Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 13 de novembre del 2017

Granollers de Rocacorba, Santuari de Rocacorba i ermita de Sant Nicolau




  




 





 





 


 


Caminada des de Granollers de Rocacorba (a la vall del Llémena) al Santuari de la Mare de Déu de Rocacorba. 
La caminada transcorre majoritàriament per uns bonics corriols que s’enfilen entre boscos de faigs i roures, que resten una mica de panoràmica al recorregut, però amb excepcions que ens recompensen amb àmplies vistes panoràmiques. 
Òbviament la més espectacular és la vista de la que gaudirem des del Santuari de la Mare de Déu de Rocacorba que abraça una panoràmica de primer ordre que va des de l'estany de Banyoles a la badia de Roses i Cap de Creus, passant pel Pirineu del Canigó al Puigmal, passant per Cabrera i el Far i fins el Montseny. 
Durant el recorregut també passarem per altres indrets interessants com la masia de Gelats, la pedra del Turó Rodó (un altre mirador excepcional de la vall del Llémena), el turó d'Espinassors (un nou i excel·lent mirador), la Roca Barret (una pedra en un equilibri força curiós), el camí de l'Escaleta, la cova de Rocacorba (ó Arcova), pla i collet de Martí, ermita i font de Sant Nicolau, la pedra dels Tres Senyors, el coll Saposa (hi passarem dues vegades), la llosa Llarga, el mas en ruïnes del Portaló i finalment la masia de Can Plana indret d'inici i final del itinerari. 
Per a situar-nos a l'inici de l'excursió a can Plana de la vall de Llémena a Girona hem de seguir la carretera a Sant Gregori i Llorà i passat Sant Martí de Llémena trobem a la dreta la carretera GIV-5315 a Granollers de Rocacorba. 
Una mica abans d'arribar-hi hi ha un trencall a la dreta on per una estreta carretera asfaltada ens porta fins a can Plana que queda a l'esquerra de la carretera. 
Aquí hi ha un petit espai per aparcar just al costat d'un rètol que assenyala l'inici del camí. 
Seguim la pista que ens porta fins al mas Gelats, on hi trobem cinc rucs que ens donen la benvinguda. 
Aquí s'acaba la pista i el camí més o menys planer, ja que a partir d'ara ens enfilarem sense contemplacions. Tot i la forta pujada, el camí és molt bonic i entre la vegetació podem contemplar com la vall del Llémena va quedant enfonsada. 
Finalment després d'aquesta dura pujada arribem a un collet. 
Girarem a la dreta i caminarem uns metres per tal d'apropar-nos al mirador de la pedra del turó Rodó, un bonic mirador que consisteix en una gran pedra que fa de balconada sobre la vall del Llémena. 
Després de gaudir de la panoràmica tornarem al collet anterior i a pocs metres trobarem un rètol indicatiu. 
Recta segueixen les marques blaves que anem seguint en direcció al coll de Saposa i a la dreta marca un camí directa a Rocacorba. 
Si observeu el traçat de l'itinerari veureu que vaig seguir uns metres aquest segon camí, però em va semblar poc marcat i vaig recular per seguir les marques blaves fins el coll de Saposa. 
Després vaig marcar un punt d'interès com a "Cruïlla i drecera a la pedra del turó Rodó" que és la sortida d'aquest camí que no vaig saber seguir. És a dir en lloc de caminar 300 metres en vaig fer 1600! és molt millor seguir la drecera, encara que sembli que el camí es perd. 
En condicions normals hauria seguit la drecera i tard o d'hora hauria trobat el camí, però feia just una setmana que un taxi em va arrossegar uns 30 metres amb una cama i dins i l'altre a fora a l'aeroport de Budapest amb el resultat d'un petit esquinç al lligament del genoll i no estava en condicions de fer gaires "filigranes". És curiós com després de fer mil excursions, mil grimpades i milers de kilòmetres et fas mal pujant a un taxi!! 
La descripció a partir d'ara és per si voleu fer la volta de 1,6 kms, Seguim les marques blaves, el camí en lleugera pujada va seguint a prop del caire d'un cingle. 
Així arribem al turó d'Espinassors, que a la vegada és també un magnífic mirador de la vall de Llémena. 
A partir d'aquí el camí abandona la part alta de la carena i empren una davallada que ens portarà fins el coll de Saposa. 
Aquest indret és una cruïlla important de camins i per ell tornarem a passar de tornada a Granollers. 
Girem a la dreta i seguim un ample camí. D'aquesta manera arribarem a un rètol que és el que he senyalat com a punt d'interès: "Cruïlla i drecera a la pedra del turó Rodó"; aquí doncs retrobem el camí que hauria d'haver seguit. 
En aquest punt hem d'estar atents, doncs hem d'abandonar l'ample camí que anàvem seguint i veurem que a l'esquerra i darrera uns arbres hi ha un nou rètol i d'on surt un corriol que hem de seguir. 
Aquest camí ens deixa en una pista que seguirem pocs metres ja que a la dreta surt una pista secundària que seguirem i que també deixarem quan gira a l'esquerra per tal de seguir un camí que immediatament ens deixa a l'indret de la Roca Barret. Un indret molt curiós on l'erosió ha deixat una gran pedra en equilibri inversemblant creant una imatge molt semblant a un barret o una boina. 
Seguim el camí que surt de l'altre costat de la roca. 
Aquest sector de camí és molt bonic. És on trobem el pas de l'Escaleta, on el camí s'enfila per un pas natural entre les roques que realment sembla una escala; a continuació arribem a la cova de Rocacorba (ó Arcova), una petita cova que hi ha al costat esquerre del camí. 
El camí segueix sent molt bonic, tot travessant el bosc i finalment sortim a l'amplia pista amb vistes ja de la creu de Rocacorba. 
Si hi anem entre setmana a la creu, mirador i ermita no hi podrem entrar i ens haurem de conformar en seguir uns metres i enfilar-nos a la pedra del davant per a poder gaudir de la gran panoràmica que ens ofereix l'indret, així com també podem posar-nos sota la porticada que hi ha a l'entrada de l'ermita, on també podrem descansar i gaudir de la vista. 
Abandonarem aquest indret tan singular i tornarem sobre les nostres passes i seguirem uns metres la pista d'accés al Santuari. En un revolt i poc abans d'arribar a la carretera asfaltada veurem un rètol i un camí que surt a l'esquerra. El seguirem; tota l'estona va paral·lel a la carretera. 
En arribar al bonic pla de Martí enllacem amb l'esmentada carretera, que només seguirem una vintena de metres, ja que immediatament surt un camí a l'esquerra que ens estalvia caminar per la carretera. 
Seguim paral·lels a la carretera, si abans anàvem uns metres per sota, ara anem uns metres per sobre. 
També hem d'estar atents a una cruïlla, on en un arbre hi ha un rètol que indica que estem al coll de Martí, ja que a la dreta surt un curt corriol que ens porta novament a la carretera a l'indret del clot del Llop. 
Aquest retrobament amb la carretera també dura molt pocs metres ja que novament a l'esquerra arrenca un camí, que també segueix paral·lel a la carretera i que ens porta novament a la carretera i a la font de Sant Nicolau, d'on a l'esquerra arrenca el camí que haurem de seguir; però primer seguirem la carretera fins a la immediata i bonica ermita de Sant Nicolau. 
Indret i ermita molt bonics. Uns metres darrera l'ermita hi ha el Castanyer del Pla de Sant Nicolau, un arbre monumental catalogat . 
Tornarem a la font i seguirem el camí esmentat anteriorment; a pocs metres hi ha una bifurcació i seguirem la de l'esquerra. 
El camí torna a fer pujada. Arribem a una cruïlla de camins, on a la dreta hi ha la pedra dels Tres Senyors. Seguim la pista de la dreta que ens porta novament al coll de Saposa. 
Recta aniríem novament al turó d'Espinassors, a l'esquerra a la Roca Barret i a la dreta hi ha el camí que seguirem. 
Forta baixada, camí molt marcat i bonic; hi ha un sector en que trepitgem un seguit de lloses naturals, l'espai és obert i amb bona vista, estem a l'indret de la "Llosa Llarga"; seguim baixant i finalment arribem a les ruïnes del mas El Portaló on arrenca una pista que ens deixa a la carretera asfaltada a pocs metres de can Plana, inici i fi de l'excursió 
el mas en ruïnes del Portaló i finalment la masia de Can Plana indret d'inici i final del itinerari. 
HORARIS: 
de Can Plana a Can Gelats: 20mn 
de Can Gelats a la pedra del Turó Rodó: 50mn 
de la pedra del Turó Rodó a la Roca Barret: 55mn 
de la Roca Barret a la cova de Rocacorba: 20mn 
de la cova al Santuari de Rocacorba: 10mn 
del Santuari a l'ermita de Sant Nicolau: 45 mn 
de l'ermita de Sant Nicolau a can Plana: 1h 20mn 
TOTAL: 4h 40mn
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Granollers de Rocacorba, Santuari de Rocacorba i ermita de Sant Nicolau - Granollers de Rocacorba, Catalunya (España)- GPS track

 


 











 






1 comentari:

  1. Congratulation for the great post. Those who come to read your Information will find lots of helpful and informative tips. Arcova Malaysia

    ResponElimina