Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 14 de març del 2018

Santa Pau, Sta. Maria i Castell de Finestres, Puigsallança i Faig Rodó









 

 

 
 
 



Ens vigila?


 

 

 


 


 

 

 



Excursió altament recomanable tant pel paisatge de fagedes per les que passarem, com per les vistes i també pels indrets que visitarem. 
D'aquests en destaquen dos, el primer el Santuari de Santa Maria de Finestres, un dels indrets que necessàriament ha de formar part del nostre "currículum" per la bellesa de l'indret així com per la pròpia construcció. 
És una obra molt modificada durant els segles, però els primers vestigis datant del segle X i situada a l'extrem del cingle de la serra de Finestres i amb unes vistes molt extenses sobre les valls del Llémena i del Ser. 
L'altre indret singular, encara que molt més modest és el Faig Rodó, un indret on al voltant d'un faig centenari hi ha un semicercle de seients de pedra; un indret màgic que també cal visitar. 
També visitarem el turó del Castell de Finestres, del castell només queda la base del que podia ser una torre i poca cosa més: però la vista és extraordinària, així com el corriol que hi porta des de l'ermita de Santa Maria. 
L'altre cim que farem serà el Puigsallança; la vista des del qual quedà en part reduïda per la vegetació, però que malgrat això, podem atalaiar, entre altres: el Cap de Creus, la badia de Roses, el Montgrí, el Bassegoda, el Montseny, el Comabona, el Canigó i molt parcialment l'estany de Banyoles i òbviament Santa Pau i la carena de Sant Julià del Mont i Sant Abdó i Senén. 
Tota l'excursió transcorre pels camins ben senyalitzats amb marques grogues i sense cap possibilitat d'error. Només abandonarem les marques grogues després del coll del Grau, però les abandonarem per seguir per un camí igualment fressat i evident, on també hi ha algunes marques grogues (encara que aquestes son molt antigues i d'altres de blaves). 
De dificultat no en trobarem cap. Només en per anar del Santa Maria al Puigsallança hem de desgrimpar 4 metres i just abans d'arribar al Forat de l'Ovella hi ha unes grapes de ferro per ajudar a baixar; però de totes maneres aquest pas el podem esquivar, tal com detallaré més endavant. 
L'excursió comença a Santa Pau, en un dels indrets que hi ha d'aparcament en aquest bonic municipi de la Garrotxa. En aquest cas l'aparcament escollit és l'anomenat "del Pont", una amplia esplanada on hi caben nombrosos vehicles. 
Situats doncs en aquest punt seguim el per on hem entrat a l'aparcament i seguim la resta del carrer del Pont i arribem a la plaça de Baix, allí hi ha un panell d'indicatiu de diverses rutes, seguim la ruta número 7 que segueix pel carrer Cases Noves i passem per sota el cementiri i arribem a una cruïlla on també hi ha indicacions i girem a la dreta per a seguir el camí de la Doma. 
Aquesta pista de terra la seguirem força estona fins el seu final al mas de la Ginebreda. D'allí arrenca un bonic i planer corriol que acaba desembocant en una pista cimentada que seguirem una estona, també fins el final davant de les ruïnes del mas de la Coma. 
En aquest punt podríem dir que comença la pujada pròpiament dita, ja que a partir d'ara el camí comença a guanyar alçada d'una forma més decidida. 
El camí és molt bonic i entrem en una mena d'engorjat en el cor d'una fageda espectacular. Estem al torrent de la Salgueda on el camí s'enfila de valent en curtes llaçades. Repeteixo, aquest sector de l'excursió és especialment bonic. Més amunt el pendent comença a disminuir i arribem a una pista que ens porta al coll de Puigsafont. 
En aquest coll també hi ha indicacions clavades als arbres. Hem de seguir vers Santa Maria de Finetres. És un camí molt agradable que després de diverses bifurcacions, (una d'elles ens portaria al Forat de l'Ovella, sense necessitat de fer la desgrimpada, esmentada en la introducció) ens deixa davant de l'Oratori de Finestres dedicat a Sant Anton. 
Seguim el camí a l'esquerra, pocs metres després el bosc disminueix i podem gaudir d'una extensa vista de la vall del Llémena i de la serra del Puigsallança. 
Finalment arribem al Santuari de la Santa Maria de Finestres; tal com ja he esmentat, un indret singular i molt bonic. També hi ha una petita construcció, separada del conjunt principal, que serveix de rudimentari refugi lliure en una petita plaça on també arriba el petit elevador per on pugen els queviures i/o materials des de la pista del mas Raspat. 
Gaudim àmpliament de l'indret, i seguidament ens encaminem fins el proper castell. 
Camí també molt bonic que primer segueix per un costat de la carena i després passa a l'altre i finalment guanya els últims metres per unes escales, mentre anem gaudim de les vistes del Santuari que acabem de deixar. 
Del castell queda ben poca cosa, però la vista recompensa la seva visita. A pocs metres i al costat de l'única construcció que queda dempeus hi ha un bonic pessebre dins d'una bota de vi. 
Tornem al Santuari i a l'Oratori per on hem vingut. Aquí seguim el camí que segueix recta, deixant el de pujada a la dreta. 
Aquest camí va pel llom de la carena que cada vegada és més estret fins que queda tallat en un curt penya-segat. Per baixar-lo hem de desgrimpar uns metres per la nostra dreta, uns arbres i les seves arrels faciliten aquesta baixada, i poc abans d'arribar a baix hi ha quatre grapes de ferro que son útils si el terreny està humit i relliscós (com és possible que passi sempre, ja que és un indret obac). 
Passat aquest indret arribem al Forat de l'Ovella (a on arriba un camí des del camí de pujada a l'Oratori). 
Ara només cal anar seguint el camí que va guanyant alçada vers el cims del Puigsallança. Anem per dins del bosc, i anem deixant diversos camins i cruïlles, tots senyalitzats, les marques grogues no tenen pèrdua. Poc abans d'arribar al cim hi ha un excel·lent mirador que ens permet gaudir de la vista de la serra i Santuari de Finestres que anem deixant endarrere. 
Finalment arribem al cim, on hi ha un vèrtex geodèsic. Estem a l'extrem del penya-segat i això ens permet gaudir de la vista vers el sector de Santa Pau, la resta queda tapada per la vegetació. 
També hi ha un petit pessebre de ferro, però cal anar en compte perquè entre el pessebre i el vèrtex geodèsic hi ha una esquerda que amb un salt es pot saltar, però atenció, perquè l'esquerda és molt profunda, més que esquerda és un tall de la cinglera. 
Deixem el cim i comencem a baixar fins un petit collet on el camí gira a la dreta. 
Però en un arbre hi ha un rètol que indica a les Medes i al Faig Rodó. Deixem el camí de baixada per un moment i apropem-nos al Faig Rodó, la caminada extra no arriba als cinc minuts i l'indret mereix una visita. 
El Faig Rodó, en realitat son dos, encara que un més gran, i en un costat d'aquest hi ha una sèrie de seients de pedra molt ben treballats; és un indret "especial". 
Descansem en un d'aquests seients i tornem al collet anterior i comencem la davallada per dins del bosc que ens portarà fins la gran clariana del coll del Grau. 
Aquí, i per uns moments, sortim dels bosc i entrem en unes prades esglaonades que en temps passats deurien ser camps de cultiu. 
D'aquest coll arrenca una pista que només seguirem els primers metres, ja que només deixar les prades a la dreta arrenca un camí, que seguirem, deixant per primera vegada des de la sortida de Santa Pau les marques grogues. 
Per iniciar aquest camí obrirem i tancarem una tanca pel bestiar. El camí és molt marcat, primer planeja vers la dreta i després perd alçada en unes boniques llaçades, per a seguir després planejant vers l'esquerra. 
És, com molts dels indrets d'aquesta excursió, una passejada per dins d'una fageda molt bonica. 
Més avall travessem una pista i seguim baixant. Així arribem al coll de Maria, on ens trobem amb una curta pujada, per acabar ja arribant a la primera construcció de Santa Pau, son les ruïnes del mas la Barraca, aquí hem de travessar els camps per donar la volta al primer mas habitat, el Coll, i finalment arribem a la pista cimentada que mena a aquest mas i que seguirem fins a Santa Pau i a l'inici de l'excursió. 
HORARIS: 
de Santa Pau al torrent de la Salgueda: 1h 15mn 
del torrent de la Salgueda al coll de Puigsafont: 15mn 
del coll de Puigsafont a Santa Maria de Finestres: 15mn 
de Santa Maria al Castell: 10mn 
del Castell a Santa Maria: 05mn 
de Santa Maria al Puigsallança: 40mn 
del Puigsallança al Faig Rodó: 10mn 
del Faig Rodó a l'inici: 1h 25mn 
TOTAL: 4h 15mn
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Santa Pau, Sta. Maria i Castell de Finestres, Puigsallança i Faig Rodó - Santa Pau, Catalunya (España)- GPS track


 






 




 


 



 

 






 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada