Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 29 de desembre del 2018

Puig de Ses Cadiretes, 518 m, Pedra sobre Altre, menhirs i paradolmens, des del km 9 de la GIP-6821









  








Bonica i variada matinal per la carena de ses Cadiretes, amb visites a diversos indrets d'interès, ja que durant la passejada, per pistes, hi sovintegen menhirs i paradolmens. 
Passarem per dos menhirs, el d'en Llach i el de Montllor, per dos paradomens, el d'en García i el de Pedra sobre Altre. 
A pocs metres del menhir de Montllor hi ha un fantàstic mirador sobre Tossa de Mar. 
Pujarem al puig de Ses Cadiretes i a la torre de guaita que hi ha al mateix indret. Tant des de l'un com des de l'altre gaudirem d'una vista extraordinària. 
I per acabar ens plantarem al peu del singular indret de la Pedra sobre Altre; conjunt de grans roques posades per la natura d'una manera força capriciosa, que detallaré més endavant. 
Per a situar-nos a l'inici de l'excursió cal seguir la carretera GIP-6821, de Llagostera a Tossa de Mar, o més concretament a Sant Grau d'Ardenya, fins el km. 9 
A deu metres d'aquest punt quilomètric hi ha una pista a la dreta i just al començament d'aquesta pista hi ha una bona explanada per a deixar el vehicle. 
Hem de començar a caminar per aquesta pista i en poca estona ens trobem al costat mateix de la pista el menhir de Can Llach. 
Contemplat el menhir, seguim la pista i a pocs metres girem a la dreta per a seguir-ne una de secundària en lleugera baixada. 
Seguirem aquesta pista fins a desembocar novament en una altre pista principal i seguint-la ens trobem en la desviació, ben senyalitzada, que per un marcat camí ens porta fins el puig de ses Cadiretes. 
Vèrtex geodèsic i gran mirador, des de Lloret i Tossa de Mar al Montseny i el Pirineu com a teló de fons. 
A pocs metres del puig hi ha una torre de guaita des d'on encara podem gaudir més àmpliament de la vista. 
Si tinguéssim una mica més de respecte per les coses comunes, aquesta torre estaria intacta, però malauradament comencen a faltar fustes a l'estructura, tan a la plataforma com als porticons de les finestres. 
En l'espai que hi ha entre el puig i la torre hi ha restes de parets que probablement son d'origen medieval. 
Desfem el camí fins arribar novament a la pista, que anem seguint fins que ens hem de desviar pocs metres per a fer una nova parada ja que som al paradolment d'en Garcia, situat en una zona de grans blocs. 
Tornem a la pista i anem seguint-la fins una cruïlla. 
El nostre camí gira a l'esquerra; però primer farem una "anada i tornada" a la dreta per tal de visitar el proper menhir de Montllor i seguir una mica més fins un magnífic mirador que hi ha a la corba següent. 
La vista sobre la costa i en concret sobre Tossa de Mar és remarcable. 
Tornem a la cruïlla anterior i seguim la pista. A la següent cruïlla la pista que seguim gira a la dreta i comença a davallar, nosaltres seguirem recta per una pista secundària que no perd alçada. 
Aquesta pista ens portaria fins la cruïlla de l'inici just a l'indret del menhir d'en Llach, però no hi acabarem d'arribar, ja que pocs metres abans d'arribar-hi ens desviarem a la dreta per tal de seguir una encaixonada pista que passa a pocs metres per la nostra dreta. 
Aquesta pista ens porta a divisar primer i després fins el peu de l'espectacular indret de Pedra sobre Altre. 
Aquest indret mereix una explicació una mica més detallada; doncs l'ajunta l'excursionisme i la prehistòria. 
Un cartell assenyala el corriol que mena a l'indret que està a tocar de la pista. A la base d'aquest gran trencaclosques, en que consisteix l'amuntegament de grans blocs de pedra, hi ha el paradolmen de Pedra sobre Altre, excavat en part a dins la pedra, o aprofitant espais entre elles. 
Després donarem la volta a la formació rocosa per a situar-nos a la part posterior. Veurem una escala i una corda situades de la meitat cap el cim. 
El dilema que es planteja és com arribar al peu de l'escala doncs no acabes de veure quin és el pas més fàcil per arribar-hi. 
És que el pas no s'ha de buscar per fora, si no per dins, ja que les roques han deixat una mena de túnel que permet travessar la formació d'un costat a l'altre. 
El problema està en que la sortida del túnel és un pas molt estret; amb motxilla segur que no hi passes i si estàs una mica gras, tampoc. 
Si aconsegueixes passar, a l'altre costat hi ha dues marmites excavades a la roca i l'accés al peu de l'escala. 
Tant l'escala com la rovellada cadena donen una imatge una mica precària, i a dalt de la Pedra sobre Altre l'espai és molt reduït, pràcticament per a una sola persona. 
El que subscriu aquestes ratlles té una mena aversió particular a les coves i gateres i vaig optar per mirar-m'ho des de baix, tot i reconèixer que és un indret molt interessant, ja que segons altres ressenyes des de dalt es veu una inscripció a la pedra que serveix de base a l'escala que data del 1799. 
Rodejada, contemplada, o potser pujada, la Pedra sobre Altre tornem a la pista i a pocs metres arribem a una cruïlla, on girem a l'esquerra. 
Aquesta pista deuria formar part d'alguna urbanització mai construïda ja que té vorals, descalçats i menjats per les herbes. 
Passem pel costat d'un dipòsit i poc després sortim a la carretera GIP-6821 a només una cinquantena de metres d'on tenim el vehicle. 
HORARIS: 
de l'aparcament al menhir d'en Llach: 10mn 
del menhir d'en Llach al puig de Ses Cadiretes i a la torre de guaita: 25mn 
del puig de Ses Cadiretes al paradolmen d'en García: 15mn 
del paradolmen d'en García al menhir de Montllor i mirador: 10mn 
del mirador a la base de la Pedra sobre Altre: 35mn 
de la Pedra sobre Altre a l'aparcament 10mn 
TOTAL: 1h 45mn

També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Puig de Ses Cadiretes, Pedra sobre Altre, menhirs i paradolmens, des del km 9 de la GIP-6821 - Canyet, Catalunya (España)- GPS track


 

               







 

 

 


 



 


 


 


 


 

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada