Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 10 d’abril del 2018

Vallespinosa-castell de Selmella, 831m-la Roca del Cogulló, 871m-Cogulló del Quadres o de Cabra, 881m-turó de Comaverd, 908m.












 





Bonica passejada entre la Conca de Barberà i l'Alt Camp, amb dues parts ben diferenciades; la primera ens porta a les ruïnes del castell de Selmella, sobre el poble abandonat del mateix nom on arribarem seguint l'antic camí de Vallespinosa a Selmella; i una segona part que consistirà en una llarga passejada per damunt la carena i que té com a punt culminant la Roca del Cogulló i el Cogulló del Quadres o de Cabra. 
Les vistes des de Selmella i des de la Roca son molt extenses sobre la Conca de Barberà, l'Alt Camp i el Pla de Santa Maria; també es veu a la llunyania el massís de Montserrat i en dies clars fins i gairebé totes les serralades del Pre-Pirineu. 
D'aquesta panoràmica cal destacar-ne, si la fem a la primavera, la verdor exultant dels camps. 
Tota l'estona seguim camins fresats i pistes que formen part dels GR7 i GR175 i de la Ruta del Císter; també cal esmentar la molt bona senyalització que trobarem durant tot el recorregut, doncs gairebé totes les cruïlles estan senyalitzades amb el seu corresponent cartell informatiu. 
De dificultat no n'hi ha cap, però cal indicar que els darrers metres de la Roca del Cogulló estan protegits per una barana de fusta i els 10 metres finals son una mica verticals, però hi ha una escala de fusta i una cadena per ajudar a superar-los; per la descripció potser semblar "qui sap qué", però en realitat no hi ha cap dificultat, tret del possible vertigen pels que en pateixen. 
Hi ha moltes descripcions de l'excursió a la Roca del Cogulló, però diria que cap des del bonic nucli de Vallespinosa; les excursions que podem trobar des d'aquest indret van dirigides bàsicament als castells de Selmella i de Saburella; amb aquesta excursió vull reivindicar també Vallespinosa com a base per la Roca del Cogulló i el Cogulló del Quadres o de Cabra, passat de retruc per un dels dos castells esmentats. 
Vallespinosa també té el seu castell del segle XI, declarat bé cultural d'interès nacional. 
Per arribar a Vallespinosa ens hem de situar a la Panadella i allí seguir la carretera a Santa Coloma de Queralt i després seguir en direcció a Roquefort de Queralt (C241d) i abans d'arribar-hi seguir el trencall a l'esquerra que porta a Vallespinosa (TV2015). 
Just abans d'arribar al poble a l'esquerra surt una carretera local que porta a Pontils, nosaltres seguirem la que surt en el mateix indret a la dreta i buscarem un lloc per deixar el vehicle. 
Començarem a caminar seguint una pista que immediatament gira a l'esquerra però nosaltres seguirem recta per un pista que porta a uns camps (GR7), però abans d'arribar-hi a l'esquerra arrenca l'antic camí a Selmella, per on segueix l'esmentat GR. És un camí molt bonic que ens porta al coll de Valls. 
Aquest coll és una important cruïlla de camins i per nosaltres serà la connexió entre l'anada i la tornada. 
A l'anada seguirem la pista de la dreta només 10 metres ja que a l'esquerra (està senyalitzat) segueix l'antic camí a Selmella que seguirem i abandonem durant una estona el GR7. 
Aquest camí va a mitja muntanya i durant molta estona gaudirem d'una gran panoràmica, entre la que destaca, encara que de moment una mica lluny, la carena del Cogulló del Quadres. 
Després d'una estona de caminar, i després d'un revolt, ens apareix el castell de Selmella al capdamunt del turó del seu mateix nom. 
El camí s'hi va apropant, travessa un camp pel costat i desemboca en una cruïlla de pistes. 
En aquest indret hi ha un panell informatiu de les diferents destinacions i també una mica d'explicació del castell i del poble abandonat de Selmella. 
Nosaltres seguirem a la dreta, però primer anirem recta per un corriol que ens porta a les ruïnes del castell dels segles XI-XII que pertanyia al monestir de Santes Creus i actualment al municipi del Pont d'Armentera (Alt Camp). 
Està en una estat molt ruïnós, només queda una part d'una torre i varies parets; però potser es podria reconstruir perquè al terra hi ha escampades una gran part de les pedres que el formaven. 
A sota tenim, menjades per la vegetació, algunes de les parets de les cases que formaven el poble; del que només queda dret l'església de Sant Llorenç. 
Tornem a la cruïlla anterior i seguim la pista que va davallant. Anem trobant cruïlles, totes elles senyalitzades i sempre en baixada, fins que arribem al fons de la torrentera en el petit engorjat del Palatí. 
Creuem la torrentera i aquí s'acaba la baixada. Una curta pujada ens porta a una nova cruïlla de pistes en un indret de extenses prades i on retrobem el GR7 que havíem abandonat per anar a Selmella. 
El seguim a l'esquerra (a la dreta tornaríem al coll de Valls), seguint la pista ara ens porta al coll del Sàrria, però el camí i GR fan una drecera. 
Tant per la pista com per la drecera (molt millor la drecera, ja que la pista fa un gran tomb) arribem al coll del Sàrria. Nova cruïlla de camins i pistes, també senyalitzat, amb els cartells de la Ruta del Císter. 
En aquest coll també conflueixen els GR7 i 175. Abandonem el 7 i ara ens toca seguir el 175. Hem de girar a la dreta. Hi ha una pista, però les marques del ens conviden a seguir un corriol que s'enfila de valent durant els primers metres, però que després, en arribar al capdamunt de la carena es torna més planer. 
A partir del coll del Sàrria, i durant pràcticament la resta de l'excursió, caminarem per damunt la carena amb grans vistes per tots els vessants. 
El camí que seguim va paral·lel a la pista i dues vegades s'uneixen. Però hem d'estar atents al traçat i als senyals perquè camí i pista es separen definitivament, i el camí comença la bonica ascensió a la Roca del Cogulló que cada vegada es veu més a prop. 
Aquest sector potser és el més bonic de l'excursió. Després d'una estona de carenejar amb petites pujades i baixades ens situem sota mateix de la Roca del Cogulló, de la que ja es destaquen clarament les baranes i el panell informatiu que hi ha al cim. 
La carena s'estreny una mica i pel costat esquerra ens apropem a la vorera de la cinglera indret on comença una barana de fusta. Poc després i ja sota mateix dels últims metres hi ha una cadena que ens dos curts trams ens situa al peu d'una escala de fusta de quatre graons que ens deixa directament al capdamunt de la Roca del Cogulló. 
La panoràmica des d'aquesta talaia és extraordinària, des del Camp de Tarragona, al Pre-Pirineu passant per Montserrat. 
Després de delitar-nos abastament d'aquesta panoràmica seguirem l'ampla esquena de la carena i arribarem al punt més alt, concretament al Cogulló del Quadres o de Cabra, on hi ha un nou panell que fa una resumida ressenya de la vista tant del Cogulló com de la Roca. 
Durant la caminada entre les dues puntes, si ens girem, veurem l'esvelta silueta de la Roca que anem deixant endarrere. 
Baixem uns metres per un ample camí i ens plantem en una pista on un nou cartell assenyala les diverses destinacions. 
Seguim la pista a la dreta. A partir d'aquí i fins que no arribem de nou al coll de Valls tot el camí serà per pista. 
Seguim carenejant i lentament el Cogulló va quedant endarrere. La pista segueix la silueta de la carena, amb entrades i sortides. Anem trobant cruïlles, totes senyalitzades. 
Una d'elles és el coll de Maldà, poc després la carena comença a fer el gir de 180 graus que definitivament ens tornarà al coll de Valls. 
Trobem una rovellada i petita creu de ferro a la vorera de la pista i poc després en el punt on la pista fa el gir ens desviem uns metres a l'esquerra per tal de superar els escassos metres que ens separen del turó de Comaverd, on la vista s'amplia a la vall de Vallespinosa, nucli que veiem a sota mateix, i situat al límit d'unes extenses planures. 
Seguim la pista que finalment es decideix a baixar i ens situem de nou al coll de Valls on retrobem el camí de pujada. 
HORARIS: 
de Vallespinosa al coll de Valls: 20mn 
del coll de Valls al castell de Selmella: 25mn 
del castell a l'estret del Palatí: 35mn 
de l'estret del Palatí al coll del Sàrria: 20mn 
del coll del Sàrria a la Roca del Cogulló: 35mn 
de la Roca al Cogulló: 10mn 
del Cogulló del Quadres al turó de Comaverd: 45mn 
del Comaverd a Vallespinosa: 45mn 
TOTAL: 3h 55mn
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Vallespinosa-castell de Selmella, 831m-la Roca del Cogulló, 871m-Cogulló del Quadres o de Cabra, 881m-turó de Comaverd, 908m. - Vallespinosa, Catalunya (España)- GPS track







 






 






 




 

 

 




 

 




 


 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada