Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 20 de juny del 2018

Port de la Bonaigua-tucs de la Llança, Cigalera, Moredo, d`Àrreu, Arcoïls (Escornacabres) i teso dera Mina



  








 







 
 
 



Bonica ruta circular des del mateix port de la Bonaigua en la que pujarem: al tuc de la Cigalera, 2476 m, pic del Pla de Moredo, 2502m, tuc del Muntanyó d'Àrreu, 2627m, tuc de la Llança, 2655m, tuc des Arcoïls o d'Escornacabres, 2609m i finalment al teso dera Mina de 2408 m. 
Durant aquest recorregut gaudirem d'unes vistes extraordinàries que van des del Cadí i la Pica d'Estats per un costat fins els Posets, Perdiguero i tot el massís de la Maladeta per l'altre, passant pel massís dels Besiberris, Montardo, Punta Alta, Pala Alta del Serrader, Bassiero, Marimanya, Monteixo, Ventolau, Mont-roig, Mont-valier, Mauberme, així com també dels estanys Pudo, Garrabea, Rosari i tots els del cercle de Bacivers. 
És una excursió molt variada que he qualificat de "moderada" però en realitat està a la frontera entre fàcil i moderada; en aquestes situacions prefereixo posar la qualificació superior. 
Combinem caminades per pendents herbats amb algun petit tram de cresta, fàcil, però cresta, com la que hi ha entre el pic del Pla de Moredo i el tuc del Muntanyó d'Àrreu. 
La pujada final al tuc de la Llança també és fàcil, però al límit amb moderada. 
Òbviament totes aquestes consideracions poden variar si fem l'excursió a la primavera amb congestes de neu. 
Llavors la flanquejada entre el Muntanyó d'Àrreu i el tuc de la Llança requerirà gairebé amb tota seguretat l'ús dels grampons. 
Els tres cims principals d'aquesta excursió (Àrreu, Llança i Arcoïls) son tres esveltes punxes, que malgrat la seva baixa cota son molt atractius. 
Ens mourem tota l'estona pels límits de l'estació d'esquí de Vaqueira-Beret i per tant en alguns moments passarem per la zona de tele-cadires i remuntadors. 
Tot i aquesta situació, durant gran part del recorregut no trobarem cap camí definit i molt poques fites. El que si trobarem son els incomptables camins oberts pel bestiar que en realitat no porten a enlloc. 
Per començar la caminada podem deixar el vehicle al darrera mateix del restaurant del Cap del Port. On hi ha un bon lloc per aparcar i també unes taules i bancs de fusta. També podem deixar-lo a l'altre costat de la carretera a l'aparcament de l'estació d'esquí. 
Si l'hem deixat al primer indret, començarem a caminar seguint una pista que arrenca d'allà mateix. Aquesta pista la seguirem molt poca estona, ja que en el primer revolt l'abandonarem per a seguir, sense camí i en direcció NE uns suaus lloms herbats. 
Entrem en una clotada sense sortida en la direcció que seguim. 
Fins aquí el tram comú a l'anada i a la tornada. Podem fer l'excursió en els dos sentits de la marxa, però crec que la carena sud del tuc dels Arcoïls és millor fer-la de baixada. 
Així doncs girarem a la dreta, i seguint rastres de camí del bestiar guanyarem alçada fàcilment i entrarem una mica enlairats al gran pla de Moredo. 
Seguim sense camí, però el terreny és ampli i podem caminar pràcticament per on ens vingui de gust, això si, sempre en direcció més o menys E. 
La panoràmica sobre el massís de la Maladeta i dels Besiberris ja és predominant fa estona. 
Seguint aquest lloms herbats arribarem sense cap mena de problema dalt del primer cim de la jornada: el Tuc de la Cigalera, que una cosa és el vessant per on hem pujat i l'altre el precipici que hi ha a l'altre costat. Ara ja estem a cavall amb la vall d'Isil i tenim a sota nostre l'estany de Pudo i la vista s'ha obert al Cadí i a la Pica d'Estats. 
Seguim el fàcil llom de la carena i en pocs minuts assolim el segon cim de la jornada: el pic del Pla de Moredo. 
A partir d'aquest cim s'acaben "les suavitats" ja que iniciem una forta devallada, això si, per un camí més o menys marcat fins a la colhada de Montanhon. 
Indret bonic que convida a fer-hi una aturada. 
Seguim la carena que de mica en mica es va estrenyen i acabem fent servir les mans per a ajudar-nos a superar algun pas. Fem servir les mans, però de dificultat no arriba ni a Ier grau. 
Després d'aquest tram estret, la carena es torna a eixamplar i arribem a un collet. 
Des d'aquest collet ferem una anada i tornada al proper tuc del Muntanyó d'Àrreu. 
És una pujada que també està al límit entre fàcil i moderat. 
Aquest cim és un important nus d'arestes i ara podem gaudir de la vista sobre tres valls més i els seus estanys, la del barranc del Muntanyó amb l'estany de Pudo ó del Muntanyó, sobre la vall i estanys del Rosari. Totes dues es trobem més avall i formen el riu d'Àrreu i finalment sobre la valls i estanys de Baciver. Dues tributàries de la Noguera Pallaresa i la darrera de la Garona. 
Després de contemplar l'extensa panoràmica des del tuc del Muntanyó d'Àrreu tornem al collet anterior per tal d'emprendre la pujada al tuc de la Llança. 
Evidentment el tuc del Muntanyó i el de la Llança estan units per una cresta, però és una cresta difícil, amb un bony al mig, que tant pujar-lo com baixar-lo presenta fortes complicacions. 
Així doncs flanquejarem aquesta cresta per sota i ens estalviarem els problemes. Des del collet baixem fins el proper final d'un arrossegador. 
En aquest punt comencem una flanquejada fins un collet que hi ha entre el tuc de la Llança i el dels Arcoïls. Cap problema a ple estiu, però si hi ha neu i està dura, llavors hem de portar grampons. 
No cal arribar estrictament al collet esmentat, ja que una mica abans d'arribar-hi podem girar a la dreta i anar a buscar la carena directament, així escurcem una mica el trajecte. 
Es nota que el tuc de la Llança és el més visitat de la zona, doncs ara trobem un petit corriol i fites que ens orienten per acabar de pujar-hi. Aquesta pujada està novament al llindar entre fàcil i moderat. No té cap dificultat, però cal posar-hi una mica més d'atenció. 
El cim és un vèrtex geodèsic i un mirador excel·lent del Pirineu. La panoràmica descrita al començament és pràcticament la que podem gaudir des d'aquest cim. 
Tornem per on hem vingut, i ara si que ens arribarem fins el collet i seguidament emprendrem la pujada al tuc dels Arcoïls. Una curta però intensa pujada ens hi deixa al capdamunt. 
El tuc dels Arcoïls o d'Escornacabres és un nou mirador privilegiat, inclús es veu una mica el pla de Beret i també una mica de Salardú. A més aquest cim és el que veiem només començar a caminar al port de la Bonaigua i que sobresortia en darrer terme. 
Ara simplement seguirem la carena sud del cim. És un llarg llom que sense cap dificultat ens portarà al coll dels Arcoïls. Indret on arribem dos telecadires de l'estació de Vaqueira-Beret. 
A tocar veiem una antena dalt d'un turó, és el teso dera Mina i vers ell ens encaminem després de descansar sota l'ombra que ofereix l'instal·lació dels telecadires. 
La pujada és molt curta però forta. Aquest cim és un bony de la carena i baixarem per l'altre costat per tal d'enllaçar amb una pista de l'estació d'esquí. 
Seguirem uns metres a la dreta per aquesta pista fins que passem per sota el mateix telecadira on estàvem abans. 
Seguim recta per la pista fins que pocs metres més endavant s'acaba. D'allà surt un camí que planeja fins arribar al llom d'una carena secundària que seguirem per tal d'anar perden alçada. 
D'aquesta manera enllacem amb una nova pista de l'estació d'esquí que seguim. 
Aquesta pista és la que varem seguir uns metres només començar a caminar, és a dir si ara la seguim integralment arribarem al punt d'inici, però fent una mica de volta; així que quan arribem a un petit collet girem a l'esquerra i per un camí molt ben marcat baixem fins a trobar el punt d'anada i tornada del començament. 
D'aquesta manera acabarem una excursió molt bonica i recomanable, amb unes vistes espectaculars durant tota l'estona. 
HORARIS: 
del port de la Bonaigua al punt d'anada i tornada: 25mn 
del punt d'anada i tornada al tuc de la Cigalera: 50mn 
del tuc de la Cigalera al pic del Pla de Moredo: 05mn 
del pic del Pla de Moredo a la colhada de Montanhon: 10mn 
del coll de Montanhon al tuc del Muntanyó d'Àrreu: 40mn 
del tuc del Muntanyó al final de l'arrossegador: 15mn 
del final de l'arrossegador al tuc de la Llança: 35mn 
del tuc de la Llança al collet: 15mn 
del collet al tuc des Arcoïls: 05mn 
del tuc des Arcoïls al final dels telecadires: 20mn 
del final dels telecadires al teso dera Mina: 10mn 
del teso dera Mina al punt d'anada i tornada: 25mn 
del punt d'anada i tornada a l'inici: 15mn 
TOTAL: 4h 30mn
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Port de la Bonaigua-tucs de la Llança, Cigalera, Moredo, d`Àrreu, Arcoïls (Escornacabres) i teso dera Mina - Baqueira-Beret, Catalunya (España)- GPS track







 

 

 


























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada