Sortida molt bonica, primer per la part baixa de la vall d'Estós, després també pel bonic camí que puja per la vall de Batisielles i finalment per les incomparables vistes que gaudirem mentre puguem i després des dels cims.
Les agulles de Perramó seran la panoràmica de referència, ja que les anirem veien des de diferents angles i alçades, així com les tuques d'Ixeia.
Però també ens acompanyaran molta estona els cims de Vallhiverna, Aneto, Maladeta, Alba, Perdiguero, Baquo, Gorgs Blancs, Gias, Claravide, Gourdon, Spijeoles i en arribar al coll de Batisielles el ventall de cims s'obre al Posets, Bardamina, Turets, Llàntia, Sillerets, Bachimala, Mincholet (o Gran Batisielles), Escorvets (o Corvets o gran pic de Perramó) i un llarg etcètera.
Després de parlart de la panoràmica de cims, entrem en la d'estanys, que també és remarcable, ja que a part del Gran estany de Batisielles i del estanyet Superior, també gaudirem del de Montidiego i de tots els estanys de la conca lacustre de Bardamina als peus dels Posets, una solitària conca, plegada d’estanys de tota mida.
El cim del Batisielles S té dues cotes una mica separades de 2845 i 2846 metres separades per una petita bretxa, cosa que em va confondre al pujar-hi, ja que la perspectiva enganya, i a simple vista sembla que la punta més alta és a l’esquerra i quan hi arribes veus que és la de la dreta.
Això em va obligar a anar d’una punta a l’altre, i al mig hi ha una curta bretxa que va obligar-me a desgrimpar una mica.
A la tornada, vaig baixar directament de la bratxa fins el coll.
Per tant, si només voleu anar a la punta més alta, podeu anar-hi directament seguint el traçat de tornada del cim; i així us estalviareu la petita desgrimpada.
El cim de Batisielles N o de Turmo, no presenta cap mena de dificultat, i gaudeix també d’una panoràmica extraordinària.
L'itinerari comença a l'aparcament de la vall d'Estós, situat a la zona on hi havia els barracons de les obres de la petita presa que hi ha a l’indret, i segueix la pista que recorre aquesta vall fins el pla i cabana de Turmo, per a seguir després, ara ja com a camí, fins el refugi d’Estós.
Seguint aquesta pista, primer creuarem el riu d’Estós per un pont, després deixarem a la nostra esquerra la cabana de Santa Anna i un petit aixopluc.
Pocs metres després de la cabana, deixarem a la dreta el bonic camí que porta a la cabana de la Coma.
Fins que després d’una rampa arribem a una cruïlla, senyalitzada, inclús hi ha un banc de fusta, que ens indica el camí a Batisielles.
Deixem, doncs la pista, i ens enfilem per la vall de Batisielles, tot seguint un ben marcat camí.
Forta pujada per dins d’un bosc molt bonic.
A la meitat de la pujada el camí travessa el torrent i segueix pujant.
Finalment arribem al primer estanyet, indret on hi ha a la dreta una mica de cabana.
Just davant d’aquesta petita cabana hi ha un nou cartell indicador; deixem el camí que segueix pel fons de la vall, i girem a la dreta per a seguir pujant pel camí que arrenca al costat de la cabana; marques de GR.
Nova forta pujada, fins que arribem al fantàstic i gran replà on hi ha el gran estany de Batisielles. Durant la pujada a l’estany haurem gaudit d’unes extraordinàries vistes de les agulles de Perramó.
Repeteixo que l’indret de l’estany és molt bonic. Revoltem l’estany per la seva dreta, la nostra esquerra i abandonem el GR.
També tenim l’opció de seguir el camí una estona més fins l’indret dels ibons de l’Aigüeta de Batisielles (és el que vaig fer de tornada), potser és una mica més llarg, però més evident.
Si seguim la primera opció, una vegada l’estany queda enfonsat, deixem el GR i el camí, i ens enfilem sense camí, però per terreny molt evident fins l'estanyet Superior.
Abans d’arribar-hi ja ens haurem ajuntat amb el camí de la segona opció.
Aquest estanyet té una gran vista sobre el massís de la Maladeta; però a finals de temporada pot estar força sec.
A partir d’ara ens ens de seguir enfilant, també sense camí i esquivant la tartera mentre sigui possible, millor sortir del fons de la coma, i anar pujant arrambats a la base de la paret del Batisielles.
Després de la forta pujada final, arribarem al coll de Batisielles de 2719m.
Girarem a l'esquerra i sense perdre alçada ens dirigirem vers el Batisielles S.
Per anar al Batisielles S hi ha poca informació, i em va semblar que la cota més alta era una, i vers ella em vaig encaminar, però en arribar-hi vaig veure que la cota lleugerament més alta, era situada una mica més endavant.
Entremig hi ha una petita bretxa on haurem de fer una curta i fàcil desgrimpada.
Després d’arribar al fons de la bretxa, situada a la cota de 2822 metres, una nova i curta grimpada, pel vessant de Bardamina (dreta) ens deixarà dalt de la cota principal del Batisielles S, de 2846 metres, on hi ha una petita i modesta fita cimera.
La tuca de Mincholet davant nostre ens desafia, però de moment la deixarem per una altre ocasió.
La vista dels Posets des d’aquest desconegut cim és fantàstica!
Una vegada hagem gaudit de la panoràmica desgrimparem fins la bretxa i anirem directament fins el coll de Batisielles, sense passar per la cota secundària que hem fet primer.
Situats al coll de Batisielles, una molt curta i  forta pujada ens portarà dalt del Batisielles N o pic de Turmo. Contrasta la gran fita cimera d'aquest cim amb la minúscula fita del seu germà S.
Aquest cim queda obert a la vall d’Estós, i és un mirador de primer ordre.
El retorn el farem pel mateix itinerari de pujada, amb una petita variant d'anar a buscar el camí del GR una mica més a la dreta (baixant), tal com ja he esmentat abans.
Si uns agraden les sortides a cims poc visitats aquesta, als pics de Batisielles n'és una, i la panoràmica dels Posets vessant Bardamina és impagable!!

HORARIS:
de l'aparcament de la vall d'Estós al pont sobre el riu d'Estós: 20mn
del pont a la cruïlla als estanys de Batisielles: 30mn
de la cruïlla a l'ibonet de Batisielles: 1h
de l'Ibonet a l'estany Gran de Batisielles: 55mn
de l'estany Gran a l'estanyet Superior: 55mn
de l'estanyet al coll de Batisielles: 35mn
del coll al Batisielles S: 35mn
del Batisielles S novament al coll: 25mn
del coll al Batisielles N: 10mn
del Batisielles N novament al coll: 10mn
del coll a l'estanyet Superior: 20mn
de l'estanyet a l'estany Gran: 40mn
de l'estany Gran a l'Ibonet: 30mn
de l'Ibonet a l'aparcament: 1h 15mn
TOTAL: 8h 20mn

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Pics de Batisielles S i N - Benasque, Aragón (España)- GPS track