassa, que hi ha al costat del camí i finalment arribarem a enllaçar amb la pista principal, just a l’indret de l’arbre monumental de l’Alzina Grossa de Can Preses; indret acollidor que convida a fer-hi una aturada a recer de la seva ombra.
Seguirem la pista i arribarem de nou a l’inici de l’itinerari.

HORARIS:
De Sant Martí del Montnegre a Can Riera: 50mn
De Can Riera al pantà de la Brinxa: 10mn
Del pantà de la Brinxa al dels Crous: 20mn
Del pantà dels Crous a l’Alzina Grossa: 50mn
De l’Alzina Grossa a Sant Martí del Montnegre: 25mn
TOTAL: 2h 35mn

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:

Wikiloc | Ruta Sant Martí del Montnegre, baixada directa pel GR83 al pantà de la Brinxa, i tornada pel dels Crous



















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada