Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 10 de maig del 2019

Aeri de Montserrat, tossal Rodó, Cul de Portadora, turó de la Socarrada, turó de l'Hospici i Sant Salvador de les Espases








   


















   






Interessant excursió circular, sortint de l'estació inferior de l'aeri de Montserrat, per la serra de Cul de Portadora, baixant fins a Sant Salvador de les Espases i amb tornada fluvial, seguint el curs del riu Llobregat. 
Referent a la serra i cim del "Cul de Portadora", en alguns escrits s'esmenta com a "Cul de la Portadora", aquest article de més, canvia totalment el significat del nom de la serra. ja que una portadora o semal és: "un recipient de fusta amb dos agafadors", antigament tenia moltes utilitats, entre elles la de transportar el raïm de les vinyes; mentre que l'article "la" desvirtua aquesta definició. 
Aquesta és una excursió per a gaudir tota l'estona de la vista sobre la muntanya de Montserrat, ja que només ens en separa la fondalada del riu Llobregat; així que a part de la vista del Monestir i la Santa Cova, també sentireu les campanes del Monestir i podreu anar mirant l'aeri com puja i baixa i contemplar amb tota la seva magnitud l'obra d'enginyeria que va representar l'any 1930 la seva construcció. 
És una excursió completament fàcil, només en baixar del turó de l'Hospici hi ha un petit grau on cal posar una mica d'atenció, però que no representa cap dificultat. 
Seguirem durant gran part del recorregut marques de pintura de GR (vermell i blanc), marques de Senders Locals (blanc i verd), de Poc Recorregut (blanc i groc) i també del Camí de Sant Jaume (la típica fletxa groga). 
Sempre caminarem per camins i pistes. En aquest recorregut a part dels indrets del títol, també passarem per altres indrets interessants com per una cabana de pedra seca i les ruïnes del que fou el "Gran Balneari de la Puda de Montserrat", en estat de total abandó, però on encara es percep en l'aire "l'olor" de les aigües sulfuroses i l'antic aire senyorial del passeig central amb la filera de plataners a cada costat. 

Per començar a caminar ens hem de situar a l'estació inferior de l'aeri de Montserrat; hi ha dos zones d'aparcament, un a dins el recinte i l'altre al fora, al costat de la carretera, molt ben senyalitzat, amb entrada senyalitzada a la carretera. 
L'interior s'obre a les 10, que és quan comença a funcionar l'aeri, com és de suposar que comenceu les excursions abans d'aquesta tardana hora, segurament haureu d'aparcar a l'aparcament de la carretera i travessar a peu el pont sobre el riu Llobregat. 
Aquí veureu que el traçat fa una mena de bucle, no és rés estrany, ja que a la tornada passarem per sota el pont i per tant en aquest lloc la pròpia traça es creua, però a diferent nivell. 
Situats a l'estació de l'aeri hem de pujar les escales com si anéssim a entrar-hi, però a l'esquerra hi ha un pas subterrani que porta directament a l'andana de l'estació de ferrocarril de l'aeri de Montserrat. 
Allí hem de caminar fins el final de l'andana i just on hi ha el cartell que adverteix de la prohibició de caminar per la via veurem que a l'esquerra arrenca un camí que comença amb una forta pujada. 
Be, comença i segueix, ja que per aquest camí farem gran part del desnivell de la jornada; en poques passes el riu i Monistrol queden força enfonsats i tot el conjunt va agafant una gran perspectiva. 
Finalment arribem a un replà on s'acaba la forta pujada i ens desviem uns metres a l'esquerra per a visitar una cabana de pedra seca. 
Visitada la cabana, tornem al camí anterior que ara comença un llarg flanqueig per la dreta, estem flanquejant per sota el Cul de Portadora, arribem a un revolt, que és un bonic mirador, però de fet, tot el camí és un bon mirador de la muntanya de Montserrat. 
El dia d'aquesta descripció, no feia un dia clar i radiant, però també té el seu encant veure com les boires juguen amb la muntanya, tapant i destapant les roques i el Monestir. 
A partir d'aquest mirador, el camí es converteix en un de més ampla i finalment es converteix en una pista. 
Aquí tenim dues opcions, una consisteix en seguir a l'esquerra i anar directament al coll de les Bruixes, i l'altre consisteix en seguir a la dreta per un corriol o antiga pista mig esborrada per anar fins la punta del tossal Rodó. 
Vaig anar-hi convençut que hi hauria una gran vista, però en arribar-hi en camí s'acabava bruscament i la vegetació no et permet veure gran cosa. Així que deixo a la consideració de cada un si vol anar-hi o no. El que si permet anar-hi és tenir una bonica vista de l'ermita de Sant Salvador de les Espases. 
Situats de nou a la cruïlla on hem decidit anar o no al tossal Rodó, seguim la pista, fins un revolt pronunciat, on hem d'estar atents al traçat i al punt d'informació perquè a l'esquerra arrenca un corriol que en pocs metres ens deixa al bonic i ampli indret del coll de les Bruixes, que és una important cruïlla de camins i pistes. 
A partir d'aquí darem una anada i tornada al Cul de Portadora. 
Per anar-hi girarem a l'esquerra i seguirem un marcat camí que, després d'una pujada inicial, va flanquejant la muntanya, amb alguns punts una mica aeris. 
Tornem a passar per sota el Cul de Portadora, però ara per l'altre vessant, hem de tornar a estar atents al traçat i al punt d'interès perquè hem d'abandonar aquest camí per a seguir-ne un a l'esquerra que puja fins el coll de Portadora (està indicat amb un antic cartell i una fita). 
En arribar a aquest coll ens topem novament amb la muntanya de Montserrat al davant mateix, però ara nosaltres estem a més altura i la imatge encara és més espectacular. 
Girem a l'esquerra i acabem de pujar al cul de Portadora, on hi ha una senyera, un llibre registre i un petit oratori, també hi ha una petita i antiga construcció de base d'alguna antena. Si plou o fa vent, encara té una utilitat perquè et resguarda dels dos fenomens. 
És un indret d'una gran vista panoràmica, vaig tenir la pega que el dia no acompanyava gaire, però tot i així vaig gaudir d'una gran vista sobre Montserrat i la Mola de Sant Llorenç del Munt i el Castellsapera. 
També et pots distreure intentant trobar els dos minúsculs puntets groc de les cabines de l'aeri perduts en la immensitat de la muntanya o com si fossin uns ocells quan queden penjades a sobre el riu, ja que el cable que les subjecta quasi no es veu, només es veu un puntet groc que es va movent. 
Costa marxar d'aquest mirador, però haurem de fer-ho i tornar de nou al coll de les Bruixes. 
Ara seguirem una estona per una ampla pista fins que arribem a una cruïlla de pistes on hi ha un cartell indicador. 
Deixarem a l'esquerra la pista principal que seguíem i que comença a baixar, i en seguirem una de secundària a la dreta, que deixarem aviat per a girar a l'esquerra, per a seguir el tall obert a la vegetació per a protegir el terreny d'una línia de baixa tensió. 
Així arribem al turó de la Socarrada, indret una mica desvirtuat, precisament perquè a dalt hi ha una torre d'aquesta línia elèctrica. 
El Cul de Portadora ja es veu lluny i també ho és l'ermita de Sant Salvador de les Espases, podríem dir que estem més o menys a la meitat de camí entre els dos punts. 
La baixada del turó de la Socarrada la farem per un corriol que segueix la línia elèctrica. El seguirem precisament fins a la propera torre, allà s'acaba aquest semi-perdedor corriol i comença una nova pista que ens porta fins el coll del Roure. 
Aquest coll és una nova important cruïlla de camins. 
Hem de seguir recta, i tornem a estar atents al traçat i al punt d'interès, per a desviar-nos pocs metres a l'esquerra per a pujar al turó de l'Hospici. 
Aquest si que és interessant, ja que és un vèrtex geodèsic amb una vista molt extensa i a més el lloc és molt bonic, amb molt bona vista sobre Montserrat i Sant Salvador de les Espases. 
Tornarem al camí principal i emprendrem una forta baixada per un camí molt ben marcat. 
Arribarem a la vorera d'un curt cingle on moltes marques de pintura ens assenyalaran per on hem de passar. Tot i que no és gens difícil, és l'únic punt de tot el trajecte en que cal anar en compte. 
Superat aquest petit obstacle, seguirem baixant; si mirem endarrere veurem el desnivell que hem baixat ja que el vèrtex del turó de l'Hospici és visible durant força estona; també podrem mesurar el recorregut amb el turó de la Socarrada, també fàcilment distingible amb la torre elèctrica al capdamunt. 
Arribem al coll de Bram, que també és una important cruïlla de camins, i un d'ells és el camí a Sant Salvador de les Espases, perfectament indicat. 
Aquest és un camí molt ample i ben conservat que ens va apropant a l'ermita, encimbellada a la punta de la carena, i de la que anem gaudint des de diferents perspectives. 
La pujada final a l'ermita es fa per unes amplies escales que ens deixen just al davant. 
És un indret molt bonic. Al costat de l'ermita hi ha un espai amb teulada i unes taules a dins i una llar de foc. Al fons hi ha una porta que ens deixa a l'altre costat, on hi ha una font i unes escales que ens porten a dalt el turó de Sant Salvador. Un mirador privilegiat, on impressiona sentir les campanes del Monestir de Montserrat amb el seu to majestuós. 
L'escala que porta al mirador, en realitat son dues, podem pujar per una i baixar per l'altre, totes dues surten del patit pati que hi ha a l'altre costat de l'ermita. 
Aquí farem una llarga estada, ja que primer gaudeixes del mirador i després costa marxar de pati que hi ha al davant de l'ermita. 
Quan ens decidim fer-ho, seguirem el camí que baixa a la cova de Sant Salvador que queda alguns metres més avall. 
És una petita cova on hi ha un oratori de la Mare de Déu de Montserrat, indret tancat amb una reixa. En aquest país tot ha d'estar tancat amb reixes i panys si volem conservar-ho; a diferència per exemple de França, on durant tot el camí de Sant Jaume des de Le Puy en Velay fins a Saint Jean de Pied de Port et fas un fart de passar per ermites i capelles i a totes pots entrar, ja que saben respectar el patrimoni arquitectònic i cultural del país. 
És simplement qüestió d'invertit més en educació. 
Vista la cova el camí segueix baixant fort i aviat l'ermita queda força enlairada per damunt els nostres caps. 
Travessarem tres vegades la torrentera de l'Afrau i passarem per sobre la sortida d'un túnel de la via del tren i poc després sortirem a la carretera que duia a l'antic balneari de la Puda. 
Seguirem aquesta carretera fins a les portes de la Puda, on la carretera es converteix en una ampla pista que seguirem; abans podem apropar-nos a la porta principal del que havia estat un balneari d'aigües sulfuroses, tot seguint un passeig de plataners que encara conserva una mica del seu antic esplendor. 
Tornem a la pista que haurem de seguir molta estona; primer puja uns metres i després torna a baixar a ran de la llera del riu Llobregat. 
Mentre anem pel sector elevat podem gaudir d'una espectacular panoràmica a vista d'ocell del riu i de la carretera C-55. 
Després i fins el final anirem seguint el curs del riu; passem pel costat de la resclosa del Cairat i poc després deixem a la dreta el trencall a Can Tovella. 
Ara i degut al petit embassament del Cairat, el camí esdevé una agradable passejada fluvial amb raconades molt boniques. 
Passem pel costat d'una font i finalment arribem a l'indret de l'aeri. Però el camí que seguim passa per sota l'arcada del pont d'entrada al recinte que queda uns metres per sobre. 
Hem de passar per sota l'arcada i a pocs metres hi ha un cartell que, a la dreta, ens assenyala la pujada a l'aeri i al Monestir seguint el GR i el Camí de Sant Jaume. 
Seguim aquest camí que en pocs metres, però en forta pujada, ens deixa a l'aparcament de dins el recinte. 
Si hem deixat el vehicle a l'aparcament de la carretera, haurem de travessar el pont per arribar-nos-hi. 

HORARIS: 
De l'aparcament de l'aeri a la cabana de pedra seca: 30mn 
de la cabana de pedra seca al tossal Rodó: 40mn 
del tossal Rodó al coll de les Bruixes: 15mn 
del coll de les Bruixes al Cul de Portadora: 25mn 
del Cul de Portadora al turó de la Socarrada: 40mn 
del turó de la socarrada al coll del Roure: 10mn 
del coll del Roure al turó de l'Hospici: 05mn 
del turó de l'Hospici al coll de Bram: 20mn 
del coll de Bram a Sant Salvador de les Espases: 15mn 
de Sant Salvador a la carretera de la Puda: 40mn 
de la carretera a la Puda: 10mn 
de la Puda a l'aparcament de l'aeri: 1h 05mn 
TOTAL: 5h 15mn

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Aeri de Montserrat, tossal Rodó, Cul de Portadora, turó de la Socarrada, turó de l'Hospici i Sant Salvador de les Espases - Monestir de Montserrat, Catalunya (España)- GPS track


 


 

 

 

 

 

 

 

 



 



 


 


 

 

 

 



 

 

 

 

 




 


 

 

 



 

 


 

 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada