Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 8 de juny del 2017

Pont de Llierca, Montsipòsit, 491m i Sant Grau d'Entreperes, 783 m.







 

 





Bonica i fàcil excursió per l'Alta Garrotxa amb dos objectius, un el Montsipòsit un turó de 491 metres d'alçada amb l'oratori de la Santa Creu al capdamunt, però amb nul·la panoràmica degut a la vegetació, tot i que sense aquesta massa forestal seria esplèndida ja que pujant-hi entre els arbres es veu fins i tot el Montgrí; l'altre objectiu és l'ermita de Sant Grau d'Entreperes situada a 783 metres d'alçada. 
Sant Grau d'Entreperes, antigament Santa Maria d'Entreperes, és una bonica església romànica per pertany al municipi de Sales de Llierca. La referència documental més antiga fins ara coneguda de l'església de Sant Grau data de l'any 1265, on apareix esmentada com "Sancte Marie de Intraperiis", denominació que es repeteix el 1362. 
La primitiva porta d'accés estava situada seguint la tònica general al costat de migdia. Està formada per tres arcs en degradació recolzats sobre brancals rectangulars. Segurament entrà en desús i fou cegada en el decurs dels segles XVII o XVIII amb la construcció d'una nova al costat de ponent, protegida per una àmplia porxada. 
Actualment està restaurada així com la rectoria situada al costat mateix de l'ermita. L'indret és extraordinàriament bonic i justifica àmpliament la seva visita. 
Per accedir al pont de Llierca hem de seguir la carretera de Montagut a Sadernes i a mig camí aproximadament, uns metres després del càmping de Montagut, hi ha, a l'esquerra i molt ben indicat, l'aparcament del pont de Llierca. 
Sortim de l'aparcament i travessem el pont de Llierca i pocs metres després hi ha una cruïlla de camins. 
És la cruïlla d'anada i tornada; Ara girarem a la dreta, és un camí-pista que seguirem poca estona, ja que a la primera cruïlla girarem a l'esquerra i arribarem al mas del Serrat del Pont. Habitat i amb grans horts. 
Pocs metres més amunt hi ha can Martís, també habitat temporalment. Seguim pujant i arribem a can Malleu, també habitat. 
El camí revolta la casa i queda convertit en un corriol, també molt ben marcat i segueix pujant. A l'esquerra queden les restes del que podria ser un forn de calç. 
Arribem a un petit collet o era d'en Cric. D'aquí surt un corriol a l'esquerra que en pocs minuts arriba al turó del Montsipòsit on hi ha un oratori dedicat a la Santa Creu, però no hi ha cap panoràmica degut a la vegetació, tot i que al voltant de l'oratori i hi ha un radi net de branques però no és suficient per a poder veure la panoràmica. 
Tornem a la cruïlla anterior i seguim el camí. Més amunt arribem a la confluència amb el camí dels Valencians que seguirem. 
Ara el camí és més ampla i més planer. 
Arribem a la Creu de la Ripolla, una cruïlla amb un pal informatiu. Seguim recta pel camí dels Valencians. Ara ja veiem a l'altre costat de la vall l'ermita de Sant Grau. 
La font de l'Espanyola és situat en un indret molt acollidor en una raconada del camí. 
Ara hem arribat al fons de la vall i anem girant 180 graus per tal de seguir per l'altre costat. 
En una nova raconada, però uns metres separada del camí hi ha la font del Rodoret. Seguim caminant i la proliferació d'antics camps de cultiu ens anuncia la proximitat de Sant Grau. 
Just en arribar a les ruïnes de can Diumenjó, per cert un indret amb una vista extraordinària, hem de girar a la dreta per tal d'assolir l'ermita de Sant Grau d'Entreperes. 
L'ermita està restaurada així com la rectoria annexa. Cal fruir de l'indret ja que és molt bonic. 
Molt a contracor tornarem a les ruïnes de can Diumenjó i immediatament després girarem a l'esquerra i emprendrem la forta baixada per un corriol ben marcat i senyalitzat amb marques grogues. 
Donarem la volta al gran mas habitat de can Pentinet.; el camí segueix baixant paral·lel a la pista que mena al mas. Finalment camí i pista es separen momentàniament. 
Més avall passem pel costat d'un antic forn de calç. 
Travessem la pista abans esmentada i seguim baixant. Aquest camí ens portaria a Sadernes, així que hem d'estar atents a la cruïlla que hi ha a la nostra esquerra, d'on surt un corriol menys marcat que ressegueix el curs del riu a mitja alçada i paral·lel a la carretera que va per l'altre costat del riu. 
Aquest recorregut paral·lel al riu ens portarà a les prades que hi ha al davant de les ruïnes de can Lloret i seguidament a can Jou, aquest mas amb una part reconstruïda. 
Després d'una suau i curta pujada ja veurem el pont de Llierca al que arribarem poc després. 
HORARIS: 
del pont de Llierca al Montsipòsit: 1h 10mn 
del Montsipòsit a la font de l'Espanyola: 45mn 
de la font a Sant Grau d'Entreperes: 35mn 
de Sant Grau al pont de Llierca: 2h 
TOTAL: 4h 30mn
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Pont de Llierca, Montsipòsit, 491m i Sant Grau d'Entreperes, 783 m. - Montagut, Catalunya (España)- GPS track


 

 


 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada