Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 30 de març del 2025

Capolat, el Puig, Les Fonts, Mirador del Roc Codós, Balma de Comamorera, Salt de Sallent, Comamorera, ruïnes de Cal Penjarella Nou i Roc de la Vespa.




Capolat, Mirador del Roc Codós, Balma de Comamorera, Salt de Sallent o de l'Espunyola i Roc de la Vespa





























NOTA: Si voleu veure totes les meves rutes per la zona del Berguedà al wikiloc podeu escriure al cercador de rutes d'aquesta aplicació (Cerca rutes ó explora): "berguedàjsp" i us apareixeran totes.

Aquest  municipi de la comarca del Baix Berguedà situat a 1279 metres d’alçada i de 34,13 km² limita a ponent amb els termes del Solsonès de Navès i Guixers, al nord amb el terme de Castellar del Riu separats pels Rasos de Peguera i la serra dels Tossals, a llevant amb Berga i al sud amb el terme de l’Espunyola separats pels impressionants cingles de Capolat. Amb una població de 92 habitants (dades del 2024) és un conjunt de masies disperses la majoria convertides en allotjaments de turisme rural, d’altres abandonades, algunes encara conserven la seva funció original de ramaderia i cultiu.

El lloc té el seu origen històric en el castell de Capolat, que era un dels nous castells de la comarca antiga de Cardona i formà part sempre del vescomtat de Cardona (després comtat i ducat) dins la mateixa batllia de Cardona, i aquesta família en tingué sempre la jurisdicció civil i criminal. Aquest fet, juntament amb la seva dependència eclesiàstica al deganat de la Vall de Lord, el vinculen històricament amb la comarca del Solsonès.

L'església parroquial de Sant Martí de Capolat[1] es troba a 1.287m d'altitud damunt d’un petit turó situat al centre de la plataforma central del terme.

D'origen molt antic (ja era parròquia el segle XII), l'edifici actual fou refet al segle XVII o el XVIII i té un esvelt campanar al bell mig. Al seu costat hi ha la casa rectoral i masoveria de Capolat. Damunt el presbiteri hi ha un esvelt campanar de secció rectangular. A la porta hi figura la data de 1718 i a la finestra del campanar i al cementiri, 1850.

A l'altar major es conserva el Retaule de Sant Martí de Capolat, del segle XVIII, fet de fusta daurada i policromada i també s’hi custodia la talla protogòtica de fusta de la Mare de Déu dels Tossals de finals de segle XIII o principis del XIV.

La zona és una extensa plana de prats i boscos de pins, alzines i roures d’una bellesa extraordinària, tant que inclús en arribar-hi hi ha un cartell indican les zones on es pot aparcar, ja que la carretera asfaltada de 4,4km que hi arriba  des de la boca SE del túnel de la Mina (al coll de Jouet) de la BV-4241 és molt estreta.

Aquests bonics paratges seran el testimoni d’aquesta caminada que ens portarà a visitar el fantàstic mirador del Roc Codós, la balma de Comamorera i el Salt de Sallent, amb una caiguda de 70 metres des de la plataforma del Capolat a la plana de l’Espunyola. Aquest salt és espectacular si el torrent porta cabdal suficient. També passarem per varis masos, tots situats en indrets amb unes grans vistes.

 Per començar a caminar, tal com ja s’ha esmentat, hem de seguir l’estreta carretera asfaltada que surt a l’entrada del túnel del coll de Jouet i que després de 4,4 km ens deixa a una zona d’aparcament situada a pocs metres de l’església de Capolat.

0:00 Aparcament, 1277m. Situat a la cruïlla d’accés a Sant Martí de Capolat i en un paratge molt bonic, en mig de prats i arbres fruiters. Comencem a caminar retrocedint uns metres per la carretera, passem pel costat d’una casa de turisme rural del complex de Cal Llengot; pocs metres després i just abans d’arribar a l’espectacular complex de turisme rural de Cal Llengot per la dreta arrenca una pista amb una cadena, seguim aquesta pista que travessa un fantàstic bosc. Poc desprès es divideix en dues. Aquest és el punt d’anada i tornada principal de la caminada; ara seguim la pista de la dreta.

0:25 El Puig[2], 1269m. Habitat des del 1383 com a Mas Pujols i sempre ha estat en mans de la família Pujols, anomenats Puig a partir del 1841.

És un mas de grans dimensions amb planta baixa, dos pisos i golfes, situat en un indret privilegiat amb unes grans vistes panoràmiques. Actualment no està habitat, però es conserva en relatiu bon estat i dona la sensació que esporàdicament hi deu anar algú. Es pot entrar dins de la planta baixa on podrem gaudir de la vista des de les quatre arcades que hi ha. Per accedir a les plantes superiors hi ha una porta tancada amb clau.

Podríem fer-hi una bona aturada, però fa poc que caminem i seguim endavant. Del davant mateix de la porta entre els antics bancals surt una pista en direcció E que aviat gira al S, no gaire més lluny creuem una línia elèctrica que comunica el Puig amb les Fonts; deixem la pista girant a l’esquerra per seguir més o menys el traçat de la línia elèctrica, només abandonar la pista ja veiem el mas de les Fonts una mica més avall. És qüestió d’anar baixant pels successius bancals separats de petits marges. No hi ha un camí clar, però podem baixar sense cap problema.

0:35 Les Fonts[3], 1221m. Mas preciós, reconvertit en casa d’estiueig i decorat amb molt bon gust amb tota mena de detalls.

El mas de Les Fonts s’edificà l’any 1841 en el terrenys del Mas El Puig a l’indret del Clot de les Fonts. La primera menció documental sobre la casa es troba al “Registro de las casas de campo de cada Distrito y de los Aforados de Guerra.63” (ACBR), elaborat l’any 1856, anomenada inicialment com la Font del Puig. 

Tant la casa com la pallissa originàriament son del segle XVIII i l’estable adossat a la casa és del segle XIX. Si la casa ja és molt bonica la pallissa encara ho és més.

Vista aquesta bonica casa seguim per la pista que surt del davant mateix, poques passes després travessem un degotall que és la font de les Fonts, inici del torrent de la Canal de les Fonts; aquí hi ha un jaló i la pista gira a l’esquerra i emprèn una pujada, nosaltres seguim un fantàstic camí per la dreta que s’endinsa en el bosc. Els detalls que decoraven el mas de les Fonts, segueixen en aquest camí, trobem una taula de fusta amb un banc i un test amb flors al damunt de la taula.

Aviat sortim a una clariana on hi ha una cruïlla, aquí farem una anada i tornada al mirador. Seguim recta, i si no hi hem estat mai, poc ens podem imaginar l’espectacle que ens espera.


0:45 Mirador del Roc Codós[4] o de Migdia, 1226m. Situat en un extrem dels cingles de Capolat, que són els primers contraforts del Prepirineu al Berguedà. Aquest mur rocós representa la frontera entre la zona de plana i la de muntanya. Des del mirador es pot contemplar una gran panoràmica de la Catalunya Central, i, especialment, de la zona del Baix Berguedà amb el massís de Montserrat a la llunyania. En general, tota la zona d’aquesta cinglera té una gran vista, però en aquest punt concret s'hi va habilitar un mirador amb una barana d’obra i un banc de fusta on poder-se asseure a gaudir de les vistes. Al costat del mirador hi ha una senyera. Estem a la frontera entre el Capolat i l’Espunyola i el contrast és memorable, tenim la gran plana de l’Espunyola literalment als nostres peus. Aquí si, asseguts en el banc de cara a la panoràmica hi haurem de fer ineludiblement una bona aturada.

Vist aquest més que recomanable racó, tornem a la cruïlla anterior i girem a la dreta per seguir un ben marcat camí, gairebé sembla una antiga pista, que s’endinsa novament en el bosc. Passem una tanca pel bestiar i el camí gira obertament a l’esquerra. Poques passes més endavant ens hem de fixar en una modesta fita que hi ha a la dreta i que assenyala l’inici d’un corriol.

Deixem el camí i comencem a seguir l’esmentat corriol que va perdent alçada lentament, hi ha alguna fita més, però s’acaben perden. El bosc és molt obert i podem anar flanquejant fins que sortim als antics camps que hi ha sota el mas de Comamorera; aquí hem de girar a la dreta i entre els camps i després per dins del bosc fem una drecera (per no pujar fins a Comamorera) que ens deixa (sense camí evident) a la pista per on transcorre el GR-1.

Seguim la pista per la dreta, arribem a una cruïlla i seguim recta, sense travessar el torrent de la Rasa del Salt de Sallent; seguim una mica més i arribem a un petit salt que forma un gorg o bassa, aquí hi ha unes grans pedres per travessar el torrent (per si porta força aigua), aquí farem una anada i tornada a la balma; seguim recta, sense travessar el torrent i en menys de cinc minuts som a la balma, teòricament està a l’altre vorera del torrent, però en aquest indret el torrent és subterrani perquè hi ha una mena de plataforma artificial per a poder encabir-hi el ramat (quan n’hi havia).

1:05 Balma de Comamorera[5],[6] o del Salt de Sallent, 1135m. Bonica balma de 52m de llargada per 14m de profunditat amb un total de 480m² situada sota un estrat de conglomerat, amb aigua i pastures, sembla ser que va ser aprofitada per l’home des de l’antiguitat com a pleta ramadera fins a temps relativament recents. Està protegida per una tanca de xarxa metàl·lica per tal de poder-hi guardar i arrecerar el bestiar. La balma està orientada a l'oest. En el seu interior s’hi va construir una casa de murs d’entre els 50 cm i els 60 cm d’amplada. Estructuralment aquest antic habitatge era format per un mur perimetral que conformava la façana i dos murs laterals que defineixen un espai que interiorment era compartimentat per una paret, creant dues grans estances. La de la banda sud mostra l'inici d'un mur de divisió interior. Per la banda nord s'hi adossava un mur que delimita un espai independent.

Al sostre de la balma s'identifiquen clarament dues zones molt fumades, l'una a tocar del mur lateral nord i l'altre més cap al sud.

Al Museu Comarcal de Berga hi ha dipositat un fragment de ceràmica hallstàttica trobat sobre una pedra de conglomerat de la balma.

Vista la balma podem seguir uns metres més pel costat del torrent i així ens situarem just al costat dret de l’inici del Salt de Sallent, però només veurem com l’aigua s’escola entre les roques, però el salt des d’aquest costat no es veu. Hi ha dos parabolts que corresponen a una instal·lació de ràpel per baixar el salt. Tornem endarrere fins la cruïlla de la bassa, però si el torrent porta poca aigua podem passar sense cap problema a l’altre marge. Allà enllacem de nou amb el GR-1 que seguim, òbviament, per la dreta. Baixem pocs metres i arribem a un indret on un petit sortint del cingle ens permet tenir molt bona perspectiva del salt.

1:10 Salt de Sallent o de l’Espunyola[7], 1100m (aprox.). De “salts de Sallent” Catalunya n’està plena, aquest segurament no és dels més espectaculars perquè normalment el torrent porta poca aigua, però després de fortes pluges el salt fa patxoca; la millor perspectiva la tenim des de baix, des de la plana de l’Espunyola i especialment des de la carretera de Cardona a Berga. Però des de dalt l’indret és salvatge i la cinglera impressiona. Aixecant la vista veurem uns quants metres a sobre nostre el mirador del Roc Codós.

La panoràmica, a part del salt, és semblant, però inferior, a la del mirador; però la vista de la plana i del massís de Montserrat és semblant, però amb branques que impedeixen una mica la vista.

Emprenem el retorn tornant sobre les nostres passes, arribem a la cruïlla d’anada i tornada i seguim la pista, que després d’un parell de llaçades ens deixa davant el mas de Comamorera.

1:30 Comamorera[8], 1210m. De nou ens trobem davant d’un bonic mas reconvertit en casa d’estiueig.

Casa de planta rectangular adossada al marge del terreny. L’edifici consta de planta baixa, pis i golfes, amb una distribució interna de tres cossos paral·lels. El paller, separat del cos principal, té una escala exterior de pedra adossada al mur per accedir a la planta superior, a la que hi accedeix per una porta lateral. A partir de la documentació notarial se sap que la casa de Comamorera va ser construïda l’any 1853, i com Les Fonts va ser-ho també en una part dels terrenys del mas Puig. Es troba documentada al “Registro de las casas de campo de cada Distrito y de los Aforados de Guerra.63” (ACBR) elaborat l’any 1856.

Seguim la vista que fa una giragonsa que ens permet veure el mas des de dalt; a continuació iniciem un tram de camí molt bonic, entre prades, elevats pel pla de Cal Penjarella i amb unes grans vistes. Els Rasos de Peguera amb la Torreta dels Enginyers, el Roc d’Oró i el Cogulló d’Estela sobresurten per darrera la Serra dels Tossals i més proper també destaca el campanar i l’edifici del Capolat. Abans d’arribar a les properes ruïnes passem per una bassa a ran de terra que si hi ha aigua ens permet fer boniques fotografies.

1:50 Ruïnes de Cal Penjarella Nou[9], 1266m. En runes i pràcticament cobert de vegetació. La primera menció documental d’aquest mas també la trobem en el “Registro de las casas de campo de cada Distrito y de los Aforados de Guerra.63” elaborat l’any 1856, on consta com a Caseta de Baix. Les terres on s’edifica eren propietat del mas Puig. Al 1852 Joan Canudes Puig i Muntanyà, amo de les terres, les cedeix al seu germà, Martí Canudes i Puig. A ran de camí hi ha pou d’uns quatre metres de profunditat, protegit per una reixa.

És l’únic mas de tota la caminada que està en ruïnes tot i estar situat en un indret privilegiat. Anem seguint la pista i arribem a la cruïlla d’anada i tornada general del començament.

2:05 Aparcament. Podríem donar l’excursió per acabada, però els mapes assenyalen un topònim de “Roc de la Vespa” a escassos metres de l’aparcament. Podem deixar la motxilla al vehicle i anar a treure el nas per veure exactament que és, doncs no hi ha cap referència.

Seguim la pista d’accés a Sant Martí de Capolat; poques passes després la deixem per seguir per l’esquerra per fer una curta drecera, sortim a una pista en un indret on questa fa un revolt a la dreta, quatre metres a la dreta hi ha un turó.

2:10 Roc de la Vespa, 1201m. Petit turó sense vista. Aquest és indret amb un nom tan curiós, vaig fer la volta al turó per veure si té una forma que recordi una “Vespa” o que hi hagi algun rusc, però, tot i que un vessant és rocós, no té cap mena de forma curiosa.

Tornem per on hem vingut.

2:15 Aparcament.












































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada