Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 1 de maig del 2018

Del parc de l'Agulla a Santpedor seguint la sèquia


 




















Passejada pel costat d'un tram de la sèquia de Balsareny a Manresa que desemboca en el llac artificial de l'Agulla a Manresa. 
Excursió molt bonica i totalment plana amb unes grans vistes sobre la muntanya de Montserrat i també sobre el Montcau així com també sobre la plana del Bages. 
També passarem pel costat de la masia, restaurant i ermita de Sant Iscle de Bages, documentada ja l'any 950 i acabarem en els aiguamolls de la Bòbila a l'entrada de Santpedor. 
Recorregut molt fàcil, del que poca explicació cal fer-ne, així ampliarem la ressenya fent una mica d'explicació de la Sèquia. 
La Sèquia de Manresa, és un canal de regadiu cabdal en la història de Manresa. Obra iniciada l'any 1339, amb un recorregut de 26,7 km i un desnivell de 10 metres. La seva construcció fou autoritzada pel rei Pere III i passava per terrenys del Bisbat i això no agradà al bisbe de Vic i d'aquí ve la tradició popular que relaciona la construcció la sèquia amb el famós miracle de la llum de Manresa. 
Segons la tradició el misteri de la llum explica com una misteriosa llum provinent de Montserrat va irrompre pels vitralls de l'antiga església del Carme el 21 de febrer de 1345, fent que així es posés fi a l'entredit que pesava sobre la ciutat, que havia estat excomunicada pel bisbe de Vic, a causa del pas de la sèquia de Manresa per terres del bisbat. 
L'aiguamoll de la Bòbila és un modest aiguamoll per mida (9 hectàrees) i per joventut (23 anys), però ja s'ha consolidat com una de les zones humides de la conca mitjana del Llobregat amb més espècies d'ocells albirades. L'aiguamoll de la Bòbila s'ha convertit en un punt de parada dels ocells migratoris durant el viatge entre els continents europeu i africà. Fins als anys 80 era una zona d'extracció d'argiles. Quan la fàbrica de totxos que l'extreia va plegar, va quedar un sot que es va omplir d'aigües freàtiques. Als anys 90, l'ajuntament de Santpedor va decidir regenerar l'espai com a aiguamoll. 
HORARIS: 
Aquesta excursió és una passejada i per tant l'horari dependrà del ritme i les aturades fotogràfiques que fem. En unes 3 hores es por seguir tranquil·lament.
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Del parc de l'Agulla a Santpedor seguint la sèquia - El Guix, Catalunya (España)- GPS track


 


 


 


 




 

 



 

 

 

 

1 comentari:

  1. Molt bon post, la setmana passada vaig fer la Sèquia sencera (Parc de l'Agulla fins la Resclosa dels Manresans), però tornaré algunes vegades (no per repetir el recorregut sencer) per veure parts del seu entorn com els Aiguamolls de la Bòbila!

    ResponElimina