Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 6 de febrer del 2020

Cases de Collfred (Ciuret), escletxes de Freixeneda(ó de l'Egua ó de les Clapisses) i plans de la Correjada


























Interessant, bonica i plàcida caminada que ens serveix per a conèixer aquestes esquerdes amagades dins d'una bonica fageda.
A "espeleoindex" hi trobareu una completa i detallada informació d'aquestes esclexes, de la que en transcric una part:
"Conegudes localment des de temps immemorials, no és fins 1986 en una monografia local sobre el Vidranès (Ramon Vinyeta, 1986) que apareixen citades com les Correjades i això motivà la curiositat de Ferran Cardona que, amb Josep Cuenca i Xavier Samarra les localitzen l'hivern de 1989-90.
L'Espeleo Club de Gràcia les explora i topografia durant els anys 1993-94.
A grans trets, es poden distingir tres grans esquerdes o conjunt d'esquerdes, d'acord amb la seva situació topogràfica s'han anomenat Correjada de Baix, Correjada del Mig, i Correjada de Dalt.
Entre les dues primeres correjades esmentades, existeix una clariana allargassada i planera en el bosc, que per situar millor el conjunt, es va denominar Pla del Campament. La tercera correjada queda separada de la segona per una altra clariana que es va denominar Prat de Dalt.
Bibliografia
Borràs, J; Miñarro, JM; Talavera, F.(1980).-'el ripollès, la garrotxa i l'alt Empordà'. Catàleg
Espeleològic de Catalunya (vol.4):242. Ed. Políglota. Barcelona.
Ferran Cardona Oliván, (1993).-'Les Correjades (la Vall d'en Bas-Garrotxa)'. Exploracions
(16):51-65. (EC Gràcia). Barcelona.
Jordi de Valles, (2009).-'Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Ripollès' Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.3):236-238. EC Gràcia/FCE."
Després d'aquest ampli i acurat treball, poca més puc afegir-hi, tret de la descripció del camí i d'un parell d'indrets més que també visitarem.
Un indret característic d'aquesta excursió és també la cabana de fusta que hi ha a pocs metres de les escletxes.
La trobem a la vora del camí, és una interessant i misteriosa barraca de fusta de forma una mica original i més pròpia de construccions de latituds situades més al nord.
Tot i la ruïna progressiva que presenta, encara es pot contemplar que té dues parts diferenciades, una de molt gran que podria ser un magatzem, i una altre de més petita, amb lliteres numerades, però sense rastre de xemeneia i de cuina que òbviament servia d'habitatge. Podria tractar-se d'una refugi forestal o de llenyataires, però sembla que no es té constància que mai hagi tingut aquesta funció.
Cal destacar la curiosa signatura en una paret lateral on es constata el nom i la data “Ramon Basagaña 12 de juliol de 1938”.
L'altre indret que visitarem és l'ampli prat de la Correjada o Carrejada, des d'on gaudirem una àmplia panoràmica del Canigó, del Costabona, del Comanegra i del Bassegoda.
Indret que per cert, dona nom a les escletxes.

Per a situar-nos al començament de l'itinerari tenim dues opcions, una és anar-hi per Vidrà i l'altre des de Sant Privat d'en Bas.
Aquests dos pobles estan units per una estreta carretera que s'enfila fins la collada de Riufred.
Si venim de Vidrà (opció més raonable) primer passarem per Ciuret (indret situat en mig d'unes prades fantàstiques) i seguidament la carretera s'enfila fins la collada de Riufred.
Pocs metres després de la collada una pista surt a la dreta i porta a les cases de Riudred, la Casavella i la Casanova.
Hem de deixar el vehicle a la Casavella, una mica abans que el pas per la pista quedi restringit a veïns i vehicles autoritzats.
Si venim de Sant Privat, evidentment trobem el mateix trencall a l'esquerra, un metres abans d'arribar al coll de Riufred.
Ens posem a caminar tot seguint la pista, pocs metres més endavant deixem enlairada el gran mas de la Casanova i poc després travessem uns dels torrents que acabem formant el torrent de Santa Magdalena.
La pista va seguint les ondulacions de la muntanya, i anem passant de la solana a la obaga, tot per dins del bosc de faigs, roures i grans arbres de boix grèvol.
Més endavant, a l'esquerra del camí hi ha un faig monumental.
El camí va seguint la pista sense cap mena de complicació, i torna a travessar un torrent , indret on hi ha la font dels Castellans.
Seguim caminant i arribem a l'indret de la barraca de fusta.
A part de la curiositat de la barraca, en aquest punt podem fer una petita circumval·lació.
Seguirem per la dreta per un camí que s'enfila per dins del bosc, hi ha marques grogues que ens van senyalitzant el pas, perquè a mesura que pugem l'ambient va canviant i el camí es torna una mica perdedor.
De sobte comencem a veure petites cingleres. Hem arribat a les escletxes de la Freixenada.
Ara ens podem recrear tant com vulguem, les podem observar totes, una part, baixar a les que es pugui, travessar per dins les que es deixin; és a dir podem estar-hi l'estona que ens vingui més de gust.
En el traçat només hi he posat dos punts d'interès, però podria estar-ne farcit, ja que hi ha escletxes arreu, i de totes mides i fondàries; també hi ha algun pou, és a dir també cal anar amb una mica de precaució, i algunes escletxes també son força profundes; s´hi pot anar amb criatures, però arribats a les escletxes cal reforçar les precaucions.
Una vegada haguem recorregut i gaudit d'aquest laberint d'esquerdes, podem tornar estrictament per on hem vingut, però podem fer una petita variació que consisteix en seguir una pista a la dreta que fa un ampli gir de 180 graus a la dreta, però que no el farem perquè anirem travessant el prat per tornar a enllaçar amb la pista uns metres més avall.
Som a l'extens i magnífic pla de la Correjada; per uns moments hem sortit del bosc, i ara podem gaudir abastament d'un espai obert amb una gran panoràmica.
Gaudim també d'aquest paratge, i seguidament reprenem la marxa tot seguint la pista que ens porta novament, i ens pocs minuts, a la barraca de fusta; indret on retrobem l'itinerari d'anada; i que ara si, seguirem fins el punt d'inici d'aquesta bonica excursió.

HORARIS:
de les cases de Collfred a la barraca de fusta: 1h 10mn
de la barraca a les esquerdes de Freixeneda: 15mn
de les esquerdes al pla de la Correjada: 20mn
del pla de la Correjada a l'inici: 1h
TOTAL: 2h 45mn
NOTA
El temps aquesta vegada és simplement orientatiu, perquè les esquerdes, sumant-les totes tenen una longitud d'uns 1800 metres, i depèn de les que mirem i baixem, podem allargar força la durada de l'excursió. En aquesta descripció, a les escletxes vàrem romandre una hora aproximadament, temps que NO està inclòs a la suma de temps parcials.

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc | Ruta Cases de Collfred (Ciuret), escletxes de Freixeneda(ó de l'Egua ó de les Clapisses) i plans de la Correjada

































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada