Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 7 de setembre del 2018

Castellbell i el Vilar, turó de l'Escletxa, pel pas equipat, i turó de les Casetes








 







 

 






En primer lloc he catalogat aquesta excursió com a difícil pel pas de l'escletxa que és una mini via ferrada perfectament equipada i d'uns 8 o 10 metres de longitud, però totalment vertical inclús amb lleugera tendència a ser extraplomada, però tret d'aquest pas, la resta no té cap mena de dificultat; dubtava entre fer una mitjana i qualificar-la de "moderat", però sempre prefereixo pecar per excés que per defecte; i fent aquest aclariment previ. 
Òbviament al turó de l'Escletxa s'hi pot pujar per altres camins i la pujada per les grapes no és en absolut imprescindible per assolir-lo. 
A part de la grimpada; durant l'excursió gaudirem d'unes magnifiques vistes, ja que caminarem força estona pel llom de la carena i gaudirem d'unes grans vistes sobre Montserrat, per un costat, i per l'altre dels turons de la serra de l'Obac, veient-la des d'una perspectiva diferent, ja que el teló de fons serà el Castellsapera i el seu característic Queixal del Porc, pràcticament alineat amb el Paller de Tot l'Any, el Castell de Bocs i la roca del Duc. 
També visitarem les ruïnes del gran mas abandonat de Viladoms de Dalt amb la seva ermita de la Mare de Déu de Montserrat, també enrunada; ermita que està situada estratègicament encarada a la muntanya de Montserrat, amb el Cavall Bernat centrat amb la porta. És una pena que el patrimoni cultural estigui d'aquesta manera. i més en aquest cas, ja que l'indret de l'ermita és molt bonic i en un lateral encara es poden veure unes pintures; que imagino que no tenen cap valor, però que és una llàstima perquè si no s'hi posa remei acabaran esmicolades per terra. 
L'inici d'aquest itinerari és en un revolt de la carretera BV-1273, en lloc del davant del cementiri, situat uns metres més endavant (indret d'on surten la majoria de ressenyes a aquest turó), perquè d'aquesta manera tenim l'opció d'anar al proper turó de les Casetes, on hi ha una senyera i una vista excel·lent. 
La curta pujada a aquest turó la podem fer indistintament al començament o al final de l'excursió; en aquest cas és al final, però tranquil·lament es podia haver fet al començament. 
Per a situar-nos en aquest revolt, primer haurem d'anar a Castellvell, concretament a la rotonda que hi ha al davant de la Colònia Burés i allí seguir la carretera B-122 a Rellinars, després de passar per sota l'autopista C-16 trobem la desviació a la dreta a El Vilar, la seguim i tornem a creuar la mateixa autopista, però ara per un pont, uns cent metres després d'aquest pont hi ha un ampli aparcament a la dreta que és on deixem el vehicle. 
A la dreta al turó de les Casetes i a l'esquerra (travessant la carretera) al turó de l'Escletxa. 
Així doncs travessarem la carretera i NO seguirem la pista que puja suaument, si no que seguirem un discret camí que hi ha a la dreta d'aquesta pista i que baixa fins a trobar la carretera, que seguim pocs metres per tal d'arribar al cementiri i girar a l'esquerra per a seguir una pista que arrenca en aquest punt. 
Pocs metres després un pont ens permet creuar la via del tren per a continuació creuar per sota la C-16. 
Just a l'altre costat de la C-16 hi ha una cruïlla i seguim la pista de la dreta, que durant uns metres va paral·lela a l'esmentada autopista; de tal manera que els cotxes passen a pocs metres. 
Una mica més endavant en arribar a una nova cruïlla seguim la que arrenca a l'esquerra. 
Seguim aquesta pista uns metres, i aquí hem de posar atenció en el traçat, ja que arribem a un dels dos únics punts on el camí està poc marcat. 
Hem de girar a l'esquerra i seguir uns metres sense camí aparent (aquí es pot apreciar com el traçat titubeja una mica) fins que sobre un marge veiem una fita; a partir d'aquí s'han acabat els dubtes, ja que el corriol és evident i a més anem trobant fites. 
El tros desdibuixat dura tan sols una cinquantena de metres. 
El corriol va pujant decantant-se a la dreta i apropant-se a la base de la cinglera, cada vegada més evident. 
En els sectors de més pujada inclús hi ha uns petits graons fets a base de petits troncs subjectats amb estaques de ferro clavades a terra. 
Anem pujant, ara ja de cara al caire de més a la dreta de la cinglera. 
I així arribem al peu la paret vertical on hi ha instal·lat la petita via ferrada que permet superar aquesta paret d'uns 8 metres aproximadament totalment vertical. 
Hi ha una sèrie de grapes i un cable de vida per a superar-la. En total potser hi ha unes 10 o 12 grapes on és molt fàcil progressar, però és recomanable assegurar-se. 
La vista de Montserrat i del riu Llobregat des de dalt de la cinglera és molt bonica. Panoràmica que ja no abandonarem en la llarga caminada per damunt del llom de la carena. 
El camí és molt ben marcat i el terreny puja poc, primer puja suaument, revolta un turonet, baixa una mica abans d'emprendre la pujada final al turó. Aquest sector del recorregut podríem anomenar-lo "la carena de les taràntules" ja que en trobarem moltes; la primera que vaig veure tallava el camí amb la seva perfecta teranyina amb ella al bell mig, vaig tindre que sortir del corriol per tal de revoltar-la i no molestar-la. 
Les altres que vaig trobar eren més discretes hi estaven als costats i permetien el pas.. 
Abans d'arribar al turonet previ al cim deixem a l'esquerra un camí, després una estona més per la carena i arribem a una nova cruïlla; deixem a banda i banda un fresat camí i seguim recta. Ara el corriol que seguíem es desdibuixa força, però el vèrtex geodèsic del cim ja és ben visible davant nostre. 
Abans d'arribar-hi ens trobarem amb una cabana de pedra seca, on a vegades hi ha un pessebre, i seguidament arribarem al cim del turó de l'Escletxa. 
És un vèrtex geodèsic i forma part del 100 cims; la seva vista de 360 graus és molt bonica, amb el massís de Montserrat, el de l'Obac i la vall del Llobregat. 
Per a sortir del cim trobem el segon i últim pas una mica perdedor, ja que vaig voler fer drecera per arribar a la pista que passa per sota el cim. Del mateix cim segueix a la dreta un marcat camí que va a desembocar a la mateixa pista, però fa una mica de volta; per aquesta raó vaig sortir del cim directament per tal d'arribar abans a l'esmentada pista. 
No hi ha un camí evident, però el terreny permet baixar-hi sense gaires entrebancs, tret d'alguna esgarrinxada a les cames; una mica més avall es troba un sender transversal que seguirem fins arribar a la pista. Tot plegar és un recorregut força curt. 
Ara seguirem la pista força estona; però, tot i caminar per una pista, el recorregut no es fa pesat, ja que seguim gaudint d'unes vistes molt boniques; primer anem de cara a l'Obac, amb el Castellsapera al fons, juntament amb el Paller de Tot l'Any i el Castell de Bocs, i després anem girant i ens queden a l'esquena, però ens apareix la muntanya de Montserrat; anem deixant cruïlles de pistes a banda i banda, fins que arribem a l'ermita de la Mare de Déu de Montserrat a l'entrada del mas abandonat de Viladoms de Dalt. 
Novament ens trobem en un indret molt bonic i carregat d'història. 
El nom original del mas era mas Llevàllol Sobirà, del que és té constància ja en el segle XIV (1328). Fou a partir de 1652, que el nou propietari, Pere Viladoms, propiciar el nom que avui dóna raó al mas. Des de llavors esdevingué, mas Viladoms. 
Pel que lamentablement queda es pot deduir que era un gran mas amb múltiples dependències; l'indret on probablement hi havia l'era, té el terra una gran estrella feta amb petites pedres de varis colors i està situada en una balconada encarada directament a la muntanya de Montserrat, amb el monestir de Santa Cecília al davant mateix. També hi ha les runes de la construcció principal on encara queden uns grans arcs. 
De l'ermita només queden les quatre parets, dos arcs a punt de caure i les pintures en una finestra cega. Per sort manté el típic xiprer que dona la benvinguda en moltes ermites del nostre país. El que no es pot espoliar tant de l'ermita com del mas és la seva envejable situació. 
Just abans d'arribar a l'ermita hem deixat a l'esquerra una pista. Ara retrocedirem aquests escassos metres i seguirem aquesta pista en forta davallada. 
No l'abandonarem fins que desemboca a la carretera BV-1273. 
Ara entrem potser en la part menys agradable de l'excursió, ja que haurem de seguir-la uns 700 metres; però no hi ha altre solució, ja que seguir-la ens permet creuar per un pont l'autopista C-16 i pocs metres després arribem a l'indret on ens espera el vehicle. 
Però encara el podem fer esperar una mica més si volem seguir uns metres més per tal d'arribar al turó de les Casetes. 
El vehicle el podem fer servir per deixar-hi patracols que no necessitarem, com per exemple si hem carregat material d'assegurança per a la canal de l'Escletxa. 
El camí és evident, és un corriol que surt directament del lloc on hem deixat el vehicle i que s'enfila enseguida pel llom de la carena. A estones la pujada és forta, però sense cap mena de dificultat. 
Ens deu minuts ja som dalt del turó de les Casetes, on hi ha una senyera i novament una gran panoràmica. Seguim gaudint de la muntanya de Montserrat i a més aquest turó té molt bona perspectiva del turó del Marqués, on també és veu onejar una senyera i situat just al davant, però a l'altre costat del riu Llobregat; a l'esquerra d'aquest turó també es pot observar la silueta del torrent dels Abadals; un torrent amb passos equipats que permeten remuntar-lo. 
També podem gaudir del bonic pont medieval de Castellvell, de la Colònia Burés i dels pobles de Castellvell i abans d'arribar al cim també contemplem el poble del Vilar. 
Tornarem per on hem vingut i en pocs minuts arribem per segona vegada al vehicle, donant per acabada aquesta bonica excursió. 
HORARIS: 
de l'aparcament a l'inici de la via equipada: 40mn 
de l'inici al final de la via: 05mn (per arrodonir, ja que en realitat son 2 ó 3 minuts) 
del final de la via al turó de l'Escletxa: 30mn 
del turó de l'Escletxa a l'ermita de Montserrat i Viladoms de Dalt: 30mn 
de Viladoms a l'inici: 25mn 
de l'inici al turó de les Casetes: 10mn 
del turó de les Casetes novament a l'inici: 10mn 
TOTAL: 2h 45mn
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Castellbell i el Vilar, turó de l'Escletxa, pel pas equipat, i turó de les Casetes - Castellbell i el Vilar, Catalunya (España)- GPS track


 



 

 

 

 

 

 

 

 



 


 


 



 



 



 

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada