Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 28 de març del 2020

Hospital de Benasc - Mall Pintrat o pic del Port Vell, 2846 m.

    
 Primer que rés haig de remarcar que el traçat està realitzat des de l’ordinador, per aquesta raó pot ser que sobre el terreny el recorregut no s’ajusti exactament a la realitat; però és un itinerari molt evident, primer per un camí molt senyalitzat i després per terreny descobert i molt evident, on no tindrem dubtes per on seguir, excepte que hi hagi boira, llavors el traçat és útil com a referència. Però si la boira hi és de pujada, també ens haurem de replantejar l’excursió, ja que el principal atractiu del cim, és precisament la panoràmica.

A la vall de Benasc, la gran serralada del massís de la Maladeta amb un impressionant seguit de cims de més de tres mil metres deixa una mica eclipsats els cims de la carena paral•lela i fronterera, que tenen una menor alçada.
Però precisament per estar una mica separats de l’eix més elevat, gaudeix una gran panoràmica sobre aquest, i a més, per ser fronterers, també gaudeixen d’una extensa panoràmica sobre el vessant occità.
Tots els cims d’aquesta carena tenen una panoràmica espectacular, com els pics de la Mina, Salvaguarda, Glera, Sacroux, Estaouas, ...
Un d’ells és el Mall Pintrat o pic del Port Vell, de 2846 metres d’alçasa, situat més o menys al davant mateix del pic d’Alba.
En aquest punt la carena descriu una corba de 90 graus i aquest fet li dona al cim una vista encara millor que la dels seus veïns.
Hi he pujat dues vegades, una a la primavera, concretament el 26 d’abril del 1992 i una altre a la tardor, el 19 de setembre del 2010, i en totes dues vegades he tingut la sort de tenir un temps molt bo, i per tant he pogut gaudir de la pujada i vista amb neu i sense.
Degut al bon temps, i a que és una excursió curta, he pogut dedicar temps per anar apuntat tot el que es veu ... i que jo conec: Maladeta, Maladetas Occidentals, Dent d’Alba, Alba, (el cim de l'Aneto no es veu), tuca Blanca, Forcanada, Molières, Besiberri, Montardo, tota la carena des del Estaouas a la Forcanada (l'únic cim que no es veu és el Sacroux), i totes les muntanyes de ponent: Fouillouse (o tuca d’Es Caballos), Mall Plané, Mall Barrat, Bom, Malpàs, Perdiguero, Posets, Ixeia, Remunye, Aiguas Passas; i també els més llunyans com el Cotiella, Turbón, Pica d'Estats, Mont-roig, Certascan, Araguells, Tatats, tuca del Campament; i els estanys de Celinda, Glera (o Gorgutes), Muntanyeta, els dos de la vall de Remunye i l'estany d'Alba, també es veu l'estany d'Alba Superior, el poble de Luishon i l'estació d'esquí de Superbagnères. En fi una panoràmica que per si sola ja justifica la pujada a aquest destacat cim.
Dels tres “Malls”: Barrat, Plané i Pintrat, el més fàcil és el Plané, però la facilitat queda compensada per la llargada de l’itinerari, doncs cal anar per la vall de Remunye i pujar a la carena i després baixar pel vessant N i seguir fins el cim; el Mall Barrat, tal com el seu nom ja deixa entreveure, és el més difícil; mentre que el Pintrat, queda molt proper i la seva pujada, no presenta cap dificultat, però passem dels 1800 metres aproximadament del final de la carretera C-139 al 2800 del cim en molt poca estona, per tant el pendent és considerable, tot i que no hi ha cap pas vertical, ni de grimpada.
També podeu trobar aquest itinerari a la Guia del CEC “Posets-Perdiguero”, volum 1, concretament és l’itinerari n. 59.

Tal com ja he comentat abans, aquest itinerari comença al final de la carretera C-139 que va de Benasc a .... enlloc, ja que tenia que travessar la muntanya per un túnel, que mai es va construir.
En aquest indret, situat aproximadament a 1800 metres d’alçada, hi ha un bon lloc per aparcar, i just allà arrenca el camí al port de la Glera, que segueix el barranc de les Gorgutes, que neix a l’estany del mateix nom, camí que seguirem una bona estona.
Tot el camí està molt ben marcat i senyalitzat.
Primer ens enfilarem per dins del bosc i molt allunyats del torrent de les Gorgutes, en una forta i sostinguda pujada, compensada per l’entorn, que és molt bonic.
De bon començament passem pel costat de les ruïnes d’una antiga cabana.
Força més amunt arribem a les ruïnes d’una segona i petita cabana, aquí el camí fa una forta i pronunciada llaçada i es separa encara més del torrent.
A mesura que sortim del bosc, el camí perd inclinació.
Arribats a la cota de 2100 metres aproximadament el camí comença una llarga flanquejada i fa un decidit gir de 90 graus a l’esquerra per tal d’anar a buscar i travessar el torrent.
Nosaltres, a l’entrada d’aquest replà i abans de que el camí faci el gir, l’haurem d’abandonar (hi ha fites), car a partir d’ara l’itinerari consistirà en anar pujant pel llom de la carena de la nostra esquerra que ens conduirà directament al cim.
Aquest punt no és l’únic on podem començar la pujada al cim, ja que, inicialment, el llom de la carena és força ampli i arrodonit.
També podem seguir el camí a l’estany de les Gorgutes, i deixar-lo just abans de travessar el torrent, en aquest punt hi ha un gran replà, podem remuntar el torrent uns metres i entrarem en un apartat i bonic pla situat a sota el Port Vell ó Vielh. Des d’aquest punt també podem atènyer la carena i enllaçar amb l’itinerari principal.
Fem una mica de volta, però, repeteixo, l’indret és apartat i bonic.
Tornem al punt anterior; comencem a remuntar la carena, no hi ha camí, però tenim fites i a més a més l’itinerari és força evident.
Cal començar a guanyar altura, pels successius repeus d’aquest llom. Els escadussers arbres del començament aviat desapareixen.
A una alçada de 2310 metres arribem a un collet, on hi ha (o hi havia) un pal metàl•lic de la Reserva Nacional de Caça, i pràcticament és l’únic sector una mica planer de tota la carena.
A partir d’aquí hem de superar un tram força inclinat, però sense cap mena de dificultat.
El panorama comença a ser molt dilatat. Tots els cims que ens envolten van quedant lentament a un nivell inferior. Una alta i planera aresta sembla ser el punt culminant; però en arribar-hi veiem que només és el vèrtex entre la carena que seguim amb la carena que puja del Port Vell.
Però de tota manera el cim ja és molt proper, i que consisteix en un petit con on hi ha un amuntegament de blocs.
El Mall Pintrat, també conegut amb el nom de pic del Port Vell ó Vielh, està situat al final de la llarga i complicada aresta que arrenca al coll Inferior de Lliterola i segueix una marcada direcció E fins aquest cim, on gira bruscament 90 graus en direcció N, vers el pic d’Estauas.
Aquest gir de l’aresta vers el N dóna al cim un important aïllament vers els vessants S i E. Per exemple, l’Hospital de Benasc es veu pràcticament als nostres peus, i el panorama vers el vessant N no desmereix gens, perquè també es veuen els afores del poble de Luishon, així com el balneari de Banhèras de Luishon.
Dalt del cim, si el temps acompanya, us ben asseguro que hi estareu força estona en estat “contemplatiu”.
Després d’haver gaudit de la gran panoràmica de 360 graus, emprendrem la tornada pel mateix itinerari de pujada.

HORARIS:
Del final de la carretera C-139 al punt on abandonem el camí: 45mn
De l’abandonament del camí al collet situat a 2310 m: 55mn
Del collet al Mall Pintrat: 1h 30mn
Del cim al final de la carretera: 1h 50mn
TOTAL: 5h

NOTA: Per últim, tornar a recordar que el traçat és fet des de l’ordinador, per tant, tot i que he procurat ajustar-lo al màxim, pot ser que el recorregut real no encaixi totalment amb el traçat; però també, repeteixo, que tot l’itinerari és evident, i on no hi ha camí, al ser un espai obert, sense arbres, el traçat o és obligatori o podem caminar per on ens plagui, i si hi ha congestes, ja no cal ni esmentar-ho.

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc | Ruta Hospital de Benasc - Mall Pintrat o pic del Port Vell, 2846 m.1 comentari:

  1. M'agrada molt com escrius i descrius, ha estat un goig l'estona pel teu post.

    ResponElimina