Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 12 de maig del 2023

Parc de Lourdes (Arenys de Munt), menhir de la Pedra Llarga i del coll del Pi d'en Buac, font de la Figuerassa, del Perdigot, de Can Jaume Alzina i d'Aigua Roja i turó del Pi d'en Buac



 
Parc de Lourdes (Arenys de Munt), menhir de la Pedra Llarga i del Pi d'en Buac, font de la Figuerassa, Perdigot i Aigua Roja
       































Interessant caminada, des del Santuari de la Mare de Déu de Lourdes d’Arenys de Munt, que per diverses pistes i camins ens passejarà per dos menhirs i per varies fonts. Moltes pistes i molts camins trobarem durant el recorregut, per això cal anar seguint el traçat i/o anar llegint l’explicació del recorregut, que intentaré descriure el millor que sé.
La única dificultat que trobarem és precisament no errar en les cruïlles que a estones ens oferiran molt bona vista del Montseny i el Matagalls.

El Santuari de la Mare de Déu de Lourdes d'Arenys de Munt és una cova artificial dins del terme d’aquest municipi del Maresme i que està inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i representa una imitació a petita escala de la cova original de Lourdes a l’Occitània
El 6 de febrer de 1924 es van començar les obres de la cova que es van acabar el 6 d'abril del mateix any. El 8 de setembre de 1924 es va beneir l'altar, que fou construït per Francesc Cusachs i els germans Brecha. El 13 d'abril es va inaugurar la reixa i el púlpit i el 8 de setembre es va beneir la imatge de la Bernardet i es va batejar la campana.
Al seu redós hi ha diversos restaurants i una extensa zona de taules de pic-nic.

Del menhir de la Pedra Llarga, que està tombat a terra al costat mateix de la pista, hi ha referències bibliogràfiques des de finals del segle XIX. Citat en diversos itineraris publicats el 1887 per l'Associació d'Excursions Catalana i el 1892 en una guia publicada pel Centre Excursionista de Catalunya. L’any 2008, amb motiu de la revisió de la carta arqueològica del Maresme, es revisà tota la zona al voltant del menhir.
Les dimensions del menhir son: 1,65 m d'alçada, 0,82 m d'amplada i 0,36 de gruix en l'estat actual. Abans de perdre la part inferior l'alçada total era de 2,10 m.. Actualment ajagut a terra, però es veu que als anys 1950 encara era dret. El 1983 el menhir es trencà per l'esquerda que tenia a la part inferior quan intentaren girar-lo. La part inferior ha desaparegut, font:   http://megalitisme.sigmascorpii.com/mostra_dolmen.php?quin_jaciment=pedra+llarga&x=3&y=12

Pedra o menhir del Coll del Pi d’en Buac. Possible part superior d'un menhir estel·liforme. Descobert per Lluís Vidal i Carme Vila mentre preparaven un itinerari del llibre "De Cardedeu al Megalitisme", el 2003. Actualment, caigut a terra i una mica difícil de localitzar.
Les seves dimensions son: 1,25 m de llargada, 0,85 m d'amplada i 0,30 m de gruix en l'estat actual.
Presenta una fractura en diagonal mostrant la marca d'un dels tascons de fusta emprats per partir-la. No hi ha, a la zona, cap aflorament granític d'on podia haver sortit i el granit de la pedra no es correspon amb el tipus present a la cresta a on està emplaçat, font:  http://megalitisme.sigmascorpii.com/mostra_dolmen.php?quin_jaciment=buac&x=8&y=8
   
També passarem per les fonts de la Figuerassa (sempre raja), del Perdigot (seca), de Can Jaume Alzina (raja alguna gota) i de l’Aigua Roja (quan raja és ferruginosa).

Per començar la caminada ens situarem a l’indret del Parc de Lourdes d’Arenys de Munt situat al costat de la riera.

Comencem a caminar travessant la riera i passant per costat mateix del restaurant de Can Sobirans que deixem a l’esquerra. Del darrera mateix del restaurant girem a l’esquerra per seguir un camí que en el fons és l’estret curs d’una torrentera.
Anem guanyant alçada per aquest enclotat camí durant força estona. Anirem trobant cruïlles, però nosaltres sempre hem de seguir per la torrentera; també trobarem alguna balconada que ens permetrà veure la vall.
Aquesta llarga pujada s’acaba de sobte quan arribem a dalt la carena i a la dreta veiem una petita barraca de fusta, som a la Casa Nova Xica, a la llinda de la porta hi ha la inscripció de l’any 2003, a l’interior encara hi ha una “cuineta”, l’estat de la barraca ja comença a deixar molt que desitjar, però de moment encara s’aguanta dreta; poques passes després arribem al bonic i obert indret on hi ha la Casa Nova de Pibernat.
Indret molt bonic en el que destaca la blancor en que està pintada la casa i la gran era que hi ha al davant.
Important cruïlla de camins i pistes; seguim recta per la pista que travessa els antics camps i pocs metres després arribem a una triple cruïlla, hem de seguir per la pista de la dreta.
Comencem ara una llarga i planera caminada per aquesta pista, que ens portarà primer al Roure de la Figuerassa i seguidament veiem a l’esquerra una barana de fusta que ens porta fins el bonic racó de la font de la Figuerassa, molt ben arranjada, amb un banc de pedra i una placa de ceràmica amb el nom, afortunadament de la font en surt un bon raig. És un bon indret per a fer-hi una aturada.
Seguim una mica més i passem pel costat d’una bassa completament plena i a continuació en un revolt de la pista arribem a la font del Perdigot, aquesta amb unes ceràmiques, una amb el nom i l’altre amb la data de la seva restauració (1992) i uns bancs de pedra, però malauradament no raja.
Seguim per la pista una mica més fins que arribem a una cruïlla on per l’esquerra arrenca una pista en un angle de gairebé 180 graus. Seguim aquesta pista que emprèn una lleugera pujada fins una nova cruïlla, on hem de girar 90 graus a la dreta i seguir pujant fins que arribem a una nova cruïlla múltiple.
Aquí farem per la dreta una curta anada i tornada al turó del Pi d’en Buac i al menhir de la Pedra Llarga.
Dit i fet, a la cruïlla hi ha varies pistes i un sol camí per la dreta. Seguim aquest camí, gairebé carener que va avançant per dins del bosc enlairat pocs metres de la pista que hi va paral·lela.
A la dreta del camí intuïm un punt lleugerament més alt, ens hi adrecem directament sense camí per dins del bosc, en un minut ja som dalt del turó del Pi d’en Buac de 520 metres d’alçada, indret sense gaire vista degut a l’arbrada; tornem al camí i seguim avançant fins que el camí s’ajunta a la pista. Just en aquest punt només hem de travessar-la ja que a l’altre costat i separat només un parell de metres de la pista hi ha el menhir de la Pedra Llarga que resta caigut i recolzat en un arbre.
Vist el menhir tornem a la cruïlla anterior, ara ho farem seguint la pista.
Una vegada a la cruïlla seguim recta per una pista que inicia una lleugera pujada i que aviat arriba a un mena de collet on hi ha una nova cruïlla. Hem de seguir per la pista de la dreta, però primer just en aquest punt en enfilarem uns metres per la dreta per sobre aquesta nova pista i immediatament arribem al llom de la muntanya, costa una mica de trobar, però allà mateix, lleugerament a l’altre vessant hi ha el menhir del Coll del Pi d’en Buac, un gran tronc caigut ens pot donar la pista de l’indret del menhir.
Vist el menhir tornem a la pista, pocs minuts després passem pel costat de la Pedra dels Tres Termes, amb les inicials gravades de cada municipi, la V de Vallgorguina, la A d’Arenys de Munt i la D de Dosrius.
Seguim i arribem a una cruïlla on hem de seguir per la dreta, anem baixant i acabem arribant a una cruïlla on hi ha una surera al mig de la cruïlla, som al coll de Suro Jove a del Pi d’en Buac, un indret molt bonic.
A partir d’aquí entrem a la part final de l’itinerari; seguim recta per l’ampla pista que va perden alçada, travessem uns extensos camps erms del Pla de Rupit per sortir a una nova cruïlla on hi ha la Creu de Rupit. Una modesta creu de ferro en un racó de la cruïlla.
La creu actual fou construïda pels voltants del anys 80 del segle XX, per encàrrec de la família Sagalés Corrons. La creu original era de fusta de pi i fou cremada per una bretolada i separa els termes municipals de Dosrius i d'Arenys de Munt, marcant quatre destacables camins: el de Canyamars, el del Corredor, el d'Arenys de Munt i el de Mataró.
Ara seguirem la pista de l’esquerra que emprèn un descens més pronunciat. Anem baixant i hem d’estar atents a la propera cruïlla on abandonem la pista per seguir-ne una de menys marcada que arrenca per la dreta.
Comencem una sorprenent i agradable descens per un espès bosc que va resseguint el torrent de la Milans.
En un obac revolt a la dreta trobem la petita font de de Can Jaume Alzina, d’on queia una gota de tant en tant, seguim unes passes més i a l’altre costat del camí hi ha la font d’Aigua Roja, amb un banc de fusta i una ceràmica amb el nom de la font, que actualment no raja.
El nom prové de que l’aigua (quan raja) és ferruginosa. Seguim baixant, arribem a una nova cruïlla i tornem a girar a la dreta i tornem a baixar al nivell de la riera de la Milans i recuperem la frondositat d’aquesta riera. Nova intersecció i tornem a seguir per la dreta i immediatament passem pel costat de la bassa de la font de la Milans.
Travessem indrets molt bonics com un extens tram de plataners i acabem caminant per la mateixa riera que es va eixamplant. La riera s’ajunta amb la de Can Quel creant la riera de Sobirans que ens retorna a l’inici.
Just passada la finca de la Plana dels Pins sortim de la riera per la dreta i ja ens trobem a la gran esplanada on hi ha les taules i bancs de pedra de la zona del parc de Lourdes.
Passem per la font datada el 1935 i seguidament a la gruta artificial de la Mare de Déu de Lourdes i a la font del Parc de Lourdes i acte seguit a l’indret on hem deixat el vehicle.

HORARIS:
Del Parc de Lourdes a la Casa Nova Xica: 30mn
De la Casa Nova Xica a la Casa Nova de Pibernat: 05mn
De la Casa Nova de Pibernat a la font de la Figuerassa: 15mn
De la font de la Figuerassa a la de Perdigot: 05mn
De la font de Perdigot al turó del Pi d’en Buac: 25mn
Del turó del Pi d’en Buac al menhir de la Pedra Llarga: 05mn
Del menhir de la Pedra Llarga al del coll del Pi d’en Buac: 05mn
Del menhir del coll del Pi d’en Buac al coll del Suro Jove: 10mn
Del coll del Suro Jove a la Creu de Rupit: 25mn
De la Creu de Rupit a la font de Can Jaume Alzina: 10mn
De la font de Can Jaume Alzina a la d’Aigua Roja: 05mn
De la font d’Aigua Roja al Santuari de Lourdes: 30mn
TOTAL: 2h 50mn





























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada