Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 26 de juliol del 2019

Molló, bedollars del Grell, puig Assiol, 1606m, Moscós, 1739m, Sistra, 1990m, de Sant Joan, 1671 i oratori de Santa Magdalena









 








 



Espectacular caminada per l'extrem NE de la comarca del Ripollès, on combinarem els boscos de bedolls, primer, i de pins després, amb extenses prades i rasos, on pasturen els ramats de vaques i cavalls; tot plegat amb unes vistes molt extenses, ja que durant gran part de l'excursió caminarem pel llom de la carena, i durant tota l'estona tindrem com a referents el Costabona i el Canigó. 
Aquests dos seran omnipresents, però també n'anirem veient d'altres, com el Bastiments, Infern, Grà de Fajol, Comanegra, Bestracà, Taga, Estela, Talló, Puig d'Ou, Pedra Picada, puig de les Agudes i un interminable reguitzell de valls i serralades. 
Excursió fàcil, però de força desnivell acumulat, anirem tota l'estona per camins i pistes perfectament marcats i a estones seguirem el GR11. 
Els gairebé 20 kms de la caminada, també els podrem escurçar a la meitat si no anem al puig Sistra, ja que des del puig Moscós només ens caldrà seguir la carena en sentit contrari per anar directament al de Sant Joan. 
Deixo oberta aquesta possibilitat, però ens perdrem gran part de la caminada i de les vistes, ja que el puig Sistra dóna també a la vall de Setcases. 

Per a començar la caminada ens hem de situar al municipi de Molló; ja comencem bé, ja que Molló és molt bonic, destacant-ne la monumental església romànica de Santa Cecília del segle XI. 
És també força turístic i hi ha diverses zones d'aparcament, en el cas d'aquesta descripció, era un dia entre-setmana i vaig aparcar a la plaça de l'ajuntament, a tocar de la paret de l'altre església de Molló, la de Sant Sebastià. Imagino que en dia festiu, això deu ser força improbable d'aconseguir. 
Començo a caminar seguint el carrer de Sant Sebastià que et porta a la plaça Major. 
Aquí a la dreta anirem a l'església de Santa Cecília, i sinó seguirem recta, ara pel carrer de la Guardiola, que deixarem per a seguir el carrer de Setcases, que ja ens porta als afores del poble. 
En pocs minuts arribem a una cruïlla d'anada i tornada general de l'excursió. Ara anirem a la dreta i poc després a l'esquerra. 
A partir d'aquí iniciem una fantàstica caminada, per un camí planer, entre camps i prats, travessem el torrent de la Font de l'Espatllat i arribem al mas de la Bola. 
Seguim per aquest, més que recomanable, camí, que una mica més enlairat, segueix planejant, per endinsar-nos en el bosc dels Bedollars del Grell, si fins ara, ja era bonic, ara ja els adjectius es queden curts! 
Travessem aquest bosc de bedolls i en una estona arribem al mas abandonat del Grell de Dalt. Primer el camí el deixa una mica enlairat a l'esquerra i seguidament fa una llaçada i ens deixa a tocar del mas; d'allí surt, per la dreta, un nou camí, que deixa a la dreta Can Quera, i comença la pujada, deixant endarrere el bosc; ara entrem a l'extensa zona de pastures i prades; el camí fa unes llargues llaçades per anar guanyant alçada. 
Durant aquesta pujada anirem veiem el nucli d'Espinavell pràcticament als nostres peus. 
Al final de les llaçades el camí, momentàniament, tornar a entrar en un bosquet, a la seva sortida, hem de girar a l'esquerra per a atansar-nos fins el puig Assiol. 
És simplement un petit bony entre les pastures que l'envolten, però amb tan mala fortuna que al punt "més alt" torna a haver-hi bosc, per tant el cim és un munt de pedres entre els arbres; per veure la vista només cal sortir del petit bosquet que hi ha justament al cim. 
El puig Moscós està pràcticament al davant mateix, per anar-hi sembla que haurem d'entrar novament al bosc, però no ens caldrà fer-ho, perquè hi ha unes prades que ens estalvien el bosc i ens deixen dalt de la carena, on trobem un filat. 
A partir d'aquí, de filats en trobarem tota l'estona i el camí en gran part anirà sempre al costat del filat. 
Ara també hem assolit la carena, que no deixarem en tota l'estona, per tant ja no cal parlar més de panoràmica, perquè aquesta serà, a partir d'ara de 360 graus. 
Seguim amunt el filat i aviat veiem el vèrtex geodèsic del puig Moscós. 
Vèrtex que està a l'altre costat del filat i no hi ha cap porta; així que ens hem d'estirar a terra per passar el filat i poder assolir-lo. 
Voltat de pastures per tots costats, el puig Moscòs, a diferència del Assiol, gaudeix d'una vista extraordinària. 
Descansats, tornem a passar el filat per sota i seguim la carena, el puig Sistra es veu lluny, però en realitat, tot hi estar-ho, és menys del que sembla. 
Només deixar el cim ens trobem amb una "cruïlla de filats", afortunadament el que ara ens barra el pas té una porta. 
Una agradable marxa descendent ens portarà fins la collada de la Fembra Morta. Aquí ens unim al GR11 que passa pel l'altre costat del filat; així que nova estirada a terra per passar a l'altre costat. 
Ara, i abans de la pujada final al Sistra, el terreny fa varies ondulacions, i el GR va buscant la manera de flanquejar-les, estalviant-nos petites pujades i baixades. 
Arribem a una cruïlla senyalitzada amb un antic cartell de fusta. És una nova anada i tornada, aquesta vegada al puig Sistra. 
Deixarem el GR11 que segueix per l'esquerra i seguirem el camí de la dreta que fa una forta i curta pujada per assolir novament la carena. 
Seguim aquest camí fins que tenim el puig Sistra a sobre mateix. Ara deixarem el camí i ens enfilarem directament per la prada de l'esquerra, una mica en diagonal, per tal que la pujada no sigui tan forta. 
D'aquesta manera assolim de nou la carena, on hi tornem a trobar un filat. 
Seguim el filat per l'esquerra i en pocs minuts arribem al puig Sistra. 
Al cim hi ha una fita de terme i un petit pessebre, alguns arbres tapen parcialment la panoràmica, però uns metres més endavant hi ha una segona cota, lliure de vegetació, des d'on gaudirem d'una extensa panoràmica. 
Destaca la silueta del Comanegra, acostumats a veure'l com un cim allargassat, des d'aquesta perspectiva és gairebé un con perfecte, pelat pel vessant sud i amb la gran fageda pel nord, que arriba fins dalt. 
Ara ja hem perdut el control de les vegades que hem hagut de passar d'un costat a l'altre del filat. 
Podem tornar per on hem vingut, però no fem gaire volta si ens acostem fins el coll de Lliens. 
Per fer-ho seguirem el filat, bàsicament per la dreta. Primer la baixada és suau, però durant una curta estona es torna més pronunciada i el bosc està una mica brut; però dura poc i finalment sortim al bonic i herbat coll de Lliens, on retrobem el GR11. 
Contemplem aquest bonic paratge, i girem a l'esquerra tot seguint el GR. Passem per la cruïlla anterior on retrobem el camí de pujada, que seguim fins la collada de Fembra Morta. 
Aquí ens separem del camí d'anada, ja que el GR segueix per la dreta, tot flanquejant a mitja alçada el puig Moscós. 
Ens trobem amb un nou filat, aquesta vegada amb porta, si tenim la temptació de seguir el filat per la dreta, no ho hem de fer, car el GR travessa el filat i segueix recta, deixant el filat a la dreta. 
Seguim flanquejant el puig Moscós, ara, si alcem la vista, es veu el vèrtex geodèsic a pocs metres. 
Assolim de nou la carena en el Pla de Sant Joan. Seguim a la dreta i arribem al puig de Sant Joan. Cim molt poc definit, en mig de pastures, però també amb una vista de 360 graus. 
Precisament aquí el camí gira diagonalment a l'esquerra i empren la llarga baixada per una antiga pista. 
Estem a la capçalera del torrent de la Font de l'Espatllat, que hem creuat molts metres més avall, en començar la caminada. 
Estem seguint pel llom d'una carena, i el camí que farem és visible molts metres abans de passar-hi. 
Més avall la pista es divideix i el GR segueix la de l'esquerra; però seguirem uns metres per la de la dreta, i així arribarem al turó i oratori de Santa Magdalena. De fet l'oratori està escassos metres a sota el puig, també hi ha una mena de cova o de mina al costat mateix. La calç que recobreix l'oratori ressalta molt en el paisatge, i el contrast és molt bonic. 
Recuperem la pista del GR i la seguim, ara ja es veu Molló a prop. 
Una forta baixada ens deixa a Can Pletis, on hi ha adossada la font del Rossinyol, la única font del recorregut. 
Seguim baixant i passem pel costat del dipòsit d'aigües de Molló i poc després arribem a la cruïlla d'anada i tornada de l'inici de la caminada. 
En arribar a la plaça Major, si a l'anada no hem anat a l'església de Santa Cecília, podem anar-hi ara, ja que segurament estarà oberta i també podrem gaudir de les gran volta interior. 

HORARIS: 
de Molló al Grell de Dalt: 50mn 
del Grell de Dalt al puig Assiol: 50mn 
del puig Assiol al puig Moscós: 20mn 
del puig Moscós al puig Sistra: 1h 10mn 
del puig Sistra al coll de Lliens: 20mn 
del coll de Lliens al coll de Fembra Morta: 20mn 
del coll de Fembra Morta al puig de Sant Joan: 20mn 
del puig de Sant Joan a l'oratori de Santa Magdalena: 25mn 
de l'oratori a Molló: 30mn 
TOTAL: 5h 05mn

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc | Ruta Molló, bedollars del Grell, puig Assiol, 1606m, Moscós, 1739m, Sistra, 1990m, de Sant Joan, 1671 i oratori de Santa Magdalena

 

 



 



 


 


 

 

 




 

 



 


 

 

 





 

 

 





 


 

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada