Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 7 de novembre del 2016

Les Agudes pels Castellets, turó de l'Home i font del Briançó

                                    


                 
         


És difícil catalogar aquesta excursió, l'he classificat com a "Difícil" per la grimpada pels Castellets i per la pujada final per la paret de les Agudes, mentre que tota la resta de l'excursió és "Fàcil", però he cregut més prudent posar el "Difícil". 
És per tant una sortida molt complerta doncs hi trobem tots els ingredients de l'excursionisme: grimpades, panoràmiques, passejades per una llarga carena, un racó encisador com la font del Briansó i una caminada final per uns camins que s'endinsen per les fagedes del massís del Montseny; és a dir un "tot en un". 
L'excursió comença al km 26 aprox. de la carretera de Santa. Fe a Sant. Marçal. 
Allí hi ha un petit aparcament i davant mateix surt una pista que seguirem només 10 metres ja que un diminut corriol comença a enfilar-se muntanya amunt fins a travessar una antiga pista, seguirem recta amunt fins arribar al capdamunt de la carena, on començarem a carenejar. 
Hi ha dos camins, un que bàsicament flanqueja els "castellets" i l'altre que els ressegueix. A estones es troben els dos camins i pots seguir per un o per l'altre. 
Si optem per seguir el camí de la dreta, que estalvia els castellets, flanquejant-los per la dreta, ens trobarem en un pas de flanquejada una mica delicat, on hi ha una cadena per ajudar a superar-lo. 
Nosaltres seguirem per la cresta de tal d'anar pujant i baixant "castellets"; hi ha fermes grimpades que no passen de IIº i sempre son curtes i amb molt bones preses (incloent-hi branques i arrels). 
D'aquesta manera arribarem al peu de la paret final. Si no volem pujar-hi només hem de seguir el camí, molt ben marcat, que ens portarà, donant la volta a les Agudes per la dreta, al coll del mateix nom. 
Per a pujar per la paret també hi ha varies alternatives; en aquesta descripció s'opta per la situada més a l'esquerra, gairebé al caire del fil de l'aresta. També hi ha un altre que supera la paret més o menys pel centre. 
La dificultat de les dues és semblant, i segueix sent de com a molt de IIº en trams molt curts, combinats amb replans i sectors herbats, això si, el "pati" es va incrementant a mesura que anem pujant. 
Si fem l'excursió a l'hivern cal anar abrigat doncs la paret està completament a l'obaga i només veurem el sol quan finalment arribem a dalt i sortim de la paret. Aquesta pujada en prou feines arriba als 30 minuts. 
Una vegada a dalt de les Agudes baixarem fins el coll del mateix nom i en lloc de seguir el camí, que va per la dreta, seguirem flanquejant per l'esquerra de la carena, fins a situar-nos a sota el puig de Sa Carbassa (hi ha una perita balma amb un mur de pedra en forma d'aixopluc). Aquí farem una curta i molt fàcil grimpada que ens deixarà dalt de l'esmentat Puig. 
S'han acabat les dificultats. Ara seguirem el corriol que segueix la carena per dalt i anirem passant pels successius bonys, el més significatiu és el turó del Catiu d'Or. 
D'aquí baixarem fins el coll on trobem la pista asfaltada, que travessarem i ens enfilarem directament pel llom de la carena fins el cim del Turó de l'Home. 
Tornarem sobre els nostres passos fins el coll on tornarem a travessar la carretera i començarem a baixar pel camí que ve de Santa. Fe. 
Aquest camí ens portarà al bonic indret de la font del Briançó. 
Si seguíssim el camí que puja de Santa. Fe per a tornar al punt d'inici hauríem de caminar força estona per la carretera. 
Aquí és on comença una proposta que consisteix en caminar per antigues pistes abandonades que van flanquejant a mitja alçada i que ens estalvien pràcticament tota la carretera, a més gaudirem de les boniques fagedes que anirem travessant. 
Totes les cruïlles que anirem trobant estant marcades en el traçat, però també són evidents, doncs sabem on volem anar. 
Les pistes a estones comencen a estar una mica esborrades, és a dir a estones el camí és ample i a estones es fa més estret. Finalment al apropar-nos a una gran barrancada hem d'abandonar la pista (convertida ja en camí) i baixar pel mig de la fageda fins a sortir a la ja propera carretera, just a l'indret on queden les restes (dues mitges parets) d'una antiga construcció just al costat del pont per on la carretera salva la barrancada. 
No tindrem més remei que seguir la carretera, menys d'un kilòmetre, per arribar al punt d'inici. 
Com a complement de l'excursió vull parlar una mica de la panoràmica, doncs a part de tot el Pirineu gironí, des del Canigó al Puigmal, el Cadí i el Pedraforca, també es veu el cap de Creus, la badia de Roses, el Montgrí i les illes Medes, Blanes, Tordera, Arbúcies, les xemeneies de Sant Adrià del Besós, Montjuïc, el port de Barcelona, ...i en dies extraordinaris es pot veure Mallorca! 
HORARIS: 
Fins a les Agudes: 1h 30mn 
de les Agudes al puig de Sa Carbassa: 15mn 
del puig de Sa Carbassa al turó del Catiu d'Or: 15mn 
del turó del Catiu d'Or al turó de l'Home: 15mn 
del turó de l'Home a la font del Briansó: 20mn 
de la font al cotxe: 40mn 
TOTAL: 3h 15mn 


També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Castellets-Les Agudes, tornada pel turó de l'Home i font del Briançó - Santa Fe, Catalunya (España)- GPS track


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada